email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Τέλος στο πάρτι με τα ψεύτικα ΑΤΑΚ από το 2023

Την ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων με τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023 ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισημαίνει τα προβλήματα με τους διοικητικούς ελέγχους επηρεάζουν όλες τις στρεμματικές ενισχύσεις. Συνιστά στις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα ιδιοκτησίας – σύμβασης μίσθωσης μπορούν να ελεγχθούν με γεωχωρικά στοιχεία για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022. Μάλιστα ζητά από τις ελληνικές αρχές να λάβουν διορθωτικά μέτρα για το 2023 και μετά.

Η Επιτροπή ζητά στην αίτηση ενίσχυσης με γεωχωρικά στοιχεία (GSAA), ο γεωργός να πρέπει να δηλώνει την ταυτότητα των αγροτεμαχίων. Στη συνέχεια, αυτά να διασταυρώνονται με τις πληροφορίες του κτηματολογίου σχετικά με την κυριότητα.

Για τους γεωργούς που μισθώνουν γη, πρέπει να παρέχονται έγγραφα που να καθιστούν δυνατό παρόμοιο έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει με το ΟΣΔΕ ηλεκτρονικό μισθωτήριο.

Όσον αφορά την αναγραφή του ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου) για τους μισθωμένους «μόνιμους βοσκοτόπους» είναι υποχρεωτική ήδη από το ΟΣΔΕ του 2022.

Στις μισθωμένες «αρόσιμες γαίες» και «μόνιμες καλλιέργειες» για το 2022 η ΑΑΔΕ έκανε προαιρετική την αναγραφή του ΑΤΑΚ, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος σε όλους τους ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους να συμμορφωθούν και να κάνουν δήλωση στο Ε9 για να το αποκτήσουν.

Με βάση την απόφαση της ΑΑΔΕ, υποχρεωτική θα είναι η αναγραφή του ΑΤΑΚ για τις μισθωμένες «αρόσιμες γαίες» και «μόνιμες καλλιέργειες» στο ΟΣΔΕ του 2023.

Πάντως όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρώην υπουργός ΑΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, που επί θητείας του είχε αναδειχθεί το θέμα με το ΑΤΑΚ αγροτεμαχίων, «αν γίνει υποχρεωτικη η αναγραφή ΑΤΑΚ με τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023 θα υπάρξει πρόβλημα με πολλά αγροτεμάχια που στους δασικούς χάρτες φαίνονται καταπατημένα. Δεν καταφέραμε τόσα χρόνια (από το 2016) να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό των αγροτικων εκτάσεων με τους δασικούς χάρτες».

Σχετικά Άρθρα

Ο νεαρότερος τυροκόμος στα Ανώγεια έχει δημιουργήσει τη δική του οικοτεχνία του σε έναν χώρο 55τμ μέσα στο σπίτι του

Ο Γιάννης Μερτζάνης Σταυρακάκης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αγάπη του, για το πάθος...

Γιατί πως και πότε ασβεστώνουμε τους κορμούς των δένδρων

Αναρωτιέστε γιατί βάφουν λευκούς τους κορμούς των δέντρων με ασβέστη; Δείτε από τι τα...

Τρέχουν υπηρεσίες και παραγωγοί για το έντομο που βάζει την Κρήτη σε καραντίνα -Άμεση εγγραφή στο μητρώο

Ευρωπαίοι ελεγκτές στην Κρήτη   Τελεσίγραφο στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης στέλνει η Περιφέρεια για...

Η κληρονομιά του παρελθόντος υποθήκη για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας

Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης* Παρά την σύμπτωσή της με πολλά αλλά σημαντικά γεγονότα, τα οποία...

Πρωτοβουλία Αυγενάκη για εναρμόνιση ασφαλιστικών τιμών ΕΛΓΑ και τιμών αγοράς

Υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα «Με στόχο την εναρμόνιση των τιμών ασφαλιστικής αξίας με τις τιμές...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ