email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Παρέμβαση Χ. Ζεϊμπέκ στη Βουλή – Ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε εξορθολογισμό του ΕΦΚ στα αποστάγματα

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων με την οποία ζητούν τον εξορθολογισμό του ΕΦΚ στα αποστάγματα, κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές της Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μερόπη Τζούφη, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης.

Στην παρέμβασή τους οι Βουλευτές κάνουν λόγο για υπερβολική φορολογική επιβάρυνση των αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα των αποσταγμάτων, με αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία της νόμιμης αγοράς όσο και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος, και στέκονται ιδιαίτερα σε μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αποστάγματα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-27, όταν η σύγκριση γίνεται σε όρους ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης (ο ελληνικός συντελεστής ανέρχεται σήμερα σε 2.548 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, έναντι περίπου 1.930 ευρώ ανά 100 λίτρα, που αντιστοιχεί στον μέσο όρο της ΕΕ), υψηλή φορολογία που έχει ως αποτέλεσμα οι φόροι, ΕΦΚ και ΦΠΑ, να αντιπροσωπεύουν περίπου 55% της τελικής λιανικής τιμής ενός αποστάγματος.

Σημειώνουν πως αυτή η κατάσταση επιβαρύνει τον καταναλωτή, αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού και, παράλληλα, δημιουργεί ισχυρότερα κίνητρα για τη μεταφορά δραστηριότητας από τη νόμιμη στην παράνομη αγορά, ενώ παράλληλα τονίζουν πως η μείωση της φορολογίας δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με απώλεια δημοσίων εσόδων, αντιθέτως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η σύγκλιση του ΕΦΚ προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετακίνηση μέρους της κατανάλωσης από το παράνομο προς το νόμιμο και ελεγχόμενο εμπόριο.

Πιο αναλυτικά οι Βουλευτές υπογραμμίζουν πως η προτεινόμενη μείωση του ΕΦΚ από τα 2.548 στα 1.930 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις νόμιμες πωλήσεις κατά περίπου 8,3%, να μειώσει τη λιανική τιμή μιας τυπικής φιάλης κατά περίπου 13,6%, να ενισχύσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ, να δημιουργήσει ή να στηρίξει περίπου 13.100 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να στηρίξει τις επιχειρήσεις HORECA και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και να διατηρήσει ουδέτερο ή ακόμη και θετικό το δημοσιονομικό ισοζύγιο, με συνολική θετική μεταβολή εσόδων έως και 2,4 εκατ. ευρώ, από ΕΦΚ, ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος.

Με βάση τα παραπάνω οι 4 Ανεξάρτητοι Βουλευτές της Αριστεράς απευθύνουν στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΕΦΚ στα αποστάγματα από τα 2.548 ευρώ στα 1.930 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, ώστε η ελληνική φορολογία να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ΕΕ;
  • Έχει το Υπουργείο εξετάσει τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ σχετικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας φορολογικής προσαρμογής στην κατανάλωση, τη νόμιμη αγορά, την παραοικονομία, την απασχόληση, το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα; Εάν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματα της αξιολόγησης;
  • Ποια είναι η εκτίμηση του Υπουργείου για τις απώλειες εσόδων που συνδέονται με την παράνομη διακίνηση και τη μη καταγεγραμμένη κατανάλωση;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Ανδριανός: «Να εξάγουμε καλύτερα, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό και την ελληνική οικονομία»

Στη σημασία της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα...

Ξεκινάει αύριο ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός για τη δακοπροστασία στην Π.Ε. Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2026, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου τονίζει...

Πήλιο: Εμπόδια στις δηλώσεις ΟΣΔΕ εν μέσω συγκομιδής – Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες

Σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Πηλίου, ενώ η...

Advanced Telecoms Summit 2026: Δείτε την ατζέντα και τους ομιλητές τής διοργάνωσης

Η ταχεία ανάπτυξη των data centers, η αυξανόμενη ζήτηση για συνδεσιμότητα και υπολογιστική ισχύ, οι...

Συναγερμός για το ψωμί: Η νέα κρίση στα σιτηρά απειλεί να φέρει κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Η Μαύρη Θάλασσα εξελίσσεται σε νέα μεγάλη εστία ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ