email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Μηχάνημα που ξεφυλλίζει ένα τσουβάλι ελιές στο λεπτό

58ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΦΥΛΛΙΖΕΙ 5 ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΕΛΙΕΣ ΣΤΟ 5ΛΕΠΤΟ

Ο 58χρονος αγρότης Παναγιώτης Πατσιάς από την Ιεράπετρα, γνωστός για τις αμέτρητες πατέντες και τις εφευρέσεις του στη Γρα Λυγιά όπου μένει, κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες, χρησιμοποιώντας μεταχειρισμένα υλικά , φαντασία , μεράκι και τέχνη, να κατασκευάσει ένα πολύ-μηχάνημα που δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα η με γεννήτρια και έχει τη δυνατότητα να δέχεται ταυτόχρονα 5 τσουβάλια ελιές τα οποία ξεφυλλίζει, ραβδίζει τα κλαδιά πάνω στα οποία μένουν ελιές και τις σακιάζει καθαρές χωρίς φύλλα στα τσουβάλια.

Ένας μόνον άνθρωπος μπορεί με αυτήν την εφεύρεση του Παναγιώτη Πατσιά, που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια(πριν γίνει αγρότης) ως επαγγελματίας οδηγός φορτηγών αυτοκινήτων και ως ταξιτζής, να ξεφυλλίσει 5 τσουβάλια ελιές και να τα σακιάσει μόλις σε 5 λεπτά της ώρας.

Στην κατασκευή του , έχει χρησιμοποιήσει και έχει συναρμολογήσει πολλά και διαφορετικά κομμάτια , όπως μοτέρ , μειωτήρες , γρανάζια , ταινία μεταφοράς , λαμαρίνες, τρείλερ μεταφοράς και τροχούς κάποιου παλιού δικού του αυτοκινήτου , αφιερώνοντας αρκετές ώρες οξυγονοκόλλησης, προκειμένου να κολλήσει όλα αυτά τα μικρά κομμάτια, για να δημιουργήσει το μηχάνημα που είχε σχεδιάσει στο μυαλό του, ώστε να μπορεί να ξεφυλλίζει σωστά και γρήγορα μόνος του τις ελιές του, χωρίς να απασχολεί τους εργάτες του, που την ίδια ώρα ραβδίζουν με τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα τα ελαιόδεντρα του.

«Έκανα μια σκέψη κάποια μέρα , να φτιάξω ένα μηχάνημα που να ξεφυλλίζει τις ραβδισμένες ελιές και να τις ξεχωρίζει από τα φύλλα , ώστε να μπαίνουν καθαρές μέσα στα τσουβάλια πριν τα μεταφέρω στο ελαιουργείο. Έτσι δεν χάνω καμία ελιά και γλιτώνω τα εργατικά χέρια που απαιτούνται για να κοσκινίσω τις ελιές στην κλασσική κοσκινίστρα.

Με στενοχωρούσε το γεγονός ότι στα λιόκλαδα και στα φύλλα που έμεναν από το ξεφύλλισμα στην κοσκινίστρα , παρέμεναν πολλά κλαδάκια με ελιές και πήγαιναν στα αιγοπρόβατα για ζωοτροφή. Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό , να κάνω τόσο κόπο να περιποιηθώ τα δέντρα μου για να κάμουν ελιές, να τις μαζέψω , να τις βάλω στα τσουβάλια και στο κοσκίνισμα να τις αφήνω πάνα στα κλαδάκια για να τις φάνε τα πουλάκια η τα αιγοπρόβατα. Έτσι σκέφτηκα να κάνω αυτήν την κατασκευή , με την οποία δε χάνω καμιά ελιά , κερδίζω τα εργατικά χέρια και μεταφέρω την ίδια μέρα στο ελαιουργείο γεμάτα τσουβάλια με ελιές , χωρίς φύλλα, προκειμένου να γίνει άμεσα η άλεση τους.

Το μηχάνημα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από εμένα, με απλά μεταχειρισμένα υλικά. Το έχω μόνο για να εξυπηρετώ τις ανάγκες του δικού μου ελαιώνα και δε με ενδιαφέρει να κατοχυρώσω την πατέντα, αν και γνωρίζω ότι δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ κάτι παρόμοιο.

Έτσι έμαθα να λειτουργώ σε όλη μου τη ζωή. Το μυαλό μου εφευρίσκει πάντα κάποιες πατέντες, με τις οποίες μπορώ να κάνω την αγροτική εργασία πιο εύκολη και συνάμα πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Με λίγα λόγια όλη μου η ζωή είναι γεμάτη με πατέντες», καταλήγει ο 58χρονος εφευρέτης, αγρότης, ραδιοερασιτέχνης και τέως επαγγελματίας οδηγός ταξί και φορτηγού αυτοκινήτου Παναγιώτης Πατσιάς, από τα Τρίκαλα ο οποίος ζεί τα τελευταία 37 χρόνια ως ερωτικός μετανάστης στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας.

Πηγή: Νίκος Πετάσης/Facebook

Σχετικά Άρθρα

Αλαλούμ με πληρωμές 80 εκ. ευρώ σε σιτηρά και βαμβάκι, στο περίμενε οι κτηνοτρόφοι για τα 80 εκ. ευρώ

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πληρωμή 160 εκ. ευρώ από αδιάθετους πόρους της βασικής ενίσχυσης...

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η… υπόγεια διαδρομή Κοζάνης – Αγρινίου – Πώς ο εγκέφαλος του κυκλώματος έστηνε ομάδες παραγωγών

Υπόγεια διαδρομή ανάμεσα σε Κοζάνη και Αγρίνιο έστησαν οι επιτήδειοι ενός ακόμη κυκλώματος στο...

Στις 72 δόσεις και οι αγρότες για χρέη σε Εφορία και Ταμεία – Γιατί πολλοί ζητούν επιστροφή στις 120 δόσεις

• Η νέα ρύθμιση αφορά και τους αγρότες με οφειλές έως το τέλος του...

Πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη σε δημοσκόπηση της Τηλεόρασης CRETA

Παγκρήτια δημοσκόπηση της Τηλεόρασης CRETA: Η πρόθεση ψήφου ανά νομό – Ποια η γνώμη...

ΑΚΚΕΛ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την παραλαβή και εξέταση των καταγγελιών του ΑΚΚΕΛ για παραβάσεις στη διαχείριση της ΚΑΠ στην Ελλάδα

Το ΑΚΚΕΛ ενημερώνει τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους ότι λάβαμε σήμερα επίσημη απάντηση από...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ