email:

[email protected]

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Με κατασχέσεις απειλούνται αγρότες – κτηνοτρόφοι

Αντιμέτωποι με επιθετικές πρακτικές είσπραξης «κόκκινων» δανείων , που θα οδηγήσουν σύντομα σε  κατασχέσεις αγροτικής γής , βρίσκονται χιλιάδες αγρότες – κτηνοτρόφοι του νομού μας και όλης της  χώρας. Πρόκειται για άτοκα δάνεια που είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα το 2008 , η οποία  ως γνωστόν έκελεισε το 2012 και χωρίστηκε στο υγιές τμήμα (αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς )  , ενώ το μη υγιές τέθηκε σε εκκαθάριση και τη διαχείρισή του ανέλαβε η ξένη εταιρεία PQH .

Σ΄αυτό το (μη υγιές) κομμάτι περιλαμβάνονται και τα εν λόγω άτοκα δάνεια των αγροτών για τα οποία η  Τράπ.Πειραιώς δεν έδινε καμία ενημέρωση στους δανειολήπτες ( δεν τα διαχειρίζονταν η ίδια ) και τώρα η  ξένη εταιρεία που ανέλαβε την εκκαθάριση της ΑΤΕ , στέλνει εξώδικα απαιτώντας όχι μόνο το αρχικό  κεφάλαιο αλλά και πανωτόκια απο συνεχείς αναπροσαρμογές , χωρίς ενημέρωση των  δανειοληπτών . Έτσι ένα δάνειο αρχικού κεφαλαίου 10.000 Ευρώ μπορεί να φτάσει με τους τόκους  στα 30.000 Ευρώ ! Να σημειωθεί ότι οι αγρότες δε ζητούν να χαριστούν τα δάνειά τους , αλλά να  πληρώσουν το αρχικό κεφάλαιο σε δόσεις συν μια μικρή επιβάρυνση τόκων – όχι όμως το τριπλάσιο του  αρχικού κεφαλαίου – ,μια λογική απαίτηση σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από  αυξημενο κόστος ενέργειας , μειωμένες τιμές αγροτικών προϊόντων και τις κατασχέσεις αγροτικών  επιδοτήσεων , οι οποίες συμψηφίζονται με οφειλές στο Δημόσιο , ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικά  ιδρύματα παρά το ακατάσχετο των λογαριασμών μέχρι 7.500 Ευρώ ή πάνω από 1.250 Ευρώ το μήνα που  ισχύσει για όλα τα φυσικά πρόσωπα .

H Kοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της  πρώτης κατοικίας και το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου του και την αποπληρωμή του με  ρύθμιση διάρκειας μέχρι 35 χρόνια . Η τράπεζα οφείλει να απευθύνει πρόσκληση στον δανειολήπτη  πριν την πώληση του δανείου σε ιδιωτικό fund , ενώ το επιτόκιο της ρύμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει  το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντ. Τράπεζας συν 1,20 % .

Ιδιαίτερα για τους αγρότες – κτηνοτρόφους η τροπολογία στο άρθρο 3 δίνει τη δυνατότητα στον  αργότη να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει εξαίρεση της ρευστοποίησης ( κατάσχεσης  ) της αγροτικής περιουσίας , ώστε να μπορεί να εξασκεί το αγροτικό επάγγελμα και να διαφυλάξει ένα  αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τον ίδιο και την οικογένειά του . Τυχόν κατάσχεση της αγροτικής  περιουσίας , αποκλείει τον αγρότη από την άσκηση του μοναδικού επαγγέλματος, που είναι το μόνο  που γνωρίζει και μπορεί να εξασκήσει καταδικάζοντας τον μαζί με την οικογένειά του σε απόγνωση και  φτωχοποίηση .

Καλούμε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να υπερψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε το  ΠΑΣΟΚ . Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον  Νόμο 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση οφειλών των  υπερχρεωμένων δανειοληπτών ( «Νόμος Κατσέλη» ) . Τον Φεβρουάριο 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας , νόμο 4592/2019 , ενώ το 2020 η Κυβέρνηση  της ΝΔ καταργεί οριστικά το «νόμο Κατσέλη» με το νέο πτωχευτικό νόμο αφήνοντας τους  υπερχρεωμένους δανειολήπτες στις αρπακτικές διαθέσεις των ιδιωτικών funds.

Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Δήμου Τρικκαίων

Σχετικά Άρθρα

Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα: Πρωταθλητές στη… γκρίνια και στις αποζημιώσεις

Πήραν τα μισά λεφτά του ΕΛΓΑ αλλά και πάλι δεν είναι ικανοποιημένοι και θα...

10 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη-ιδού τα αποτελέσματα της εμμονικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα

Πνέουν μένεα αγρότες και κτηνοτρόφοι στο νησί με την κατατστροφική πολιτική στα θέματα του...

Αλλάζουν και πάλι τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Πάλι αλλαγές στις συνθέσεις, τη λειτουργία και τις αμοιβές των μελών των επιτροπών εξέτασης...

ΑΤΕ Bank: “Σβήνονται” χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε αγρότες δανειολήπτες

«Λύση» στην δικαστική περιπέτεια πρώην αγροτών δανειοληπτών ήλθε να δώσει σημαντική απόφαση που εκδόθηκε...

“Έσπασε τη μπάνκα” η Κυβέρνηση με τις αυξήσεις στις συντάξεις ΟΓΑ-έδωσε 40 ολόκληρα ευρώ

Ούτε 1,5 ευρώ την ημέρα η αύξηση που στις συντάξεις άγγιξε τα 40 ευρώ...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here