email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αφήνει η κυβέρνηση χιλιάδες αγρότες

Προθεσμία 7 ημερών έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να διασφαλίσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, καταβάλλοντας ή ρυθμίζοντας το όποιο ποσό ασφαλιστικών εισφορών είναι ληξιπρόθεσμο και εκκρεμεί.

Ο ΕΦΚΑ προειδοποιεί πως, από την 1η Ιουνίου, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν μόνο οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ και όλοι οι μη μισθωτοί που, παρόλο που έχουν οφειλές, τις έχουν ρυθμίσει.

Στις 31 Μαΐου 2023 λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες).

Αυτό σημαίνει, πως όσοι έχουν εκκρεμή χρέη προς τον ΕΦΚΑ πρέπει άμεσα εντός επτά ημερών να τις τακτοποιήσουν είτε πληρώνοντας το σύνολο του ποσού είτε να τις εντάξουν σε κάποια ρύθμιση.

Πρόκειται για την απαραίτητη προϋπόθεση που έχει τεθεί ώστε να λάβουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένειά τους. Αφορά δε, τις παροχές υγείας σε είδος που καλύπτονται με καταληκτική χρονική περίοδο το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Το συγκεκριμένο χρονικό όριο έχει τεθεί από τον ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν ή όχι οφειλές προς τα Ταμεία.

Στην ουσία πρόκειται για την υποχρέωση να καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος μη μισθωτός ασφαλισμένος το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, σε σχέση με την ασφαλιστική κλάση που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Με τον τρόπο αυτό, ανανεώνεται για άλλο ένα έτος η ασφαλιστική ικανότητα. Η ανωτέρω προϋπόθεση αντιστοιχεί σε ποσό που αν πρόκειται για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ανέρχεται σε 723,6 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία, αυξάνεται στα 844,44 ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί, χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί.

Σημειώνεται, ότι είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση για την κάλυψη του σκέλους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Από το 2024 πρόκειται να εφαρμοστεί το μοντέλο του ελέγχου του συνόλου των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμένο, ξεχωριστά.

Δηλαδή, θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχών υγείας, μόνο στην περίπτωση που καταβληθεί το σύνολο των εισφορών που θα οφείλονται για υγεία και για σύνταξη (κύρια, επικουρική και εφάπαξ).

Εναλλακτικά, θα προσφέρεται η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη σε κάποια ρύθμιση, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστική ικανότητα.

Έλεγχος
Για την αποφυγή λαθών, από την 1η Ιουνίου 2023, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Προσφυγή στο ΣτΕ για τη σωτηρία της πρώτης λιμνοδεξαμενής στην Ελλάδα…

Ο Μανώλης Πατεράκης από τους Λαμπιώτες στη Διάφανη Πόλη μιλάει για το φράγμα του...

Εκδήλωση μέθεξης στον παραδοσιακό πολιτισμό της Κρήτης

Παρουσιάζεται το βιβλίο «λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου» -...

Ο Αυγενάκης στην 83η επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης

Αυγενάκης στην 83η επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης: Χρέος μας να δώσουμε τις δικές...

Ενημέρωση για τα βιολογικά από ΟΠΕΚΕΠΕ

Ενημέρωση των δικαιούχων του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020 για την ανάρτηση...

Πήρε το νόμο στα χέρια του ένας κτηνοτρόφος από το Κιλκίς

Ένα απρόσμενο φονικό είχαμε σε κτηνοτροφική μονάδα στο Σ.Σ. Μουριών ν. Κιλκίς αργά το...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ