email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Πρόταση Έλληνα Πρέσβη Ισπανίας για εκπροσώπηση Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας

Αναφορά  Δ/ντη Συμβουλίου  για συνεργασίες του με φορείς της Ελλάδας και Κρήτης

     Γραφείο ΟΕΥ Πρεσβεία Ελλάδος στη Μαδρίτη

     Επίσκεψη στην έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας στην Μαδρίτη πραγματοποίησε στις 30/1/24 ο Έλληνας Πρέσβης στην Ισπανία κ.Φωτόπουλος συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ, κ. Γκάσιο

Κατά την επίσκεψη συναντήθηκε και συζήτησε με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου κ. Jaime Lillo,ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από τις αρχές του νέου έτους.

Αφού συνεχάρη τον κ. Lillo, ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε εν συντομία στις στενές και μακρόχρονες σχέσεις Ελλάδας με το Συμβούλιο, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος στα τέλη της δεκαετίας του 1950, καθώς και σε επιθυμία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων και των κοινών δράσεων.CARLOS MUNOZ

Ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον της Ελλάδας για πλήρωση κενών διοικητικών θέσεων που ανακύπτουν στο Συμβούλιο, τονίζοντας την σημασία που έχει για χώρα μας η εκπροσώπηση στο Συμβούλιο, δεδομένης της θέσης που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

Από πλευράς του, ο κ. Lillo και οι συνεργάτες του επεσήμαναν επίσης τον εξέχοντα ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο ελαιοκομικό τοπίο, με αναφορές στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της ελληνικής παραγωγής την περίοδο 2022-2023 και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι Μεσογειακές χώρες κυρίως εξαιτίας της μεταβολής των κλιματικών συνθηκών που προκαλούν ξηρασίες και μειώσεις των εγχώριων παραγωγών, με εξέχον παράδειγμα την Ισπανία.

Οι Εκπρόσωποι του Συμβουλίου αναφέρθηκαν επίσης στην στενή και συχνή επαφή που διατηρούν με τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς, καθώς και προσωπικότητες του ελαιοκομικού κλάδου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεργασίας με την επεξεργασία και διαμόρφωση προτύπων για τα προϊόντα ελαιοκομίας.

Γενικές αναφορές έκαναν επίσης σε πληθώρα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων με τους οποίους έχει συνεργαστεί και εξακολουθεί να συνεργάζεται το Συμβούλιο στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, καθώς και σε συνεδριακές, επιστημονικές και προωθητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται ανά τακτά διαστήματα στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη.

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε σε ετήσιο διεθνές συμπόσιο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία με επίκεντρο στην Κρητική διατροφή, που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον προσεχή Δεκέμβριο.

Αναφορά έγινε επίσης σε Έλληνες υποτρόφους του Συμβουλίου σε ελαιοκομικά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ισπανία

 Αναφορικά με τις προτεραιότητες του Συμβουλίου υπό την ηγεσία του , ο κ. Lillo αναφέρθηκε κυρίως σε άξονα επέκτασης / διάδοσης τεχνικών προδιαγραφών του Συμβουλίου σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, καθώς και η αναμόρφωση και προσαρμογή τους λαμβανομένων υπόψη των σημερινών προκλήσεων, κυρίως περιβαλλοντικών (κλιματική αλλαγή, μεγάλες περίοδοι ξηρασίας).

Από απόψεως προωθητικών δράσεων στις καταναλώτριες χώρες,ο κ. Lillo ενημέρωσε ότι η προσοχή του Συμβουλίου θα στραφεί φέτος κυρίως στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και στη Βραζιλία, ενώ θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον η υλοποίηση προωθητικών δράσεων στην εξαιρετικά δυναμική αγορά της Αυστραλίας. Ως επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αγορές, ο κ. Lillo ανέφερε τις Κίνα και Ιαπωνία.

Σημείωση σύνταξης

Το θεμα της μη εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι νοητό να εκπροσωπούνται, σχεδόν μονίμως,  Τυνησία  και Τουρκία και η Ελλάδα , 3η χώρα στην παγκόσμια παραγωγή και μέλος της Ε.Ε., η οποία βασικά στηριζει οικονομικά το Συμβούλιο,  να μην εκπροσωπείται!

Το ζήτημα πρέπει να απσχολήσει το ΥπΑΑΤ και την Ε.Ε. 

sedik.gr

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζονται κανονικά οι πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες

Συνεχίζονται κανονικά οι πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες – Θα καταβληθούν 2,31 δις έως...

Γιατί διατηρείται το θεσμικό κενό εξ αιτίας του οποίου καθίσταται  αδύνατη η  συγκρότηση Κλαδικών Αλιευτικών Οργανώσεων;

Γιατί διατηρείται το θεσμικό κενό εξ αιτίας του οποίου καθίσταται  αδύνατη η  συγκρότηση Κλαδικών...

Ο 78χρονος κτηνοτρόφος που έχει αποκτήσει 14 παιδιά!

Ένας 78χρονος κτηνοτρόφος από τη Μεσαρά, κρατά ζωνταντή την παράδοση της υπερπολύτεκνης οικογένειας, έχοντας αποκτήσει 14...

Κρήτη – ελαιοκομικό μητρώο: “Δεν θα είναι έτοιμο ούτε το 2100”, λέει ο Σταύρος Τζεδάκης

Γιώργος Ι. Παπαδάκης Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Κρήτη η εφαρμογή του ελαιοκομικού μητρώου, το οποίο...

«Κοινωνικό αίτημα η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Σπηλίου και Περάματος»

Το πάγιο αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος και της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου αναφορικά με...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ