email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Εξαγωγική εταιρεία ιδρύει η ΕΘΕΑΣ

Τις βάσεις για μια «νέα εποχή» στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές έβαλε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η οποία έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση εξαγωγικής εταιρίας.

Η «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε» με εμπορικό σήμα COΝGREXPO, όπως αναμένεται να είναι η επίσημη ονομασία της, θα βρίσκεται υπό τη σκέπη ΕΘΕΑΣ, ενώ θα αποτελεί παράλληλα μια καθόλα ανεξάρτητη εταιρία.

Οι κορυφαίοι εγχώριοι αγροτικοί συνεταιρισμοί που στηρίζουν την εν λόγω προσπάθεια, είναι μεταξύ άλλων ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων η ΕΒΟΛ, η Ζαγορίν, οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), ο Συνεταιρισμός Ένωσις ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού (Velvita), οι ΕΑΣ Καβάλας και Αγρινίου κ.α..

«Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να πάρουν τα ελληνικά προϊόντα την υπεραξία που τους αξίζεις, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, λέγοντας ότι «αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών, που δεν έχουν την ποιότητα των δικών μας, έχουν πολλές φορές καλύτερη τιμή και ο κόσμος τα προτιμά».

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό γίνεται «γιατί οι ανταγωνιστές μας έχουν πάρα πολύ καλή οργάνωση στην αγορά ενώ οι δικές μας προσπάθειες γίνονται πιο μεμονωμένες, δεν κινούμαστε συντεταγμένα».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ έχει αναθέσει στην εταιρία Ernst & Young τη σύμβαση μελέτης στην οποία θα περιγράφεται βήμα-βήμα οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, όπως ο τρόπος που θα στηθεί η εταιρία, το οργανόγραμμα, οι αγορές-στόχοι κ.α.

Η ολοκλήρωσή της αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο και εν συνεχεία θα γίνει η άμεση σύσταση της εταιρίας, η οποία θα έχει ως πρότυπο τους εξαγωγικούς οργανισμούς που έχουν δημιουργήσει οι συνεταιρισμοί της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Δεν θέλουμε να είναι κάτι βιαστικό. Είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν αλλά ελπίζουμε με την έλευση του νέου χρόνου να βγούμε στις αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα ιδρυτικά μέλη και τα προϊόντα

Αφού λοιπόν τον Σεπτέμβριο ολοκληρωθεί η μελέτη «οι 15-20 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη της COΝGREXPO» σημείωσε ο κ. Σατολιάς υπογραμμίζοντας «το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 500.000».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, «από το νέο αυτό σχήμα δεν αποκλείεται κανείς συνεταιρισμός της χώρας, θα μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί με κεφάλαια από 5.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία με ετήσιες ή πολυετείς συμβάσεις συνεργασίας».

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλύπτουν οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί είναι μεταξύ άλλων «να έχουν εξαγώγιμο προϊόν αλλά και ποσότητες να υποστηρίξουν τη ζήτηση που θα υπάρξει», όπως είπε.

Η αρχική λίστα των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το αρχικό «καλάθι» της εταιρίας θα είναι μεταξύ άλλων το ελαιόλαδο, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, ενδεχομένως τα γαλακτοκομικά, η σταφίδα, τα κάστανα κ.α, μιας και παρουσιάζουν αντοχή κατά τη μεταφορά τους.

«Αυτά τα προϊόντα θα ωφεληθούνε γιατί κυρίως φεύγουν για τις αγορές του εξωτερικού ατυποποίητα, χωρίς ταυτότητα» σχολίασε στο ΑΜΠΕ ο κ. Σατολιάς.

Τέλος, το «καλάθι» δεν θα είναι ανοικτό μόνο για προϊόντα Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. αλλά όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στην χώρα μας. Στόχος θα είναι να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές που σήμερα έχουν μερικώς ή καθόλου παρουσία.

Σχετικά Άρθρα

Το κρητικό ελαιόλαδο πίσω από ένα βρετανικό brand 5 εκατ. λιρών – Μια απίστευτη ιστορία επιτυχίας

Μια παραγγελία της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Waitrose, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη,...

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Οι ενέργειες Κρατικής Αρωγής για τις πυρκαγιές

Συνεχείς επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους πληγέντες δήμους και τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιήθηκαν στο...

Φωτογραφικό υλικό από την περιοχή του Φοινικόδασους Πρέβελη μετά την πρόσφατη πυρκαγιά

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης αποστέλλει συνημμένα σημερινό φωτογραφικό υλικό από την περιοχή του Φοινικόδασους...

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Δάνεια έως 90.000 ευρώ με υποχρεωτικό business plan – Οι όροι και το θρίλερ με το ΟΣΔΕ 2026

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για νέους αγρότες ετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο...

Η αλήθεια για την αναστολή διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ/ΑΑΔΕ

• Από το «δεν υπάρχει θέμα διαπίστευσης» στην επίσημη παραδοχή των 18 μηνών αναστολής...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ