email:

[email protected]

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στην γεωργική απασχόληση

Αν και υπάρχει δεδομένα μείωση του συνολικού πληθυσμού της χώρας, παρά την όποια μικρή αύξηση που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοί των συγκεκριμένων περιοχών δείχνουν να γυρνούν την πλάτη στην ενασχόληση τους με τον γεωργικό τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει εκδώσει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2021, φαίνεται ότι οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στην αγροτική απασχόληση σε σχέση με αντίστοιχα στοιχεία του 2009.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η σημαντική μείωση του εισοδήματος των αγροτών ακόμη και σε περιοχές που ο συνολικός πληθυσμός ίσως έχει αυξηθεί, έστω και σε μικρό βαθμό.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρατηρείται χαρακτηριστικά μεγάλη μεταβολή, παρά την αύξηση του πληθυσμού κατά 6,1%. Η αποκλειστική γεωργική απασχόληση σε σχέση με το 2009 παρουσιάζει πτώση της τάξης 29,3%, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός όσων έχουν τη Γεωργία ως δεύτερη απασχόληση.

Τα στοιχεία για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Κρήτη (με τον συνολικό πληθυσμό να έχει αυξηθεί κατά 0,2%), όπου το ποσοστό όσων εργάζονται αποκλειστικά στη γεωργία, σε σχέση με το 2009, έχει πέσει κατά 18,6%, ενώ σημειώνεται μείωση της τάξης του 47,7% όσων έχουν στραφεί σε άλλη εργασία, έχοντας ακόμα τη γεωργία ως κύρια απασχόληση.

Τα στοιχεία για την Περιφέρεια Κρήτης:

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν επίσης πως ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας είναι μειωμένος σε σχέση με το 2011 κατά 3,11%, δηλαδή μειωμένος κατά 383.000 πολίτες μέσα σε μία δεκαετία, κάτι το οποίο παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Χωριά που σβήνουν από τον χάρτη

Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μειώνεται και γερνάει, ενώ το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην ύπαιθρο, την περιφέρεια και τα χωριά της.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός υπεύθυνος του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ ερευνητικού προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», Βύρων Κοτζαμάνης, είχε τονίσει στην εφημερίδα «Τα Νέα» το πόσο οριακή έχει γίνει η κατάσταση για τον ελληνικό πληθυσμό.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων απογραφών προκύπτει μια σημαντική μείωση του πληθυσμού – υπερτριπλάσια της μείωσης που καταγράφεται σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή του 3% – στις μισές από τις 1.000 και πλέον δημοτικές ενότητες της χώρας και στην πλειοψηφία των σχεδόν 6.300 κοινοτήτων της, κυρίως σε αυτές με πληθυσμό κάτω των 300 κάτοικων που δεν ανήκουν στις περιφέρειες των δύο μητροπολιτικών κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης“, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο Olivenews.gr και στο περιοδικό «Ελιά και Ελαιόλαδο», και γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω στοιχεία, είναι εξαιρετικά κρίσιμο το να υπάρξει μια εκ βάθρων αλλαγή παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και της περιφέρειας της χώρας

*Φωτογραφία του Αντρέα Σμαραγδή

Πηγή: olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Η ECDM Expo SEΕ 2023 έδειξε πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι στο εμπόριο και τη διαφήμιση!

Το γεγονός της χρονιάς για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ στη Νοτιοανατολική...

«Λίγοι οι 300.000 εργάτες γης» φωνάζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να νομιμοποιήσει...

Ανοδικές προβλέπονται οι τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου

Εκτιμήσεις και απόψεις ελαιοκομικών οργανώσεων ΑγροΕκφραση: 30-9-2023 Την ανοδική τάση της τιμής του ελαιολάδου και στο...

Κίνδυνος για την παραγωγή Φέτας λόγω Daniel

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής. Τον...

«Πάρτι από τους κερδοσκόπους»: Φόβοι για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στην Κρήτη με φόντο τον Θεσσαλικό Κάμπο

Μετά τη μεγάλη καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel” εκφράζονται φόβοι για: - ανατιμήσεις μέχρι...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here