email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 27 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Νέο πρότυπο ελαιουργείο στο Σέλινο

Ιδρύεται από τον Α.Σ. Σελίνου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

«ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 30-01-2023, Γράφουν οι Γ. Κώνστας & Β. Τωμαδάκη

Την έγκριση της συγχρηματοδότησης της ίδρυσης πρότυπης μονάδας ελαιουργείου στο Σέλινο, ιδιοκτησίας του “Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου – Σελίνου” αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του “Ταμείου Ανάκαμψης” (πρόγραμμα Ελλάδα 2.0). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.784.528 ευρώ, με 972.473 ευρώ να είναι δημόσια δαπάνη και 812.064 με χρηματοδότηση του συνεταιρισμού.

Ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Πρασιανάκης είπε στα “Χ.ν.” για την έγκριση της επένδυσης πως «θέλαμε ως συνεταιρισμός να έχουμε και ελαιουργείο καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε τυποποιητήριο. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει το ελαιουργείο να γίνει στο Βουτά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα στεγαστεί μαζί με το τυποποιητήριο στο ίδιο κτήριο στα Πλεμενιανά. Η δική μας συμμετοχή θα είναι από ίδια κεφάλαια και δανεισμό.»

Από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης το νέο ελαιοτριβείο θα πρέπει να κατασκευαστεί μέσα σε δύο χρόνια. Η σύμβαση προβλέπει εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας, την αγορά οχημάτων για την μεταφορά της πρώτης ύλης, την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού του ελαιουργείου συμπεριλαμβανόμενου και του εξοπλισμού των εργαστηρίων, διαμόρφωσης του χώρου ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα σε ευπαθείς ομάδες κα. Η νέα μονάδα θα μπορεί να λάβει επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για τη συμμετοχή της σε εκθέσεις και για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ο δικαιούχος της επένδυσης είναι υποχρεωμένος από τη σύμβαση να διατηρήσει την επένδυση για μια πενταετία τουλάχιστον μετά την ολοκλήρωση της, χωρίς να απαγορεύεται η αντικατάσταση μονάδας ή εξοπλισμού που έπαθε ζημιά ή θεωρείται παρωχημένο.

Επίσης στις μακροχρόνιες υποχρεώσεις οφείλει να εφαρμόσει:

  • -Συμβολαιακή γεωργία για την απόκτηση κατ΄ ελάχιστον του 40% κατ’ έτος, της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόμενα αγροτικά προϊόντα από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και για τουλάχιστον τρία χρόνια.
  • -Να διατηρήσει βαθμό καθετοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 40% κατ’ έτος της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη αξιοποιώντας ιδιοπαραγόμενα αγροτικά προϊόντα από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και για τουλάχιστον τρία χρόνια.
  • -Τη χρηματοδότηση του “Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου- Σελίνου” υπογράφει ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής κ. Κ. Μπαγινέτας, ενώ στο αρχικό σχέδιο είναι η πρότυπη μονάδα να λειτουργήσει στο Βουτά της Δ.Ε. Πελεκάνου του Δήμου Καντάνου- Σελίνου.

sedik.gr

Σχετικά Άρθρα

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή βεβαίωση δραστηριοτήτων για τη μετάβαση στους νέους ΚΑΔ – Ειδικές κατηγορίες στο Μητρώο για πωλητές σε υπαίθριες αγορές και πωλήσεις online

Η προσαρμογή του Φορολογικού Μητρώου στα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα ταξινόμησης (NACE Αναθ. 2.1 και...

Σύσκεψη στη Λέσβο για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού και την οικονομική στήριξη στους πληγέντες

«Κανένα περιθώριο για λάθος, αυστηρή τήρηση των μέτρων» το μήνυμα του ΓΓ ΥΠΑΑΤ για...

Γεωργιάδης για ΟΠΕΚΕΠΕ και Σκέρτσο: Αστείες οι δικογραφίες που ήρθαν στη Βουλή, ο καθένας πρέπει να προσέχει τα όριά του

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε με αναφορές στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας «αστείες» τις δικογραφίες...

Ερώτηση Βουλευτών Νέας Αριστεράς για την προστασία του προβάτου Λέσβου

Ερώτηση Βουλευτών Νέας Αριστεράς για την προστασία του προβάτου Λέσβου ως κρίσιμου ζωικού γενετικού...

Ο Γιάννης Ανδριανός εγκαινίασε την 72η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Ανδριανός, εγκαινίασε την Κυριακή την 72η Ανθοκομική Έκθεση...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ