email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ- «Ελαιοπαραγωγοί χωρίς πρόσβαση – Το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει»

Η άμεση και χωρίς μεταβατική πρόβλεψη εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής (Ψ.Δ.Α.) για τη μεταφορά ελαιοκάρπου, από την 1η Δεκεμβρίου, έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα στους ελαιοπαραγωγούς.

Η εφαρμογή του μέτρου εντός της ελαιοκομικής περιόδου, χωρίς δοκιμαστική φάση ή προετοιμασία, δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών και επιχειρησιακής πίεσης. Πολλοί παραγωγοί, ειδικά σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, αντιμετωπίζουν πρακτικά εμπόδια στην υλοποίηση της διαδικασίας, λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε ψηφιακά μέσα, ελλιπούς τεχνικής υποστήριξης ή και έλλειψης εξοικείωσης με τα απαιτούμενα εργαλεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσα ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Kyriakos Pierrakakis και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας , επισημαίνοντας την ανάγκη επανεξέτασης της εφαρμογής του μέτρου και ζητώντας:

1. Την αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψ.Δ.Α., ώστε να δοθεί χρόνος για ουσιαστικό διάλογο και τεχνική προετοιμασία.

2. Τη θέσπιση πιλοτικής περιόδου, που θα επιτρέψει την αξιολόγηση του μέτρου στην πράξη και την καταγραφή πιθανών δυσλειτουργιών.

3. Τη χορήγηση μεταβατικού σταδίου για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή διαδικασία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί στόχο κοινώς αποδεκτό. Ωστόσο, η εφαρμογή του σε κρίσιμους τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή, οφείλει να γίνεται με ρεαλισμό, επάρκεια υποστήριξης και με σεβασμό στις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες των ανθρώπων που καλούνται να τον υλοποιήσουν στην πράξη.

Σχετικά Άρθρα

Μ. Διονέλλης: Δύο ειδήσεις που ίσως πρέπει να συνδέσεις… Η πυρκαγιά του Ρεθύμνου και οι 269 πυλώνες υψηλής τάσης που θέλουν να βάλουν για...

Ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης σε ανάρτησή του προχώρησε σε μία σύνδεση δύο γεγονότων που με μία...

Εφιάλτης χωρίς τέλος ο αφθώδης πυρετός και οι εξωτικές ζωονόσοι

Τα 53 κρούσματα αφθώδους πυρετού στην Τουρκία, καθώς και οι εστίες αφρικανικής πανώλης, πανώλης...

Από την «πράσινη» μετάβαση στη μαύρη στάχτη και την οικολογική καταστροφή-Του Θωμά Κιούση

‎Το ότι ο ένας από τους δύο συλληφθέντες για την φωτιά που ξεκίνησε από...

Ώρα Αποφάσεων για τους Αγροτοκτηνοτρόφους του Ρεθύμνου-Τρίτη 4 Αυγούστου, 20:00 στο Στέκι του Περάματος

Τρίτη 4 Αυγούστου, 20:00 Πέραμα Ρεθύμνου – «Το Στέκι του Περάματος» Μετά από σύσκεψη των Κτηνοτροφικών...

Ο δήμαρχος Στυλίδας ο ένας από τους δύο που συνελήφθησαν για τη φωτιά που ξεκίνησε από τη Βοιωτία

Ο δήμαρχος Στυλίδας, Ιωάννης Αποστόλου, είναι ένας από τους δύο συλληφθέντες για τη μεγάλη...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ