email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 26 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ενωτική Ομοσπονδία Χανίων: Ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας στην δακοκτονία

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, η δακοκτονία στο νησί είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης η οποία την αναθέτει σε διάφορους εργολάβους ενώ αυτή την περίοδο ξεκίνησαν οι ψεκασμοί χωρίς όμως να έχουν τοποθετηθεί οι επόπτες οι οποίοι επιβλέπουν τους ψεκασμούς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα μέτρα ασφαλείας είναι τις περισσότερες φορές ανύπαρκτα ενώ όπως τονίζει, το δυστύχημα αναδεικνύει την ανάγκη «να υπάρχει ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του».

«Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς και να γίνουν άμεσες προσλήψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα και με την εξασφάλιση μέτρων προστασίας», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το σημερινό τραγικό εργατικό ατύχημα που στοίχισε την ζωή 52χρονου εργάτη στην δακοκτονία φέρνει στο προσκήνιο τις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Η δακοκτονία στο νησί είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης η οποία την αναθέτει όμως σε διάφορους εργολάβους. Στην περίπτωση του Αποκόρωνα, το έργο έχει αναλάβει η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου.

Αυτή την περίοδο ξεκίνησαν οι ψεκασμοί  χωρίς όμως να έχουν τοποθετηθεί οι επόπτες οι οποίοι επιβλέπουν τους ψεκασμούς. Τα μέτρα ασφαλείας είναι τις περισσότερες φορές ανύπαρκτα με αποτέλεσματα σαν το σημερινό.

Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά με τραγικό όμως τρόπο η ανάγκη να υπάρχει ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς και να γίνουν άμεσες προσλήψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα και με την εξασφάλιση μέτρων προστασίας.

Έχουν τεράστιες ευθύνες όλοι αυτοί που έχουν καθιερώσει αυτή την κατάσταση στο κομμάτι της δακοκτονίας.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του αδικοχαμένου εργάτη που έχασε την ζωή του στην προσπάθεια του να φέρει ένα μεροκάματο στο σπίτι του.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή αιτήσεων για τα Χρηματικά Βοηθήματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την Τετάρτη...

ΑΑΔΕ: Με νέα ρεκόρ έκλεισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Ολοκληρώθηκε χθες, 24 Ιουλίου 2026, η υποβολή των εμπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το...

Καιρός: Με άνοδο της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη η Κυριακή – Έρχεται νέο κύμα ζέστης από τη Δευτέρα

Αίθριος θα είναι ο καιρός την Κυριακή σε όλη τη χώρα, με τη θερμοκρασία...

Άνοδος για τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις μετά τις πληρωμές στον αγροτικό κόσμο

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τη διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία...

Νέα ΚΑΠ 2028-2034: Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση και η στήριξη της ελληνικής παραγωγής

Η 3η συνεδρίαση του Εθνικού Διαλόγου στην Πάτρα ανέδειξε τις προτεραιότητες για το εισόδημα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ