email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Βαλτωμένα τα Σχέδια Βελτίωσης

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για την πορεία των Σχεδίων Βελτίωσης είναι δυσοίωνα. Από το 2019 που άρχισαν οι εντάξεις των αγροτών στο πρόγραμμα, και όσο βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, τόσο οι ρυθμοί υλοποίησης και η πιθανότητα ολοκλήρωσης των επενδύσεων μικραίνουν.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης, συνοδεύονται όμως και με εκτίναξη στα κόστη για μια σειρά στοιχείων των επενδύσεων Άμεση συνέπεια των ανατιμήσεων, και ιδιαίτερα στοιχείων όπως τα τρακτέρ που αποτελούν μεγάλο μέρος των επενδύσεων, είναι ο εκτροχιασμός των εγκεκριμένων προϋπολογισμών για τα Σχέδια Βελτίωσης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συνεχώς αναθεωρήσεις τους και εν τέλει να αποτυγχάνουν να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις.

Από την άλλη, οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή κατάσταση ως προς την ρευστότητα, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση που οδηγεί σε έλλειψη των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων αλλά και από την αποτυχία αξιοποίησης του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, που χάρις στις “θεαματικές” προσπάθειες της Κυβέρνησης της ΝΔ συνεχώς επιδεινώνεται.

Συνεπώς, η όλη πορεία εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και οι στόχοι για περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής “πάνε περίπατο”, ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι για μια ακόμη φορά ένας απλός παρατηρητής. Δεν παίρνει κανένα δραστικό μέτρο για να αυξηθεί ο βαθμός ολοκλήρωσης των Σχεδίων Βελτίωσης, αλλά αρκείται να εξετάζει και να δίνει νέες -που ασφαλώς και είναι απολύτως εύλογες- παρατάσεις.

Ενώ κομπάζουν και επαίρονται δήθεν για την “ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα”, καθηλώνουν σε τέλμα τους πιο δυναμικούς αγρότες, αυτούς που τολμούν να επιχειρούν, να εξελίσσονται και να προοδεύουν για την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης βιωσιμότητάς τους και την προστασία της υπαίθρου. Αυτή η στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι τούτη την ώρα εγκληματική γιατί οδηγεί την ελληνική γεωργία σε παραπάνω αποεπένδυση, γιατί χάνονται κοινοτικοί πόροι από τους αγρότες και την ύπαιθρο και γιατί αυτά συμβαίνουν ακριβώς τη στιγμή που δεν πρέπει. Την ώρα που η κρίση βαθαίνει διαρκώς, μια αντίστροφη εντελώς πορεία είναι επιτακτική και δυνατή αλλά προφανώς όχι από την παρούσα Κυβέρνηση.

Θέλοντας να φέρουμε την Κυβέρνηση προ των πολύ σοβαρών ευθυνών που πλέον έχει για τη καταβαράθρωση της αναπτυξιακής προοπτικής της υπαίθρου και των αγροτών, εφόσον δεν λάβει άμεσα και σοβαρά μέτρα για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και η Αν. Τομεάρχης Ολ. Τελιγιορίδου, καταθέσαμε ερώτηση που συνυπογράφεται από 38 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχετικά Άρθρα

ΑΚΚΕΛ-Η Κρήτη μπορεί να σώσει την Φέτα!!!

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)ΚΟΙΝ.: Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (Δ.Ο.Φ.) ΘΕΜΑ: Θέσεις και προτάσεις...

Οι αγρότες πρώτοι στους εργαζόμενους συνταξιούχους – 139.321 συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση

• Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρης...

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026

Νέες Διευκρινίσεις για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026 και τη χορήγηση...

Συγκλόνισε ο νεαρός κτηνοτρόφος από την Γέργερη: Δεν πάει άλλο με την απαξίωση της κρητικής κτηνοτροφίας (vid)

Η παρέμβασή του ανέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πολλοί παραγωγοί, που βλέπουν τον...

Μ. Σχοινάς: «Σημαντική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034 – Διατηρούνται τα βασικά εργαλεία εισοδηματικής στήριξης των αγροτών»

Σημαντική πολιτική συμφωνία για τον νέο κανονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2028–2034 επιτεύχθηκε...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ