email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Προετοιμασία για τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena IOOC 

Συνάντηση με τους ντόπιους τυποποιητές ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διοργάνωση του 7ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena IOOC», που θα διεξαχθεί στις 7-9 Απριλίου στη Σητεία.

Στη συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης. Επίσης, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μακρυνάκης και ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Κωστής Λυμπερίου, ενώ παρόντες ήταν αρκετοί ντόπιοι εμφιαλωτές. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη ήταν μία πρώτη διερευνητική συνάντηση και θα ακολουθήσει κι άλλη με την συμμετοχή όλων των ντόπιων εμφιαλωτών, οι οποίοι αναμένεται να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην όλη διοργάνωση.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμαρχος εστίασε στην ενεργή συμμετοχή τους και ζήτησε την βοήθειά τους, ώστε, όπως ανέφερε, να εμπλουτιστεί το τριήμερο του διαγωνισμού επ’ ωφελεία του τόπου.

«Οι πρωταγωνιστές», επεσήμανε είστε εσείς. Εσείς παράγετε, τυποποιείτε. Εμείς από την δικιά μας θέση προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το προϊόν αυτό που διαχρονικά έχει μεγαλώσει γενιές, έχει αναπτύξει τον τόπο και έχει μία δυναμική την οποία δεν βρίσκουμε σε άλλα προϊόντα. Είναι το σήμα κατατεθέν για την Σητεία, μετά και την πιστοποίηση σχεδόν σε όλη την επαρχία του προϊόντος, ως ΠΟΠ Ελαιόλαδο.

Ένα πολυβραβευμένο προϊόν, το οποίο διαθέτει την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά που πιστοποιούν την ανωτερότητά του. Θεωρούμε λοιπόν ότι δικαίως δόθηκε το διαγωνιστικό κομμάτι και θα διεξαχθεί ο 7ος διεθνής διαγωνισμός στην Σητεία. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς. Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Νίκο Μακρυνάκη μαζί με την Νατάσα Πλακάκη και το Επιμελητήριο Λασιθίου. Στο πλαίσιο των εργασιών, των δράσεων και των συναντήσεων που κάνουμε με τους ανθρώπους της παραγωγής, τους τυποποιητές, με όλους όσοι έχουν σχέση με το ελαιόλαδο, κληθήκατε κι εσείς για να κάνουμε μία πρώτη συζήτηση, να δούμε πώς θα οργανώσουμε αυτό το γεγονός με ένα και μοναδικό σκοπό, την ωφέλεια τη δικιά σας και του τόπου κατ’ επέκταση».

Δημιουργία συνεδριακών υποδομών και αιθουσών γευσιγνωσίας

Ο κ. Ζερβάκης και ο κ. Μακρυνάκης ενημέρωσαν για τα μέχρι τώρα δεδομένα και τον προγραμματισμό κάποιων δράσεων σε μία συνεργασία του Δήμου, του ΔΟΚΑΣ, της Οργανωτικής Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί. Ζητούμενο, όπως τονίστηκε, είναι πέραν του διαγωνιστικού κομματιού του τριημέρου, να γίνουν προδιαγωνιστικές και μεταδιαγωνιστικές δράσεις κι εκδηλώσεις.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να αποτυπωθεί όλο αυτό στην μνήμη και σαν εικόνα στους πολίτες της Σητείας, ώστε να υπάρχει μία συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Μία καθιερωμένη εκδήλωση, αφιερωμένη στο λάδι, στην Σητεία, την πόλη του Ελαιολάδου. Ώστε κάθε χρόνο να βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι στη διαδικασία αυτή, που λέγεται παραγωγή, εμφιάλωση και εμπορία του ελαιολάδου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εγκριθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο τρέξαμε με πολλή προσπάθεια διότι ήταν ανταγωνιστικό και ήταν δύσκολο να πάρουμε την χρηματοδότηση. Προβλέπει την αναβάθμιση των χώρων του πρώην ΚΕΓΕ, όπου θα γίνει μία αίθουσα συνεδριακή και μία αίθουσα γευσιγνωσίας. Να τονίσουμε ότι ο ελαιώνας γύρω από το ΚΕΓΕ περιλαμβάνει 40 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς. Θα γίνει λοιπόν μία μεγάλη αναβάθμιση του χώρου και συνδυαστικά θα αξιοποιηθεί το ελαιουργείο που υπάρχει στην Μαρωνιά. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα (περίπου 750.000 €), που θα δώσει τη δυνατότητα μίας επιπλέον δράσης σε αυτό που λέμε προσπάθεια ανάδειξης του ελαιολάδου», τόνισε ο κ. Ζερβάκης.

Οι κριτές

Ζητούμενο μέσω του διαγωνισμού είναι ασφαλώς και η προβολή του τόπου μέσω και των κριτών. Ο λόγος για 30μελη διεθνή κριτική επιτροπή που αποτελείται από πιστοποιημένους δοκιμαστές ελαιολάδου διεθνούς εμβέλειας, από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Αναμένεται να αξιολογήσουν φέτος πάνω από 600 ελαιόλαδα, προερχόμενα από όλες τις χώρες που πρωταγωνιστούν στην ελαιοπαραγωγή.

Παράλληλη δραστηριότητα

Πέραν του καθαρά διαγωνιστικού κομματιού, προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις όπως γευσιγνωσία ελαιολάδου για παιδιά. Συζητήσεις και σκέψεις υπάρχουν για την διεξαγωγή λογοτεχνικού διαγωνισμού και για την τοποθέτηση συσκευασιών ελαιολάδου σε προθήκη των καταστημάτων (εστίασης και εμπορικά).

Επίσης για την συμμετοχή του Δήμου Σητείας στην έκθεση τουρισμού που θα λάβει χώρα στην Αθήνα πριν την διεξαγωγή του διεθνή διαγωνισμού ελαιολάδου και συγκεκριμένα 1-3 Απριλίου. «Ο Δήμος Σητείας», όπως ανέφερε ο κ. Λυμπερίου, «θα έχει περίπτερο, στο οποίο θα φιλοξενηθούν τα τοπικά προϊόντα και δη αυτά που αφορούν το ελαιόλαδο. Παράλληλα μέσω οθονών θα προβάλλεται η περιοχή και το Γεωπάρκο, ενώ θα ενημερώνεται ο κόσμος και για την διεξαγωγή του διεθνή διαγωνισμού ελαιολάδου στην Σητεία».

Και ο κ. Λυμπερίου στάθηκε στην αναγκαιότητα συλλογικής προσπάθειας ώστε μέσω του διεθνούς διαγωνισμού να προωθηθεί το σητειακό ελαιόλαδο, να προβληθεί η περιοχή της Σητείας.

Πηγή: Μαρίζα Ψαράκη, anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες

O Οργανισμός ενημερώνει τους δικαιούχους παραγωγούς ότι, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των πληρωμών για...

Έκθεση “ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση-Τοπικά Προϊόντα & Γεύσεις Ελλάδας”

Με ενδιαφέρον αναμένεται για μια ακόμα φορά η Έκθεση "ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση-Τοπικά Προϊόντα...

Δήμος Ρεθύμνου: Εσπερίδα με θέμα “Νέες Τάσεις στον Πρωτογενή Τομέα” για νέους αγρότες

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα αναλυτικά Εσπερίδα διοργανώνει στις 8 Μαΐου, η Δ/νση Περιβάλλοντος και Αγροτικής...

Απούσα η Ελλάδα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου!

Αναγκαία η εκπροσώπηση της  υπηρεσιακά και γλωσσικά Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης* Επίσκεψη στην έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου...

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η πρόσκληση για Αυτόχθονες φυλές

Μέχρι το τέλη Ιουνίου 2024 αναμένεται να προκηρύξει το ΥπΑΑΤ, την γεωργοπεριβαλλοντική – κλιματική...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ