email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Μονή Τοπλού: Εξάγει το ελαιόλαδο που παράγει στην Κορέα

Παρά τη διακριτική παρουσία του, ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού, πατήρ Φιλόθεος Σπανουδάκης, ξεχωρίζει ανάμεσα στους παραγωγούς του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση και προώθηση των τοπικών ποικιλιών κρασιού.

Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον έχουν τα λεγόμενά του, που μαρτυρούν την άγνωστη στο ευρύ κοινό μακροχρόνια παράδοση της Μονής στην παραγωγή και εξαγωγή βιολογικών προϊόντων σε Ευρώπη και Κορέα.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Τοπλού Σητείας, χτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα και από τότε, είχε πάντα ενεργό παρουσία στην κοινωνική αλλά και αμπελοοινική ιστορία του τόπου.

Καλλιεργεί βιολογικά αμπέλια και ελιές και παράγει κρασί, τσικουδιά και ελαιόλαδο, που τυποποιούνται και διατίθενται στην τοπική και τη διεθνή αγορά, ενώ ανήκει και στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης “Wines of Crete”.

“Τα λάδια μας εξάγονται και στην Κορέα”

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές, στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Φιλόθεος, ευχαρίστησε τον ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη, που πήρε την πρωτοβουλία για την επίσκεψη του Δικτύου στο Βέλγιο.

Όπως μας είπε, τα ελληνικά κρασιά είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένα σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια και ανταγωνίζονται τα γαλλικά και άλλα κρασιά, έχοντας πολύ ενδιαφέρον για προώθηση στο μέλλον.

Στη Σητεία, η Μονή έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90 μία βιοκαλλιέργεια, παράγοντας αμπέλια και κρασί.

“Τα κρασιά μας πωλούνται σε όλη την ελληνική αγορά και τα λάδια μας εξάγονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και σε μία ποσότητα και στην Κορέα”, είπε.

Ο πατήρ Φιλόθεος υπογράμμισε τη δυσκολία αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε από το 1997, ωστόσο, όπως είπε, το έχουν καταφέρει και λόγω της ποιότητας των προϊόντων και κυρίως με τη συμμετοχή της Μονής σε εκθέσεις στο εξωτερικό.

“Στην Ελλάδα δεν τους ενδιαφέρει εάν έχουμε προβλήματα”, σημείωσε, τονίζοντας πως στις εξαγωγές προϊόντων, πρέπει να υπάρχει ποιότητα και συνέπεια.

Σχετικά Άρθρα

Ολ. Τελιγιορίδου: Στη Λέσβο πετάνε κάθε μέρα 250 τόνους γάλα

SOS: Η Λέσβος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον αφθώδη πυρετό στην κτηνοτροφία. Καταστρέφονται...

Γ. Περουλάκης: «Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και η αύξηση των ελέγχων έφερε προβληματικές πληρωμές»

Προβληματισμό προκαλούν σε πλήθος αγροτών στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα οι πληρωμές των ενισχύσεων...

Εντός Μαΐου πληρωμή σε 10 Οικολογικά Σχήματα και 11 συνδεδεμένες του 2025

Αναστάσης Κατσαβός Πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς μέσα στο δεύτερο...

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 1,4 εκατ. ευρώ σε 866 δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων έτους 2017

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην εξόφληση εκκρεμοτήτων του 2017, συνολικού ύψους 1,374...

Boρίδης: Δεν υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η αντιπολίτευση επενδύει γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να πει

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤnews,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ