email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Νέα δεδομένα για το χύμα ελαιόλαδο στην Ευρώπη – χαμηλά οι τιμές στην Ελλάδα

H κάμψη της κίνησης που χαρακτήρισε σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι την αγορά ελαιολάδου σε διεθνές άλλα και εθνικό επίπεδο, δείχνει να συνεχίζεται ως ένα βαθμό ακόμη και στις παραμονές του ερχομού της νέας σοδειάς.

Έτσι, οι τιμές στις αρχές Οκτωβρίου διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 12 Οκτωβρίου (www.sedik.gr) , οι υψηλότερες τιμές για το έξτρα 0,3ο στην Κρήτη και Πελοπόννησο δείχνουν να φτάνουν στα 3,50€/kg. Αφορούν όμως μεμονωμένες περιπτώσεις Συνεταιρισμών που πουλούν με διαγωνισμούς όπως ο Α.Σ. Κριτσάς ή ιδιωτών που συνήθως προσφέρουν υψηλότερες τιμές όπως το Ελαιοτριβείο ΣΚΟΥΡΑΣ Ε.Ε. στην Σπάρτη και ο Α.Σ. Συκέας στην Μονεμβασία Λακωνίας.

Στις άλλες περιπτώσεις η συνήθης τιμή είναι τα 3,20€/kg με ελαφρές αποκλίσεις της τάξεως των 0,10-0,15€/kg προς τα άνω ή κάτω. Στην Ισπανία οι μέγιστες αυξηθήκαν στα 3,88€/kg, ενώ στην Ιταλία έμειναν στα 4,30€/kg.

Ωστόσο φανερή φαίνεται να είναι η πρόθεση των μεγάλων αγοραστών να εκμεταλλευτούν την έναρξη της συγκομιδής και να αγοράσουν με χαμηλότερες τιμές από παραγώγους που έχουν άμεση ανάγκη πώλησης. Έτσι, οι εξελίξεις θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την αντίσταση των παραγωγών να υποκύψουν στις χαμηλές τιμές που θα τους προσφέρουν, πράγμα που δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

Σε αυτό όμως, τον ρόλο τους μπορεί να παίξουν και οι ανορθόδοξοι τρόποι που όπως λέγεται εφαρμόζουν ορισμένα ελαιοτριβεία, να πουλούν το ελαιόλαδο των χωρίς ενημέρωση και συμφωνία των παραγωγών. Μια τέτοια τακτική όμως οπωσδήποτε αποβαίνει σε βάρος των τιμών και πρέπει με μερίμνα της πολιτείας να τεθεί υπό έλεγχο.

Οι παραγωγοί είναι σωστό να καταβάλλουν κάποιο ενοίκιο αποθήκευσης και παράλληλα να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον χρόνο και την τιμή διάθεσης.

Νόμος στην Ισπανία για το χύμα

Στην Ισπανία ήδη ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει η διακίνηση του ελαιόλαδου χύμα να γίνεται με συνοδευτικά έγγραφα που θα πιστοποιούν την προέλευση και την ποιότητα και το Υπουργείο Γεωργίας έθεσε στη διάθεση των αρχών ελέγχου σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διακίνησης.

Παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις μάλλον θα είναι χρήσιμο να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν και στην Ελλάδα με μερίμνα των αρμοδίων υπηρεσιών και πολιτικών. Όμως χρήσιμη θα ήταν και κάποια πρόταση των παραγωγών!

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Σχετικά Άρθρα

“Φτάνει πια με τις υποσχέσεις – Η Ιεράπετρα βγαίνει μπροστά”

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας,...

Η Συνέντευξη Τύπου του ΑΚΚΕΛ στην ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου

Στην Αίθουσα ΓΕΡΜΑΝΟΣ-D θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 η καθιερωμένη Συνέντευξη...

Νέοι Αγρότες – 50.000€: Πριμ διαδοχής ή πριμ παραίτησης;

Υπάρχει μια σιωπηλή ομολογία ήττας κρυμμένη μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη γεωργία. Η...

Αγροτικά προϊόντα: «Πέφτουν» οι τιμές, ενώ το κόστος αυξάνεται

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 – Η...

Προσπάθειες να ξεμπλοκάρει το ΟΣΔΕ και σκέψεις για μεταβατικό στάδιο στην ταυτοποίηση αγροτεμαχίων

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει σε κυβέρνηση και ΑΑΔΕ το «πάγωμα» του ΟΣΔΕ 2026, με τις...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ