email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Νέο τοπίο στη γεωργία: Οι αγρότες «φρενάρουν» τις δαπάνες – Πού επενδύουν και τι αλλάζει στα χωράφια

Η διεθνής έρευνα της McKinsey σε 5.500 παραγωγούς αποκαλύπτει το νέο μοντέλο αποφάσεων στη γεωργία – Πού περιορίζονται οι επενδύσεις, ποιες τεχνολογίες κερδίζουν έδαφος και γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγροτών

Η παγκόσμια γεωργία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων ετών, καθώς η άνοδος του κόστους παραγωγής, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ολοένα μεγαλύτερη αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν άμεσα τις επιλογές των παραγωγών. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι αγρότες εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι σε νέες δαπάνες και εξετάζουν πολύ πιο προσεκτικά κάθε επένδυση στην εκμετάλλευσή τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον χρόνο και στον τρόπο με τον οποίο θα αποσβεστεί.

Η τάση αυτή, σύμφωνα με τον ιστότοπο ΟΤ αναδεικνύεται στη νέα διεθνή μελέτη Global Farmer Insights 2026 της McKinsey, στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις 5.500 αγροτών από δέκα διαφορετικές χώρες. Η συλλογή των στοιχείων έγινε από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2026, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι αγορές των αγροτικών προϊόντων αλλά και των απαραίτητων εισροών χαρακτηρίζονταν από σημαντικές διακυμάνσεις και έντονη αστάθεια.

Κάθε καλλιεργητική περίοδο, οι αγρότες λαμβάνουν αποφάσεις που θα έχουν συνέπειες που διαρκούν μήνες ή χρόνια: τι να φυτέψουν, ποιες εισροές να εφαρμόσουν, τι εξοπλισμό να αγοράσουν, ποιες τεχνολογίες να εμπιστευτούν, πού να πουλήσουν και πόσο κρίσιμο ρίσκο να αναλάβουν.

Όμως, η υποχώρηση των τιμών αρκετών εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος λιπασμάτων, ενέργειας, εργασίας, γης, μηχανημάτων και χρηματοδότησης, πιέζει τα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι διαταραχές στις εμπορικές ροές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν το ρίσκο που καλείται να αναλάβει κάθε αγρότης.

Οι αγρότες γίνονται πιο προσεκτικοί

Από τότε που η κερδοφορία των αγροτών έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2021–22, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν μειωθεί και το κόστος των λιπασμάτων, της εργασίας, της γης, του εξοπλισμού και της χρηματοδότησης παρέμεινε υψηλό ή ασταθές, αναφέρει η μελέτη. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι συγκρούσεις, ιδιαίτερα στα Στενά του Ορμούζ, έχουν μεταβάλει τις εμπορικές ροές, συμβάλλοντας παράλληλα σε υψηλότερο κόστος ενέργειας και εισροών. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τις αποφάσεις σε επίπεδο αγροκτήματος πιο δύσκολες και πιο επικίνδυνες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι αγρότες καθυστερούν αγορές που μπορούν να περιμένουν και απαιτούν σαφή και σχετικά άμεση απόδοση από κάθε νέα επένδυση.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι αγρότες ενεργούν πλέον με προσοχή. Όμως παρά την αναταραχή που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος, οι συμμετέχοντες σε σχεδόν όλες τις χώρες δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί σε μελλοντικές δαπάνες.

Ποιες δαπάνες περιορίζουν οι αγρότες

Όταν τα περιθώρια κέρδους περιορίζονται, τα λιπάσματα αποτελούν μία από τις πρώτες κατηγορίες δαπανών που εξετάζουν οι παραγωγοί για περικοπή, αλλά η πρώτη που αποκαθιστούν όταν τα κέρδη ανακάμπτουν.

Η επιλογή αυτή αν και μπορεί να προστατεύει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα, δημιουργεί τον κίνδυνο η μείωση της λίπανσης μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και τις αποδόσεις σε επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα γεωργικά μηχανήματα. Το 16% των αγροτών τα αναφέρει ως κατηγορία στην οποία θα περιόριζαν πρώτα τις δαπάνες όταν πιέζονται οικονομικά. Την ίδια στιγμή, όμως, το 36% τα θεωρεί την κατηγορία στην οποία θα κατευθύνει πρώτα κεφάλαια όταν βελτιωθούν τα κέρδη.

Η τεχνολογία δεν εγκαταλείπεται

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η καινοτομία παραμένει στην ατζέντα των αγροτών. Η διαφορά είναι ότι η τεχνολογία δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτοσκοπός αλλά γίνεται πιο εστιασμένη.

Οι παραγωγοί δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για λύσεις που επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα στο χωράφι, εντάσσονται εύκολα στην υφιστάμενη παραγωγική διαδικασία και αποδεικνύουν την αξία τους στις τοπικές συνθήκες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άνοδος των βιολογικών προϊόντων. Περισσότεροι από τους μισούς παραγωγούς ειδικών καλλιεργειών που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούν πλέον τουλάχιστον ένα βιολογικό προϊόν, είτε βιοδιεγέρτη είτε προϊόν βιολογικής καταπολέμησης. Στις αροτραίες καλλιέργειες, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 43% για τα βιοδιεγερτικά και 36% για τα βιολογικά προϊόντα φυτοπροστασίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο χωράφι

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η είσοδος της generative AI στη γεωργία.

Σύμφωνα με τη McKinsey, ήδη 17% των αγροτών χρησιμοποιούν εργαλεία generative AI για εργασίες που σχετίζονται με τη γεωργική δραστηριότητα, ενώ 4% πληρώνουν για σχετικές λύσεις. Η υιοθέτηση είναι υψηλότερη στη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η τεχνητή νοημοσύνη δεν απαιτεί απαραίτητα μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναζήτηση πληροφοριών, ανάλυση δεδομένων, υποστήριξη αποφάσεων και αξιολόγηση προϊόντων, προσφέροντας στον παραγωγό πρόσβαση σε πληροφορία με πολύ χαμηλότερο κόστος από μια παραδοσιακή επένδυση σε γεωργικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η AI δεν έχει ακόμη κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγροτών.

Μόλις 6% των ερωτηθέντων θεωρούν τα εργαλεία generative AI ή την αναζήτηση μέσω AI ως αξιόπιστη πηγή για τη λήψη αποφάσεων.

Ο γεωπόνος παραμένει ισχυρότερος από τον αλγόριθμο

Οι αγρότες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο το διαδίκτυο για να ερευνήσουν προϊόντα και να συγκρίνουν λύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη το 31% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ψηφιακά κανάλια για την έρευνα προϊόντων, ενώ το 36% τα χρησιμοποιεί για αξιολόγηση και σύγκριση προϊόντων – ποσοστό αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με το 2024. Την ίδια στιγμή, η επιρροή των πωλητών έχει μειωθεί κατά 11 μονάδες παγκοσμίως.

Ωστόσο, αν και ο ψηφιακός κόσμος κερδίζει έδαφος, οι γεωπόνοι παραμένουν η κορυφαία πηγή επιρροής για το 56% των αγροτών, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους νέους αγρότες, μια τάση που επικρατεί σε όλες τις περιοχές.

Σε συνεντεύξεις για την μελέτη, οι αγρότες δήλωσαν ότι επειδή οι πληροφορίες για τα προϊόντα είναι πλέον ευρέως διαθέσιμες στο διαδίκτυο, είναι λιγότερο διατεθειμένοι να βασίζονται σε δυνητικά μεροληπτικούς αντιπροσώπους πωλήσεων για τη λήψη των τελικών αποφάσεων αγοράς τους. Αντίθετα, στρέφονται σε γεωπονικούς εμπειρογνώμονες με θεματική γνώση για να επικυρώσουν και να συμβουλεύσουν σχετικά με τις επιλογές τους.

Το μοτίβο

Σύμφωνα με τα ευρήματα της McKinsey, η έρευνα αποκαλύπτει, όπως αναφέρεται ένα σταθερό μοτίβο. Αντιμέτωποι με τη μεταβλητότητα, οι αγρότες γίνονται πιο πειθαρχημένοι, αναβάλλοντας τις δαπάνες βραχυπρόθεσμα, ενώ σχεδιάζουν να επανεπενδύσουν μόλις η κερδοφορία βελτιώνεται. Παραμένουν ανοιχτοί στην καινοτομία αλλά απαιτούν αποδείξεις για τις αποδόσεις.

Και παρόλο που βασίζονται λιγότερο από παλιά σε μη τεχνικούς συμβούλους, συνεχίζουν να αναζητούν ειδική καθοδήγηση αν και ο όγκος των διαθέσιμων πληροφοριών στο διαδίκτυο αυξάνεται.

«Για τους παράγοντες της γεωργίας, η συνέπεια είναι ότι η ανάκαμψη των δαπανών είναι πιθανό να είναι άνιση. Οι εταιρείες που είναι καλύτερα τοποθετημένες για να υποστηρίξουν τους αγρότες θα είναι εκείνες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν πού υπάρχει αξία — με την απαραίτητη κοκκοποίηση σε καλλιέργειες, γεωγραφίες, τύπους αγροκτημάτων, κατηγορίες προϊόντων και εποχές», επισημαίνεται.

Συνολικά, όπως εκτιμάται, αυτές οι επιταγές δείχνουν πίσω στον αγρότη. «Η επιτυχία του αγροτικού κλάδου θα εξαρτηθεί από τη βοήθεια προς τους αγρότες ώστε να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις — σχετικά με το πού να επενδύσουν, πού να καινοτομήσουν και πού βρίσκεται πραγματικά η αξία. Η διατροφή του κόσμου εξαρτάται τελικά από εκατομμύρια τοπικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε μεμονωμένα αγροκτήματα, στρέμμα προς στρέμμα και εποχή προς εποχή».

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

50 ΚΥΔ Θεσσαλίας: Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν θα γίνουν φέτος

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026, σύμφωνα...

Τα μέτρα Ανδρουλάκη για τους αγρότες στη ΔΕΘ

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην 90η ΔΕΘ Κύριε Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης,  κύριοι Δήμαρχοι,  κύριε Πρόεδρε της...

Πώς αλλάζει ο αγρότης από το υψηλό κόστος και το αυξημένο ρίσκο

Σε μια νέα εποχή αυξημένου κόστους, γεωπολιτικών αναταράξεων και κλιματικής αβεβαιότητας στην οποία έχει...

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 14 έως 18 Σεπτεμβρίου

Κατά την περίοδο 14 έως 18 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν συνολικά 65.037.607,92 ευρώ σε 64.261 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων...

Χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια το επίδομα συνταξιούχων των 400 ευρώ τον Νοέμβριο

Ποιοι είναι οι 2,2 εκατ. δικαιούχοι – Ποιοι θα λάβουν 150 ευρώ περισσότερα από...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ