email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «πρώην και οι νυν αυτόκλητοι σωτήρες» του ΟΣΔΕ διαγκωνίζονται

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η “Οδύσσεια” του ΟΣΔΕ συνεχίζεται και οι δήθεν άριστοι σιωπούν…

Κοντεύουμε αισίως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ο Έλληνας αγρότης παρακολουθεί με απορία, αν όχι με αγανάκτηση, την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής και έγκυρης ενημέρωσης, αναφορικά με τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2023. Τις ίδιες ημερομηνίες που τελείωναν οι δηλώσεις, φέτος δεν έχει ανοίξει το σύστημα ακόμα.

Αντ’ αυτού και κατά την πάγια επικοινωνιακή τακτική, που με προσήλωση και συνέπεια, ακολούθησε η Κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ για μια ολόκληρη τετραετία, ο Έλληνας αγρότης μαθαίνει, μόλις σήμερα, για «συσκέψεις» και «συναντήσεις», υπηρεσιακών και «μη» παραγόντων, που «μοχθούν στο και πέντε» για την «εξεύρεση λύσης».

Την ίδια στιγμή που το «αφήγημα» της ΝΔ, αναφορικά με το ΟΣΔΕ «για πρώτη φορά στα χέρια του Δημοσίου», τείνει να πάρει ανεκδοτολογικές διαστάσεις, όταν οι «πρώην και οι νυν αυτόκλητοι σωτήρες» του ΟΣΔΕ διαγκωνίζονται, σε συνθήκες πλήρους διάλυσης του συστήματος, για να πάρουν το καλύτερο «μερίδιο από το κουφάρι του», διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαΐου, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ, «διατυμπάνιζε» ότι «άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ 2023». Και όλα αυτά, με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήρως απαξιωμένο και υποβαθμισμένο, χωρίς λειτουργικό και αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα,με διαρκείς ματαιώσεις διαγωνισμών και επιλεκτικές απευθείας αναθέσεις για λειτουργίες που σχετίζονται με το ΟΣΔΕ, με διαρκώς προβληματικές και εκτός θεσμικού και χρονικού πλαισίου πληρωμές, συνεχείς αλλαγές της Διοίκησής του, καρατομήσεις των «ανεπιθύμητων» στελεχών του και συστηματική αποδυνάμωσή του.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι μια ακόμα «ψηφίδα» στο «μωσαϊκό» της, συνολικά, αποτυχημένης αγροτικής πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2019-2023, εάν δεν σχετίζονταν, καταρχάς με την πλήρη «συσκότιση» των αγροτών, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, που εισάγει η νέα ΚΑΠ (και εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ε.Ε. εδώ και 5,5 μήνες) για τη λήψη των ενισχύσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των Οικολογικών Σχημάτων και μάλιστα σε μια εποχή που το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής καθιστά απολύτως αναγκαία την εξασφάλιση της ρευστότητας της αγροτικής δραστηριότητας. Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες σε οικονομική δυσχέρεια η οποία προβλέπεται να ενταθεί:​

· από την μη απόδοση της «κάρτας αγρότη», με το πρόσχημα πως οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς επιδοτήσεις που αυτοί θα λάβουν

· από την αδυναμία σύναψης συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας

· από τα προβλήματα που δημιουργεί στην κατανομή των δικαιωμάτων

· από τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ,

· τις καθυστερήσεις στους διασταυρωτικούς ελέγχους,

· και κυρίως, θέτοντας σε κίνδυνο την έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των ενισχύσεων και

· επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο των δυσθεώρητων, επαπειλούμενων προστίμων από τις «καιροφυλακτούσες», αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μακριά από μικροκομματικές εμπάθειες και εμμονές και με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, είχαμε έγκαιρα και κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει την απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ, για τον «κατήφορο» του ΟΣΔΕ, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, αλλά διαπιστώνουμε, με θλίψη, ότι η αλαζονεία και η έπαρση που χαρακτηρίζει τη ΝΔ συνολικά, λόγω των αποτελεσμάτων του Μαΐου, δεν της επιτρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το ΟΣΔΕ, έστω και την ύστατη στιγμή.

Γι’ αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε ότι, με την ψήφο του αγροτικού κόσμου και συνολικά του ελληνικού λαού στις 25 Ιουνίου, θα χτίσουμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ και ένα ΟΣΔΕ στην «υπηρεσία» των αγροτών μας, με διαφάνεια και λογοδοσία, με έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές και βέβαια με πραγματικό και ουσιαστικό δημόσιο χαρακτήρα.

Σχετικά Άρθρα

ΑΚΚΕΛ-Η Κρήτη μπορεί να σώσει την Φέτα!!!

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)ΚΟΙΝ.: Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (Δ.Ο.Φ.) ΘΕΜΑ: Θέσεις και προτάσεις...

Οι αγρότες πρώτοι στους εργαζόμενους συνταξιούχους – 139.321 συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση

• Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρης...

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026

Νέες Διευκρινίσεις για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026 και τη χορήγηση...

Συγκλόνισε ο νεαρός κτηνοτρόφος από την Γέργερη: Δεν πάει άλλο με την απαξίωση της κρητικής κτηνοτροφίας (vid)

Η παρέμβασή του ανέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πολλοί παραγωγοί, που βλέπουν τον...

Μ. Σχοινάς: «Σημαντική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034 – Διατηρούνται τα βασικά εργαλεία εισοδηματικής στήριξης των αγροτών»

Σημαντική πολιτική συμφωνία για τον νέο κανονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2028–2034 επιτεύχθηκε...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ