email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Δύο τσομπανόσκυλα αντιμετωπίζουν 8 λύκους – Εντυπωσιακό βίντεο

Δύο τσομπανόσκυλα αντιμετωπίζουν 8 λύκους

Δύο σκύλοι φύλακες έρχονται αντιμέτωποι με μια αγέλη λύκων, όχι όμως για να προστατεύσουν το κοπάδι τους

Από τη μία πλευρά δύο αρσενικά ποιμενικά σκυλιά του Abruzzo, από την άλλη μια ομάδα έως και οκτώ λύκων. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές των εντυπωσιακών εικόνων που απαθανάτισε τις τελευταίες εβδομάδες ο ζωολόγος Paolo Forconi στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Abruzzo και οι οποίες σύντομα έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας χιλιάδες κοινοποιήσεις και σχόλια.

Με μια πρώτη ματιά, για πολλούς η ερμηνεία του τι συνέβη μπορεί να φαίνεται απλή: τα δύο σκυλιά υπερασπίστηκαν το κοπάδι τους από μια απόπειρα επίθεσης λύκων. Η πραγματικότητα, ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος ο Forconi στο il Dolomiti, είναι εντελώς διαφορετική: στην προκειμένη περίπτωση, στην πραγματικότητα, τα σκυλιά δεν αντιμετώπισαν τους λύκους για να προστατεύσουν ένα κοπάδι, αλλά τους πλησίασαν για να προσπαθήσουν να «κλέψουν» τη λεία τους.

“Οι λύκοι”, λέει ο ειδικός στο il Dolomiti, “κοιμόντουσαν αφού είχαν φάει. Ορισμένα βοσκοτόπια του Abruzzi έχουν μάθει να ακολουθούν τα ίχνη των σαρκοφάγων ζώων προκειμένου να φάνε τα υπολείμματα της λείας τους, και αυτό ακριβώς συνέβη σε αυτή την περίπτωση”.

Τα δύο σκυλιά, ακολουθώντας τα ίχνη της λείας των λύκων, πλησίασαν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια αγέλη οκτώ σαρκοφάγων. Σε εκείνο το σημείο, τα δύο ζώα σταδιακά πλησίαζαν και απομακρύνονταν από τα υπολείμματα του θηράματος, ερχόμενα κάθε φορά αντιμέτωπα με τους λύκους.

”Τα σαρκοφάγα παρενέβησαν όταν τα δύο ποιμενικά σκυλιά πλησίασαν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το θήραμα”, συνεχίζει ο Forconi, και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν για πρώτη φορά για περίπου 100 μέτρα.

Στη συνέχεια οι λύκοι επέστρεψαν για να ξεκουραστούν, αλλά λίγο αργότερα οι δύο σκύλοι Maremmano προσπάθησαν να πλησιάσουν για δεύτερη φορά, απωθούμενοι και πάλι’. Μετά από αυτή την τελευταία προσπάθεια, για να αποφύγουν ίσως τον κίνδυνο μιας αντιπαράθεσης, τα δύο σκυλιά απομακρύνθηκαν οριστικά.

Ο στόχος των λύκων ήταν απλώς να απομακρύνουν τα σκυλιά από το θήραμά τους, καταλήγει ο ειδικός, δεν υπήρχε καμία διάθεση να επιτεθούν στους σκύλους φύλακες, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους, διακινδυνεύοντας να τραυματιστούν.

Όσο τα ποιμενικά σκυλιά κρατούσαν τις αποστάσεις τους, οι λύκοι αδιαφορούσαν πλήρως. Πρόκειται για μια στάση βαθύτατα διαφορετική από την αμυντική στάση που υιοθετούν οι σκύλοι φύλακες όταν προστατεύουν ένα κοπάδι: σε αυτή την περίπτωση τα σκυλιά προσπαθούσαν μάλιστα να γίνουν κατά κάποιο τρόπο αποδεκτά από τους λύκους προκειμένου να φτάσουν στην τροφή”.

Σχετικά Άρθρα

Ο διαρκής κίνδυνος των ξερών χόρτων το καλοκαίρι

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται - Τα χόρτα θεριεύουν σε δρόμους,...

Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Χαράλαμπο Αθανασίου

Νέα εξέλιξη καταγράφεται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε απασχολήσει την πολιτική επικαιρότητα τον...

ΑΚΚΕΛ: Η κυβέρνηση καταστρέφει τη μετακινούμενη κτηνοτροφία και υπονομεύει τη φέτα ΠΟΠ στο όνομα μιας αποτυχημένης πολιτικής

Η Ελλάδα παρακολουθεί σήμερα ένα πρωτοφανές παράδοξο. Στο όνομα της προστασίας της κτηνοτροφίας και...

ΠΟΓΕΔΥ για βιολογικά: Η κυβέρνηση ανακάλυψε το πρόβλημα αφού το άφησε να γιγαντωθεί

Οι πρόσφατες κοινές ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της διοίκησης...

Χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ: Οι πέντε αλλαγές στις ρυθμίσεις-ανάσα που έρχονται έως το τέλος Ιουνίου

Σταδιακά έως το τέλος του Ιουνίου ξεδιπλώνεται ένα νέο πακέτο πέντε παρεμβάσεων για το...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ