email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Δώστε τώρα παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης

«Να δοθεί παράταση δύο μηνών προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εκμεταλλεύσεων των δικαιούχων σχεδίων βελτίωσης και να μην απενταχθούν από το πρόγραμμα».

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με υπουργική απόφαση το καλοκαίρι, αιφνίδια ζητήσατε από αγρότες παραγωγούς και κτηνοτρόφους που έχουν καταθέσει Σχέδιο βελτίωσης-  µέσα σε στενά χρονικά περιθώρια-  να προχωρήσουν σε αιτήµατα πληρωµής που να φτάνουν τουλάχιστον το 20% της εγκεκριµένης δηµόσιας δαπάνης.

Έναν όρο, που οι διαχειριστικές αρχές είχαν οι ίδιες καταργήσει το 2020 (ΦΕΚ 1706 Β’/06-05-2020) λόγω της πανδηµίας και που ακόμη και σήμερα ο αγροτικός τοµέας βρίσκεται αντιμέτωπος µε υψηλά κόστη και καθυστερήσεις στην παράδοση του εξοπλισµού.

Με την 3433/18-08-2022 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ δόθηκε η δυνατότητα στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης Μέτρο 4.1 (∆ράσεις 4.1.1 και 4.1.3) να υποβάλλουν αίτηµα πληρωµής το αργότερο µέχρι 30/11/2022, το οποίο αθροιστικά µε τα προηγούµενα αιτήµατα, θα πρέπει να καλύπτει το 20% της εγκεκριµένης δηµόσιας δαπάνης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.

Ωστόσο, οι παρούσες κοινωνικοοικονοµικές συνθήκες  που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδηµίας του covid-19, η οικονοµική αστάθεια – δυσχέρεια λόγω του πολέµου στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των τιµών των πρώτων υλών – ζωοτροφών – ενέργειας και η έλλειψη διαθεσιµότητας προϊόντων και εξοπλισµού από το εξωτερικό, επιβάλλουν εκ νέου παράταση, τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Μάλιστα με επιστολή του, ο σύνδεσμος Ελληνικής κτηνοτροφίας επισημαίνει τα παραπάνω και ζητά  παράταση δύο (2) επιπλέον µηνών για την προθεσµία υποβολής αιτήµατος πληρωµής που θα καλύπτει το 20% της εγκεκριµένης δηµόσιας δαπάνης, ώστε:

– Αφενός να προχωρήσουν οι προµηθευτές στην έγκαιρη παραγγελία και προµήθεια του εξοπλισµού από το εξωτερικό,

-Αφετέρου δε να αποκτήσουν οι δικαιούχοι την απαιτούµενη ρευστότητα (λόγω πώλησης αµνοεριφίων λόγω Χριστουγέννων, συγκοµιδής ελαιόλαδου, έναρξη άµελξης, είσπραξης ενισχύσεων) που θα τους δώσει το δικαίωµα να προχωρήσουν στην έγκαιρη τιµολόγηση και εξόφληση του εξοπλισµού και ως εκ τούτου στην έγκαιρη υποβολή πρώτου αιτήµατος πληρωµής ώστε να µην απενταχθούν από το πρόγραµµα.

Επειδή οι δικαιούχοι των παραπάνω ∆ράσεων είναι επαγγελµατίες αγρότες – παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, στυλοβάτες του πρωτογενή τοµέα.

Επειδή παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια των γεωργικών οχημάτων εξαιτίας των συνολικών καθυστερήσεων που υφίστανται στο χώρο της εμπορίας οχημάτων.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

Προτίθεστε να δώσετε εκ νέου παράταση, τουλάχιστον για δύο μήνες, στην προθεσµία υποβολής αιτήµατος πληρωµής που θα καλύπτει το 20% της εγκεκριµένης δηµόσιας δαπάνης για τα σχέδια βελτίωσης, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εκμεταλλεύσεων των δικαιούχων αλλά και να μην απενταχθούν από το πρόγραμμα;».

Σχετικά Άρθρα

Το φθηνότερο αγροτικό αυτοκίνητο στο κόσμο κοστίζει μόνο 2.500€

Δεν αποτελεί τον ανταγωνιστή του επερχόμενου Tesla Cybertruck, αλλά είναι σίγουρα το φθηνότερο ηλεκτρικό...

Το παράδοξο με το κρητικό γάλα: «Χάνει» ο κτηνοτρόφος, πληρώνει ακριβά ο καταναλωτής, πλουτίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες

Aρμέγουν με χασούρα τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι και βλέπουν πως στο ράφι ο...

Τα φάγανε στην μοιρασιά των επιδοτήσεων σε ΚΥΔ και παρενέβη η Οικονομική Αστυνομία

Σε ΚΥΔ που δραστηριοποιείται σε νομό της νότιας Ελλάδας πραγματοποίησαν έφοδο οι αστυνομικές αρχές...

Μελισσοκομία: Παρεκκλίσεις που ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 241/147010/16-05-2023 ΥΑ

Αυγενάκης: Το ποιοτικό μέλι διεθνώς είναι ταυτισμένο με το ελληνικό – Συναντήσεις με εκπροσώπους...

Μόνο με θαύμα πληρωμές βιολογικών σήμερα

Πάλι έξω στα χρονοδιαγράμματα έπεσαν όσοι μίλαγαν για πληρωμή βιολογικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocretanews,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ