Την εκτίμηση ότι το έργο του φράγματος του Πλατύ Ποταμού θα προκηρυχθεί εντός του β’ τριμήνου του 2025, διατυπώνει η Γ.Γ. Υποδομών, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, συμπληρωματικά προς τις δανειακές συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένης Βατσινά προς το Υπ.Υποδομών, η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών παραθέτει το αντικείμενο του έργου που είναι η κατασκευή του Φράγματος Πλατύ στην Π.Ε. Ρεθύμνου, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και η κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Νομού Ρεθύμνου.
Σκοπός του έργου, όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο, είναι η άρδευση σε απόλυτη προτεραιότητα 45.000 στρεμμάτων καθαρής αρδευόμενης έκτασης, η μεταφορά, με αγωγό που λειτουργεί με βαρύτητα, του πλεονάζοντος πλημμυρικού μέσου ετήσιου όγκου νερού, στη δυτική περιοχή της μεγάλης πεδιάδας της Μεσσαράς για την ενίσχυση του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου της, με συμπληρωματική πλήρωση του ταμιευτήρα Φανερωμένης, ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας της Μεσσαράς με στόχο την σταδιακή αποκατάστασή του και η έμμεση αύξηση της δυνατότητας άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή της Μεσσαράς χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα της πεδιάδας.
Υπενθυμίζεται ότι για τη χρηματοδότηση του έργου υπεγράφησαν τον περασμένο Φεβρουάριο δανειακές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης ποσού 80 εκ. ευρώ με την ΕΙΒ και 80 εκ. ευρώ με την CEB.
Εκκρεμεί ωστόσο η εγγραφή του ποσού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ κι αυτή είναι προϋπόθεση για να καταστεί εφικτή η προκήρυξή του εντός του β’ τριμήνου του 2025. Σημειώνεται ότι η διαδικασία του διαγωνισμού διαρκεί από 8 ως 12 μήνες και η περίοδος κατασκευής του έργου έχει οριστεί σε 5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
Παράλληλα η υπηρεσία γνωστοποιεί ότι της έχει ανατεθεί η μελέτη για δύο λιμνοδεξαμενές στο Γερακάρι Ρεθύμνου, συνολικής χωρητικότητας 1 εκ. κ.μ. αρδευτικών δικτύων σε περιοχές του Γερακαρίου και κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς προς Μεσσαρά, συνολικής καθαρής αρδευόμενης επιφάνειας 10.500 στρεμμάτων καθώς και έργων βελτίωσης υφιστάμενης οδοποιίας.
rethnea.gr