email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Πρόγραμμα βροχής μέσω ΕΛΓΑ για την Κρήτη;

Μπορεί μια μέθοδος που κάθε άλλο παρά καινούρια είναι, να δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα ανομβρίας που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Κρήτη;

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σκεπαστιανό, πρόεδρο της εταιρίας αεροπορικών εφαρμογών 3D, που μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική εφόσον υπήρχε η σχετική πολιτική βούληση και χρηματοδότηση.

Η εταιρία του, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 70′ στην αντιμετώπιση των χαλαζοπτώσεων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας κάτι που γίνεται μέσω εναέριων ψεκασμών με κατάλληλα χημικά (ιωδιούχο αργύριο ή άλατα) τα οποία μετατρέπουν το χαλάζι σε βρόχινο νερό.

Με ανάλογη μέθοδο είναι εφικτό να προκληθεί βροχή (ή χιόνι) όταν υπάρχουν σύννεφα και οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες που εντοπίζονται μέσω ραντάρ και δείχνουν πως τα σύννεφα θα απομακρυνθούν χωρίς να βρέξει. Σε τέτοιες περιπτώσεις αεροπλάνα της εταιρίας ψεκάζουν τα σύννεφα προκαλώντας βροχή σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία έχουν υποδειχθεί μέσω προηγούμενων μελετών με κύριο σκοπό το νερό να οδηγείται σε ταμιευτήρες ώστε να αποθηκεύεται.

Οι μέθοδοι αυτοί είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα που είχε γίνει το 2016 στην Περιφέρεια Κρήτης όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γίνει μια κατάλληλη μελέτη που θα δείχνει τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο νησί, όμως από τότε δεν προχώρησε τίποτα τόνισε ο κ. Σκεπαστιανός.

Τεχνικά, πέρα από την έρευνα και τη μελέτη που απαιτείται, αυτό που είναι αναγκαίο είναι ένα κατάλληλο ραντάρ και βέβαια χώροι για τα αεροπλάνα της εταιρίας. Σύμφωνα με τον κ. Σκεπαστιανό ο ΕΛΓΑ προβλέπει τέτοιες χρηματοδοτήσεις χωρίς να προκύπτει κόστος για τους πολίτες ταυτόχρονα όμως η εφαρμογή τέτοιας μεθόδου απαιτεί μεγάλες εκτάσεις ώστε να είναι συμφέρουσα οικονομικά.

Ακούστε το ηχητικό

https://radiolasithi.gr/i-techniti-proklisi-vrochis-mporei-na-dosei-lyseis-sti-genikeymeni-anomvria-kai-tis-kritis

Σχετικά Άρθρα

Εντός Μαΐου πληρωμή σε 10 Οικολογικά Σχήματα και 11 συνδεδεμένες του 2025

Αναστάσης Κατσαβός Πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς μέσα στο δεύτερο...

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 1,4 εκατ. ευρώ σε 866 δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων έτους 2017

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην εξόφληση εκκρεμοτήτων του 2017, συνολικού ύψους 1,374...

Boρίδης: Δεν υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η αντιπολίτευση επενδύει γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να πει

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤnews,...

Πόσο θα κοστίσει τον χρόνο η δομή μεταναστών στην Αγυιά – Οι όροι της σύμβασης

Το ποσό των 180.000 ευρώ ετησίως θα καταβάλλει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η κατάσταση με το Ελαιοκομικό Μητρώο

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Τομεάρχη Β. Κόκκαλη Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ