Επεισόδια έντασης καταγράφονται μεταξύ συγχωριανών στην ύπαιθρο της Κρήτης, με επίκεντρο τους εργάτες γης, τους οποίους χρησιμοποιούν για την ελαιοσυλλογή, που στην Κρήτη αυτήν την ώρα έχει φτάσει περίπου στο 25%. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη εργατικών χεριών οδηγεί συχνά σε διεκδίκηση των εργατών από τους παραγωγούς, οι οποίοι, προκειμένου να τους πάρουν στο δικό τους χωράφι για εργασία, κάνουν μεγαλύτερες προσφορές στο μεροκάματο, ακόμη και τη στιγμή που φεύγουν με το αγροτικό για να εργαστούν.
«Δυστυχώς, φέτος το έχουμε δει και αυτό για πρώτη φορά. Από την καρότσα του αυτοκινήτου να κατεβαίνει ο εργάτης γιατί του δίνουν 10 ευρώ μεγαλύτερο μεροκάματο. Έτσι παίρνει ο ένας συγχωριανός τον εργάτη του άλλου και έτσι δημιουργούνται εντάσεις», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι, αν συνεχιστεί για περισσότερο χρονικό διάστημα το φαινόμενο αυτό και ενώ κορυφώνεται η ελαιοκομιδή, υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθούν και να καταγραφούν συμπλοκές σε χωριά της ενδοχώρας.
Οι εργάτες γης για την ελαιοσυλλογή είναι δυσεύρετοι, αν και το μεροκάματο φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Χιλετζάκης, από τα 30 και 40 ευρώ της περισυνής χρονιάς, φέτος το μεγαλύτερο μέρος των εργατών που απασχολούνται στη συγκομιδή της ελιάς λαμβάνουν μεροκάματα από 70 έως και 80 ευρώ.
Με δεδομένο το συγκεκριμένο πρόβλημα και ταυτόχρονα τη μείωση της τιμής του ελαιολάδου τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τη μειωμένη σοδειά, οδηγεί αρκετούς παραγωγούς φέτος να εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και να μη μαζέψουν τις ελιές τους.
Πάντως, προκειμένου να βρουν λύσεις, παραγωγοί “ξέθαψαν” μετά από πολλά χρόνια την πρακτική των αποκαλούμενων και “δανεικών”. Οικογένειες δηλαδή, που δέχονται τη βοήθεια άλλων οικογενειών για να μαζέψουν τις ελιές τους και μετά εκείνοι κάνουν το ίδιο για τις δικές τους ελιές.
Το ανησυχητικό, ωστόσο, φαινόμενο είναι ότι, με “δέλεαρ” τα αυξημένα μεροκάματα, άτομα της τρίτης ηλικίας φαίνεται ότι έχουν μπει σε διαδικασία να εργαστούν και πάλι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλειά τους. Κι όλα αυτά την ώρα που νέοι άνθρωποι, ειδικότερα εργαζόμενοι που έχουν μπει στο ταμείο ανεργίας, μάλλον δε φαίνεται, όπως εξήγησε ο Μύρων Χιλετζάκης, να αποφασίζουν, παρά τα αυξημένα μεροκάματα, να εργαστούν αυτό το διάστημα στην ελαιοσυλλογή.
Στα “ύψη” τα κόστη παραγωγής
Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, στην Ελλάδα φέτος υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 60 χιλιάδες τόνους, υπό το βάρος και την πίεση της ξηρασίας και της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα ελαιόδεντρα. Μάλιστα, όπως τόνισε, από τα στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «στον “ξηρικό” ελαιώνα και στα πολυετή ελαιόδεντρα, όπως αυτά στην Ελλάδα και την Ισπανία, το κόστος παραγωγής είναι στα 4,70 ευρώ. Όταν βλέπουμε εμπορικές πράξεις στα 5 ή και στα 6 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι ο παραγωγός έχει ήδη μπει μέσα».
Επιπρόσθετα, ο κ. Χιλετζάκης σημείωσε ότι επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός πως διαφαίνεται ένα “φλερτ” μεγάλων βιομηχανιών ελαιολάδου από την Ιταλία και την Ισπανία με την Τουρκία και την Τυνησία.
«Εισάγουν ποσότητες ελαιολάδου τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Τυνησία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συμβαίνει και οι συνέπειες κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι, και μάλιστα όχι μόνο για την τιμή. Αυτά τα λάδια είναι και αμφιβόλου διατροφικής αξίας και αμφιβόλου διατροφικής ασφάλειας, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ευρωπαϊκός Κατάλογος Φυτοφαρμάκων δεν έχει καμία σχέση με τον κατάλογο φυτοφαρμάκων που υπάρχει – αν υπάρχει – στις τρίτες χώρες», είπε ο κ. Χιλετζάκης.
Αδικαιολόγητη μείωση της τιμής του ελαιολάδου
Επιπλέον “αγκάθι” για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού αποτελεί η μειωμένη τιμή στο ελαιόλαδο, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
«Πριν 15 ημέρες, το λάδι στην Κρήτη έφτανε στα 7,50 ευρώ. Μέσα σε λίγες ημέρες, εμπορικές πράξεις στο νησί πήγαν στα 5 ευρώ και 20 λεπτά. Μια αδικαιολόγητη μείωση, χωρίς να υπάρχει καν εμπορικό ενδιαφέρον. Επρόκειτο για ένα καθαρά εμπορικό “τρικ” από τις μεγάλες βιομηχανίες της Ιταλίας και της Ισπανίας».
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, η έκκληση προς τους παραγωγούς, να μην πωλούν το ελαιόλαδό τους αυτό το διάστημα, αποτελεί μια λύση για να αυξηθεί η τιμή.
«Συστήνω στους παραγωγούς να μην προχωρούν σε εμπορικές πράξεις, για να δημιουργηθεί μια τεχνητή κρίση. Πριν από τρεις ημέρες, στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου συνεδρίασαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, έλαβαν απόφαση, με διάρκεια 48 ωρών, να μη γίνονται εμπορικές πράξεις. Αποτέλεσμα αυτής ήταν να ανέβει απευθείας η τιμή παραγωγού, από τα 7,20 ευρώ στα 8,5. Κι αυτό μόνο μέσα σε δύο ημέρες. Επομένως συνιστούμε στους παραγωγούς, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να κρατήσουν το λάδι τους όσο μπορούν, για να δημιουργήσουμε αυτήν την κρίση και να ισορροπήσουμε τις τιμές».