email:

[email protected]

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Τιμές ελαιολάδου: Οργιάζουν φήμες και εικασίες για την εξέλιξή τους

Κρίσιμη καμπή ο ερχομός  της  νέας σοδειάς

     Γράφει: Ο Νίκος Μιχελακης*

 Με δέος πλέον αναμένουν παραγωγοί και  διακινητές αλλά και καταναλωτές, την εξέλιξη της υψηλής τροχιάς που διαγράφουν οι τιμές παραγωγού και όπως είναι φυσικό αυξάνονται οι αγωνίες για την εξέλιξη τους

Και μέσα στο κλίμα αυτό, δυστυχώς, οργιάζουν οι δημοσιεύεις ατεκμηρίωτων προβλέψεων και εφετειακών συζητήσεων για   φανταστικές μελλοντικές αυξήσεις οι όποιες μόνο σύγχυση προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς αλλα και στους διακινητές και εμπόρους.

Ωστόσο, σαφές είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης για τις εξελίξεις των τιμών κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της πραγματικής προσφοράς, η οποια θα διαμορφωθεί, όπως κάθε χρόνο, μετά τις πρώτες Νοεμβρίου οπότε, πρακτικά θα έχει αρχίσει η συγκομιδή σε ένα αξιόλογο ποσοστό των ελαιώνων και θα κάνει την εμφάνιση της κάποια σημαντική ποσότητα της νέας παραγωγής.

Τότε, πιθανόν, κάποιοι από τους παραγωγούς, που πιέζονται οικονομικά, ίσως θελήσουν να διαθέσουν κάποιο μέρος της παραγωγς τους οπότε θα υπάρξει κάποια προσφορά στην αγορά με ανάλογη επίδραση στις τιμές. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί από τώρα!ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ 12 ΣΕΠ 23

    Προβλέψεις για την νέα σοδειά.

 Στην Ισπανίαπρος το παρόν η προσοχή αγοραστών και παραγωγών φαίνεται να είναι επικεντρωμένη στις επίσημες εκτιμήσεις για την ερχόμενη παραγωγή οι όποιες όμως φέτος καθυστερούν χαρακτηριστικά!   Έτσι οι πρώτες προβλέψεις για την Ισπανία προέρχονται μόνο από τον Συνεταιριστικό τομέα   ο οποίος εκτιμά την ερχόμενη παραγωγή της χώρας σε περίπου 740.000 τόνους δηλαδή ελαφρά μεγαλύτερη από την περσινή που έχει αναφερθεί σε 650.000 τόνους!  Ο ιδιος ο Υπουργός  Γεωργίας σε πρόσφατες δηλώσεις του ανάφερε οτι η ερχόμενη παραγωγή θα ειναι απλά μεγαλύτερη απο ην περυσινή.  

Βέβαια οι βροχές του πρώτου 5/νθημερο του Σεπτεμβρίου πρόσφεραν κάποια ανάσα στους ελαιώνες της χώρας αλλα   δεν άλλαξαν τις   εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή. Τα 20 mm βροχής που κατά μέσο όρο έπεσαν σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσουν αισθητά την πρόσφορα , ενώ η ζήτηση πιθανότατα θα παραμείνει ενεργή.

  Στην Ελλάδα οι καύσωνες και η ξηρασία οπωσδήποτε δεν ευνοούν την ελαιοπαραγωγή. Επομένως η αρχική εκτίμηση που έδωσε το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ για 215.000 τόνους, δηλαδή μειωμένη κατά 63,5% σε σχέση με την περσινή,    μάλλον θα είναι χαμηλότερη.

 Παράλληλα και η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης   η οποια εκτιμήθηκε σε 63.000 τόνους (Χανιά 19, Ρέθυμνο 6, Ηράκλειο 30, Λασίθι 8) μάλλον θα είναι αρκετά χαμηλότερη και μακάρι να υπερβεί τις 50.000 τόνους. 

   Επίπεδα τιμών στις κύριες χώρες

  Τελικά σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 12ης Σεπτεμβρίου (www.sedik.gr) , οι τιμές του έξτρα διεθνώς κυμάνθηκαν   ως εξής (Πιν.1) :

     Στην Ελλάδα, διατηρήθηκαν περίπου ίδιες με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν στην   Κρήτη και Πελοπόννησο γύρω 8,40-8,50 €/κ οι μέγιστες και στα 8,00€/κ οι ελάχιστες, ενώ στα νησιά διατηρήθηκαν στα 8,0€/κ.

Στην Ισπανίακυμάνθηκαν από 8,0€/κ έως 8,50 €/κ, ενώ στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα όπου ήδη βρίσκονται από εβδομάδες κυμαινόμενες από 9,0 έως 12,0€/κ.

       Στην Τυνησία κυμάνθηκαν γύρω στα 7,53€/κ.

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Σχετικά Άρθρα

Η ECDM Expo SEΕ 2023 έδειξε πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι στο εμπόριο και τη διαφήμιση!

Το γεγονός της χρονιάς για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ στη Νοτιοανατολική...

«Λίγοι οι 300.000 εργάτες γης» φωνάζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να νομιμοποιήσει...

Ανοδικές προβλέπονται οι τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου

Εκτιμήσεις και απόψεις ελαιοκομικών οργανώσεων ΑγροΕκφραση: 30-9-2023 Την ανοδική τάση της τιμής του ελαιολάδου και στο...

Κίνδυνος για την παραγωγή Φέτας λόγω Daniel

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής. Τον...

«Πάρτι από τους κερδοσκόπους»: Φόβοι για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στην Κρήτη με φόντο τον Θεσσαλικό Κάμπο

Μετά τη μεγάλη καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel” εκφράζονται φόβοι για: - ανατιμήσεις μέχρι...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here