email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Χρ. Κέλλας στους δημάρχους Αργοσαρωνικού: «Ίδρυση ΠΟΑΥ με σεβασμό στην τοπική κοινωνία»

Συνάντηση με τους δημάρχους της Αίγινας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Κορινθίων, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας, Ναυπλιέων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Τροιζηνίας- Μεθάνων είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία των νέων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Αργοσαρωνικό, καθώς όπως επισήμαναν το περιβάλλον είναι ήδη επιβαρυμένο και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο ΥφΑΑΤ επισήμανε ότι οι υδατοκαλλιέργειες είναι ένας κλάδος υψηλής προστιθέμενης αξίας, αποτέλεσε και αποτελεί πυλώνα για την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας τόσο κατά την διάρκεια του COVID, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία, παρέχοντας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας με περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.

Στις ΠΟΑΥ του Αργοσαρωνικού η συνολική μισθωμένη έκταση ανέρχεται σήμερα σε 1.641 στρέμματα και μετά την έγκριση των ΠΔ μπορεί να επεκταθεί έως και 2,5 φορές. Ο κ. Κέλλας τόνισε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια συμβάλλει σημαντικά στο εθνικό προϊόν, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν το 80% και η συνεισφορά του ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Επί πλέον, στον τομέα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 750 επιχειρήσεις, προσφέροντας εργασία σε περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους.

Ο ΥφΑΑΤ διευκρίνισε στους δημάρχους ότι η συνολική έκταση των ΠΟΑΥ αφορά τη χωροθέτηση όχι μόνο των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά όλες τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός αυτών όπως η αλιεία, ο θαλάσσιος τουρισμός, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα καταδυτικά πάρκα κ.α.

Ακόμη διευκρίνισε ότι η υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα δεν ασκείται ανεξέλεγκτα αλλά διέπεται από συγκεκριμένο αυστηρό ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο και ότι τα λιβάδια της Ποσειδωνίας προστατεύονται και απαγορεύεται η εγκατάσταση μονάδων πάνω σε αυτά. Όσον αφορά την έκδοση των ΠΔ για τις ΠΟΑΥ, ο ΥφΑΑτ ανέφερε ότι επισπεύδον υπουργείο είναι το ΥΠΕΝ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργιος Στρατάκος και η διευθύντρια Υδατοκαλλιεργειών, Γεωργία Παπαϊωάννου.  

Σχετικά Άρθρα

Ψυχραιμία, αυστηρή τήρηση των μέτρων και συνεχής στήριξη των πληγέντων το μήνυμα της έκτακτης σύσκεψη για τον αφθώδη πυρετό

Ετοιμάζεται σχέδιο μερικής διακίνησης τυριών υπό αυστηρές προϋποθέσεις βιοασφάλειας – Ομάδα διαχείρισης κρίσης και...

Χάος στο Κτηματολόγιο Ηρακλείου: Σε «ομηρία» χιλιάδες περιουσίες – Εκκρεμότητες που «λιμνάζουν» πάνω από χρόνο!

Καθυστερήσεις έως και έναν χρόνο «παγώνουν» την αγορά ακινήτων - Μήνες αναμονής για απλές...

ΑΚΚΕΛ: Η φέτα βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο από λανθασμένες πολιτικές

Η φέτα δεν απειλείται από ξένους ανταγωνιστές. Απειλείται από εγχώριες αποφάσεις που διαλύουν την...

Ανακοίνωση Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής Νέας Αριστεράς: Κίνδυνος νέων προστίμων λόγω καθυστερήσεων στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Έναν χρόνο μετά τις θριαμβευτικές εξαγγελίες του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (Μάιος 2025) για...

Νέοι αγρότες και ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με χαρτί…Λυκείου!!!

Η συζήτηση για τα προσόντα και τα κριτήρια στη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα αποκτά...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ