email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Τώρα βρέχει λεφτά και από τον ΕΛΓΑ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταβάλλονται αύριο Παρασκευή 23η Δεκεμβρίου 2022, αποζημιώσεις σε 22.095 παραγωγούς μας, για ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για ζημίες του έτους 2022, ύψους 48,3 εκ. €.

Για πρώτη φορά καταβάλλονται αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. εντός του έτους, κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες.

Με συστηματική προσπάθεια, επιτύχαμε την τριετία 2020-2022, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ιδίου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους, όταν κατά το παρελθόν την περίοδο που ολοκληρώνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων από την σημερινή Κυβέρνηση και την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. τότε ξεκινούσαν οι πληρωμές αποζημιώσεων.

Στην τριετία 2020 – 2022 πληρώθηκαν 862 εκ. € για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, εκ των οποίων 783 εκ. € σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. και 89 εκ. € σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Καταβάλλονται επίσης 2,6 εκ. € στου παραγωγούς μας της Δυτικής Μακεδονίας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν στο προανθικό στάδιο στον Παγετό, Άνοιξης 2021.

Διαβεβαιώνουμε του παραγωγούς μας ότι επίσης θα αποζημιωθούν, όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν, για τις ζημίες του προανθικού σταδίου του Παγετού της Άνοιξης 2021, στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛ.Γ.Α. έχει συντάξει σχετικά πορίσματα.

Καταβάλλονται επίσης 13,5 εκ. € στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- κατεστράφησαν από την πύρινη λαίλαπα στις Πυρκαγιές 2021.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, Κυβέρνηση, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., εργαστήκαμε σκληρά και επιτύχαμε να διαμορφώσουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να καταβάλλουμε σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών, δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης να επισημάνω ότι αποζημιώσεις στις περιπτώσεις απώλειας φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές μέχρι το 2020, ήταν εξαιρετικά μειωμένες, ακόμη και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικά 21 € ανά ελαιόδενδρο και καταβάλλονταν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι και τέσσερα (4) χρόνια.

Η Κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνει την έμπρακτο στήριξή της στους πολίτες όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται».

Σχετικά Άρθρα

Ενδιαφέρον από Γερμανούς επιχειρηματίες για τα κρητικά προϊόντα

Ισχυρό ενδιαφέρον επέδειξαν Γερμανικές επιχειρήσεις για τα κρητικά προϊόντα αλλά και συνεργασίες με κρητικούς...

Χρηματοδότηση 1.5 εκ ευρώ για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών του δήμου Αγ. Βασιλείου

Χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκ ευρώ για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την...

FranchiseSummit & Expo: Δυναμικά concepts και επενδυτικές ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες του αύριο

Με τις προετοιμασίες σε πλήρη εξέλιξη, η Franchise Summit & Expo 2026 έχει δώσει ραντεβού...

Αυτά διεκδικεί η Κρήτη για την κακοκαιρία – Ο «οδηγός» των μέτρων που δόθηκαν στη Θεσσαλία μετά τον Daniel

Η Κρήτη διεκδικεί τα ίδια μέτρα στήριξης που δόθηκαν στη Θεσσαλία μετά τον Daniel Ίση...

Ψηφιακοί έλεγχοι – Αναλογικό Κτηματολόγιο: Το ΟΣΔΕ 2026 σε αγώνα με το ρολόι…

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου… και στο θεσσαλικό κάμπο τα τρακτέρ ετοιμάζονται για τις...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ