Η ελληνική αγροτική προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο είναι γένους θηλυκού
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η αγρότισσα και επιχειρηματίας Μαρία Μπότη βρέθηκε στη Ρώμη, στον FAO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων ΕθνώνΗ φετινή της παρουσία στο World Food Forum 2026 απέκτησε ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνής Ημέρας των Αγρότισσών και του Διεθνούς έτους της Αγρότισσας.
Ανάμεσα σε εκπροσώπους και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, η κ.Μπότη είχε την τιμή να βρεθεί δίπλα στον Δρ. Qu Dongyu, Γενικό Διευθυντή του FAO. Με τη σημαία της Ελλάδας στην καρδιά της, όπως η ίδια συνηθίζει να λέει, ένιωσε πως εκπροσωπεί με την παρουσία της την ελληνική αγροτική προσπάθεια στα παγκόσμια τραπέζια διαλόγου.
Η συμμετοχή της δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία προβολής της ελληνικής αγροδιατροφής , της καινοτομίας και σύνδεσης με τις διεθνείς εξελίξεις.
Για τη Μαρία Μπότη, η σταθερή παρουσία σε αυτούς τους χώρους είναι αποτέλεσμα συνέπειας, επιμονής και πολυετούς προσπάθειας γύρω από όσα ξεκίνησε στον αγροτικό τομέα.
Το 2026 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές Έτος της Αγρότισσας, με στόχο να αναδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος των γυναικών στην αγροτική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Η χρονιά αυτή, υπογραμμίζει η κ.Μπότη, δεν πρέπει να περιοριστεί σε επετειακές αναφορές και τιμητικές εκδηλώσεις. Η ελληνίδα Αγρότισσα να μην είναι ένα συναισθηματικό αφήγημα αυτή την ημέρα , αλλά να υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον και στήριξη!
Η εικόνα της αγρότισσας με το μαύρο μαντήλι, το πρόσωπο σημαδεμένο από τον ήλιο και την κούραση, με το εργαλείο στα χέρια μέσα στο χωράφι, αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της αγροτικής ιστορίας. Οι γυναίκες αυτές, που δούλεψαν σκληρά και κράτησαν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο, αποτελούν, όπως λέει η κ.Μπότη, το «εικονοστάσι» της νέας γενιάς. Η προσφορά τους αξίζει σεβασμό και τιμή.
Ωστόσο, η αγρότισσα δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν. Η σύγχρονη αγρότισσα είναι μορφωμένη, ενημερωμένη και ενεργή. Συμμετέχει σε κοινότητες γυναικών της αγροδιατροφής από όλο τον κόσμο, ανταλλάσσει ιδέες, αναπτύσσει συνεργασίες και αναζητά λύσεις απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: την κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση. Ταξιδεύει, μιλά ξένες γλώσσες, συμμετέχει σε διεθνή τραπέζια διαλόγου και διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Παραμένει, παράλληλα, βαθιά συνδεδεμένη με τη γη και με την ευθύνη της παραγωγής ασφαλούς και ποιοτικής τροφής.
Η πορεία της Μαρίας Μπότη με την επαναφορά της καλλιέργειας του κεχριού στην Ελλάδα αναδεικνύει στην πράξη πώς η γνώση, η επιμονή και η καινοτομία μπορούν να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες για τον πρωτογενή τομέα. Η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και προϊόντων δεν είναι μια αφηρημένη έννοια: είναι μια απαιτητική διαδρομή που ξεκινά από το χωράφι και επιδιώκει να φτάσει στην αγορά, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την παραγωγή και την ελληνική αγροδιατροφή.
Η παρουσία Ελληνίδων αγροτισσών σε διεθνείς διοργανώσεις όπως το World Food Forum μπορεί να συμβάλει στην προβολή της χώρας και στην ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και ιδεών. Για να αποκτήσει, όμως, συνέχεια και ουσιαστικό αντίκρισμα, χρειάζεται ανάλογη στήριξη και από την Πολιτεία.
Η κ.Μπότη θέτει με σαφήνεια το ζήτημα της κρατικής απουσίας από πολλές προσπάθειες που ξεκινούν οι γυναίκες της υπαίθρου. Ζητά θεσμική εκπροσώπηση των αγροτισσών, ουσιαστική συμμετοχή τους στον σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και κατάρτιση, αλλά και ενίσχυση της καινοτομίας και της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η τιμητική αναφορά στην αγρότισσα μία ημέρα τον χρόνο δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται από σταθερές πολιτικές και μετρήσιμη στήριξη.
Τη διαδρομή της αφιερώνει σε κάθε γυναίκα που επιμένει, δημιουργεί και ανοίγει δρόμους — στο χωράφι, στη μεταποίηση, στην επιχείρηση, στην έρευνα και στα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.
«Η σύγχρονη αγρότισσα φοράει σακάκι», λέει η Μαρία Μπότη με χαμόγελο όλο νόημα!
Γιατί βρίσκεται στα διεθνή τραπέζια, καταθέτει τη γνώση και την εμπειρία της ,διεκδικεί το μέλλον που αξίζει στην ίδια και πάντα υπηρετεί τον σκοπό της ως γυναίκα που ξέρει τι θέλει στο τραπέζι της…για να θρέψει τα αγαπημένα της πρόσωπα. μέσα από την ύπαιθρο.
Μαρία Μπότη
Αγρότισσα-Καινοτομία-Έρευνα
Λάρισα