email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 25 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Βουρλιώτης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο των ελέγχων οι λογαριασμοί 170.000 υπόχρεων – Δεσμεύσεις 500 εκατ. ευρώ

Σε αποκαλύψεις προχώρησε ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στο πλαίσιο του 11ου Φόρουμ των Δελφών την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτηση, ο κ. Βουρλιώτης παρουσίασε στοιχεία για ένα πρωτοφανές κύμα δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες συνολικά αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε μόλις έναν χρόνο.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρέθηκαν 170.000 υπόχρεοι που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Αρχή εντόπισε χιλιάδες παραβάσεις, με τις δεσμεύσεις για παράνομες επιδοτήσεις να φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Βουρλιώτης αποκάλυψε επίσης μια νέα μέθοδο απόκρυψης εισοδημάτων, την οποία ονόμασε «φαινόμενο της λευκής κόλλας». Όπως εξήγησε, πολλοί υπόχρεοι υποβάλλουν δηλώσεις Πόθεν Έσχες που είναι εντελώς κενές, προκειμένου να μην ελεγχθούν. «Αυτό σημαίνει “αν με βρουν, με βρήκαν”», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η απόκρυψη τεράστιων ποσών που δεν δικαιολογούνται.

Η δράση της Αρχής επεκτείνεται και σε διεθνές επίπεδο, επηρεασμένη από τις τρέχουσες γεωπολιτικές κρίσεις:

  • Τρομοκρατία: Ερευνώνται δεκάδες πρόσωπα για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, με δεσμεύσεις εκατομμυρίων ευρώ.
  • Ρωσία – Ουκρανία: Από το 2020 έχουν επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις σε Ρώσους υπηκόους που συνεργάζονται με το ρωσικό καθεστώς, με άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που εντοπίζεται στην Ελλάδα.
  • Ιράν: Στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχουν δεσμευτεί φορτία με προϊόντα «διττού σκοπού» (υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολεμικούς σκοπούς), καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία ιρανικού πιστωτικού ιδρύματος.

enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Έρχεται νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης αναμένεται να προκαλέσει η νέα δικογραφία που σχηματίζεται για τις παράνομες...

ΑΑΔΕ: Καθαρό όφελος άνω των 600 χιλ. ευρώ από συμψηφισμούς από την αρχή λειτουργίας της ΓΔΕΛΕΠ

ΑΑΔΕ: Καθαρό όφελος άνω των 600 χιλ. ευρώ από συμψηφισμούς από την αρχή λειτουργίας...

Ο Αϊ Γιώργης των κτηνοτρόφων: Ζωντανό το έθιμο της ευλογίας των ζώων στην Ασή Γωνιά – Δείτε εικόνες και βίντεο

Ο Αϊ Γιώργης των κτηνοτρόφων: Ζωντανό το έθιμο της ευλογίας των ζώων στην Ασή...

Δεν υπάρχει διαγωνισμός για Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης – Τα εμπόδια και οι εκτάσεις ανά Περιφέρεια

Αναστάσης Κατσαβός Εμπόδια συναντά η κατάρτιση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης παρά το γεγονός ότι η εν...

Πως οι νομοθέτες ξηλώνουν την περιβαλλοντική προστασία…

ΧΙΩΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Η χώρα λειτουργεί χωρίς πλήρη χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ