email:

[email protected]

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Παρθένιος: Γι’ αυτό κάνουμε έξωση στους κτηνοτρόφους

Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί στο Ειρηνοδικείο Μοιρών η υπόθεση των αγωγών έξωσης κτηνοτρόφων από εκτάσεις της Μονής Οδηγητρίας, στη Μεσσαρά, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους εδώ και δεκαετίες.

Το θέμα που έχει ανακύψει είναι πλέον γνωστό, καθώς εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων που καλούνται σε έξωση έχουν προχωρήσει ακόμα και σε δημόσια διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ζητώντας την παρέμβαση τόσο του επικεφαλής της Εκκλησίας της Κρήτης όσο και του περιφερειάρχη με αίτημα  να «παγώσει» η διαδικασία έξωσης, επικαλούμενοι ακόμα και λόγους επιβίωσης των οικογενειών τους. Ζητούν να «συνυπάρξουν» με τους επενδυτές που έχουν σχέδια για την περιοχή.

Ο ηγούμενος, Παρθένιος Βουλγαράκης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής Μονής πριν από δεκαετίες, παραλαμβάνοντας ουσιαστικά ένα… ερείπιο, ενόψει της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν κρύβει την πικρία του για τα όσα προσάπτουν στη Μονή, παρουσιάζοντας την τοπική εκκλησία ως «ανάλγητη και σκληρή» που δήθεν προκρίνει, όπως λέει,  τις επενδύσεις σε βάρος των οικογενειών  των κτηνοτρόφων. Ο ίδιος θέλησε να αναφερθεί στο όλο θέμα, περισσότερο για λόγους σωστής ενημέρωσης του κοινού, όπως επισημαίνει.

«Από το 2012 υπήρξε ενδιαφέρον από τοπικούς επιχειρηματίες και εταιρείες για ανάπτυξη επενδύσεων κυρίως στον τουριστικό τομέα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Η Μονή μας καθώς και οι αρμόδιοι φορείς είμαστε σύμφωνοι με την προϋπόθεση οι όποιοι επενδυτές και  επιχειρηματίες, να αγαπούν και να σέβονται τον ιερό αυτό χώρο, προς όφελος όχι μόνο της Μονής και της Εκκλησίας, αλλά της ανάπτυξης, της εθνικής οικονομίας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, στους σχεδιασμούς των ενδιαφερόμενων επενδυτών είναι η κατασκευή δύο τουριστικών εγκαταστάσεων, μιας πρωτότυπης μικτής τουριστικής επένδυσης ξενοδοχείου – κατοικιών – καταστημάτων, τα οποία θα λειτουργούν στα πρότυπα παραδοσιακών οικισμών του νησιού μας, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική,  με πέτρινα παραδοσιακά κτήρια που θα ταιριάζουν με το περιβάλλον. Έχουν τεθεί αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για σεβασμό στο περιβάλλον και στη μοναστική και ησυχαστική παράδοση της περιοχής.

Επίσης σχεδιάζεται να γίνουν  εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά πάρκα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αυστηρό όρο να μη τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, οι οποίες αλλοιώνουν το περιβάλλον.

Για την εκτέλεση των έργων αυτών υπάρχει ομόφωνη απόφαση από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής, από την Αδελφότητα της Μονής, από τον Μητροπολίτη μας και τον Οργανισμό Διοίκησης της Μοναστηριακής Περιουσίας (ΟΔΜΠ)».

Κατά τον ηγούμενο, τα οφέλη από τις επενδύσεις αυτές θα είναι πολλαπλά, διότι με την αξιοποίηση  της περιοχής με υγιείς και φιλικές με το περιβάλλον επενδύσεις, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

«Το οικονομικό όφελος που θα έχει η Μονή θα βοηθήσει σημαντικά στο αναστηλωτικό, το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Μονής, της Μητρόπολης μας και του Οργανισμού (ΟΔΜΠ). Επίσης θα δοθούν από τους επενδυτές σημαντικά οικονομικά, ανταποδοτικά οφέλη στο Δήμο Φαιστού και στους κατοίκους της περιοχής, θα υπάρχει μείωση στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο αρχιμανδρίτης υποστηρίζει ότι «προσπάθησαν προφορικά και με επιστολές μας να τους πείσουμε να κάνουν το αυτονόητο, να αποδώσουν δηλαδή τα μίσθια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως άνοιξαν πόλεμο κατά της Μονής και του ηγουμένου, με παραπληροφόρηση, ύβρεις, συκοφαντίες και απειλές.  Για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε το έτος 2022 να ασκήσουμε την αγωγή έξωσης.

Φαίνεται καθαρά ότι οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να καταπατήσουν τα κτήματα της Μονής με το πρόσχημα ότι δεν έχουν μέρος να πάνε και για το λόγο αυτό έχουν προσφύγει σε πολλούς φορείς (Περιφερειάρχη, Αρχιεπίσκοπο, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημάρχους κλπ) και ζητούν συμπαράσταση και βοήθεια στο ανίερο αυτό έργο τους.

Επίσης τον τελευταίο καιρό πληροφορούμαστε ότι ζητούν από τους κατοίκους της περιοχής μας να τους υπογράψουν ένα κείμενο συμπαράστασης να μείνουν στα κτήματα της Μονής, από τα οποία δήθεν  τους αποβάλλουμε άδικα. Δε γνωρίζουν όμως οι πολίτες στους οποίους απευθύνονται και οι διάφοροι φορείς ότι όλοι αυτοί παρανομούν, διότι δε τηρούν τα συμφωνητικά και τον σχετικό νόμο.

Επίσης μερικοί από αυτούς δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και χρεωστούν ενοίκια πολλών ετών. Μερικοί μάλιστα έχουν κάνει πολλές ζημιές στα δένδρα, στα ζώα και τα σπαρτά της Μονής και μας δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Στα αξιοσημείωτα επίσης της πρόσφατης περιόδου, υπενθυμίζομε την κλοπή του τρακτέρ που χρησιμοποιούσαμε για τις ανάγκες της καλλιέργειας των λιοφύτων από το χώρο της Μονής των Αγίων Ευτυχιανών και την καταστροφή της πόρτας της περίφραξης κατά την απομάκρυνσή του».

patris.gr

Σχετικά Άρθρα

Η ECDM Expo SEΕ 2023 έδειξε πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι στο εμπόριο και τη διαφήμιση!

Το γεγονός της χρονιάς για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ στη Νοτιοανατολική...

«Λίγοι οι 300.000 εργάτες γης» φωνάζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να νομιμοποιήσει...

Ανοδικές προβλέπονται οι τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου

Εκτιμήσεις και απόψεις ελαιοκομικών οργανώσεων ΑγροΕκφραση: 30-9-2023 Την ανοδική τάση της τιμής του ελαιολάδου και στο...

Κίνδυνος για την παραγωγή Φέτας λόγω Daniel

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής. Τον...

«Πάρτι από τους κερδοσκόπους»: Φόβοι για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στην Κρήτη με φόντο τον Θεσσαλικό Κάμπο

Μετά τη μεγάλη καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel” εκφράζονται φόβοι για: - ανατιμήσεις μέχρι...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here