email:

[email protected]

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Επικοινωνία

[email protected]

Μικρά φωτοβολταϊκά: Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι, καθυστερεί την έναρξη ο Σκρέκας

Νέα μετάθεση παίρνει η έναρξη της διαδικασίας για την αξιοποίηση από μικρά φωτοβολταϊκά του ηλεκτρικού «χώρου» ο οποίος θα διατεθεί σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πλέον τοποθετείται στην καλύτερη περίπτωση προς τα τέλη του έτους η εκκίνηση της «υποδοχής» αιτήσεων.
Ένας σημαντικός λόγος είναι πως θα χρειαστούν σοβαρές τροποποιήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα που ήδη διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις αιτήσεις χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, ώστε να αναπτυχθεί η ειδική πλατφόρμα με την οποία θα «τρέξει» η παραχώρηση του ηλεκτρικού «χώρου» στις παραπάνω περιοχές. Κι αυτό γιατί, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εν λόγω διαδικασίας, η πλατφόρμα θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις.
Έτσι, για παράδειγμα, μία ιδιαιτερότητα είναι πως, κατά για το «κλείδωμα ηλεκτρικού «χώρου» από αυτόν που θα παραχωρηθεί, το αποκλειστικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης. Κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν οι κατάλληλες προσαρμογές, ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να μπορεί να «υποδεχθεί» ηλεκτρονικά ένα μεγάλο όγκο αιτήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα.
Η ολοκλήρωση της πλατφόρμας δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου μήνα – και  αυτό στο ιδανικό σενάριο. Όταν θα είναι έτοιμη, θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα καθορίζει μεταξύ άλλων τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της διαδικασίας, όπως το υπόδειγµα της εγγυητικής επιστολής που θα συνοδεύει τα αιτήματα, αλλά και τυχόν απαιτούµενα στοιχεία και δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων.
Όπως είναι φυσικό, θα πρέπει να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα (όχι λιγότερο από μήνα) για την προετοιμασία των επενδυτών. Επομένως, αν ο Διαχειριστής είναι όντως τεχνικά έτοιμος στο τέλος του επόμενου μήνα, τότε η ημερομηνία που θα προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, για την εκκίνηση της υποβολής αιτήσεων, θα τοποθετείται το νωρίτερο προς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση εισήγαγε ορισμένες αλλαγές, σε σχέση με τη ρύθμιση που αναπροσάρμοζε το περιθώριο ισχύος στα κορεσμένα δίκτυα των εν λόγω περιοχών. Σημαντική αλλαγή είναι ότι αυξήθηκε το όριο ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Κρήτη, από τα 140 Μεγαβάτ στα 180 Μεγαβάτ, ενώ ορίσθηκε ότι 30 Μεγαβάτ από αυτά αφορούν σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και σε σταθμούς με περισσότερα από 60 μέλη, από τα οποία τουλάχιστον τα 50 είναι φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, εξακολουθεί να προβλέπεται παραμένει ότι ένα χαρτοφυλάκιο 40 Μεγαβάτ αφορά εφαρμογές net metering.
Από την άλλη πλευρά, παραμένει στα ίδια επίπεδα ο ηλεκτρικός «χώρος» που απελευθερώνεται στην Πελοπόννησο (86 Μεγαβάτ), στην Εύβοια (40 Μεγαβάτ), καθώς και στις Κυκλάδες (45 Μεγαβάτ). Από τα 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες, και πάλι τα 15 Μεγαβάτ αφορούν συστήματα net metering.
Επίσης, αυξήθηκε η ισχύς των αιτημάτων που θα υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να υπάρχουν έργα (ως επιλαχόντα) σε λίστες αναμονής. Έτσι, ο ΔΕΔΔΗΕ θα παραλάβει αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης μέχρι την κάλυψη συνολικής ισχύος προσαυξημένης κατά 200% πλέον, και όχι 50% που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.
Τέλος, τέθηκε προθεσμία ενός έτους στην υλοποίηση των σταθμών, ώστε σε περίπτωση μη υλοποίησης των σταθμών, να διατεθεί η ισχύς σε επιλαχόντα έργα. Κατά συνέπεια, για όσα έργα προκριθούν από τη διαδικασία, θα πρέπει να υποβληθεί Δήλωση Ετοιμότητας εντός 12 μηνών από τη χορήγηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

Σχετικά Άρθρα

Τα μεγάλα οφέλη του μελιού στην υγεία

Το μέλι έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει. Μια κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει 60 περίπου θερμίδες, δηλαδή έχει αντίστοιχη...

Δικαστικό μπλόκο στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον Άρδακτο

Δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δήμος...

Παράταση για το πρόγραμμα νέων ζητά το ΓΕΩΤΕΕ

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας , με σχετικό έγγραφο προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων διακόπτει την παραγωγή λόγω των τιμών του φυσικού αερίου

Η Azomures, ο μεγαλύτερος παραγωγχημικών λιπασμάτων της Ρουμανίας, δήλωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή...

Μεγαλώνει το Κρητικό μέτωπο κατά των δασικών χαρτών και της ΚΥΑ Λιβανού για τα βοσκοτόπια

Επιστολή για το θέμα των δασικών χαρτών και την ΚΥΑ αναφορικά με τις επιδοτήσεις...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here