email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει το ελαιόλαδο λόγω τιμής – Εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοκομική χρονιά

Ησυνεχής άνοδος των τιμών παραγωγού θα μας γυρίσει “μπούμερανγκ” αν δεν υπάρξει η σταθεροποίησή τους… – Για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου λόγω αύξησης της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο οι Αμερικανοί

Μπορεί πρόσκαιρα να πανηγυρίζουμε στην Ελλάδα με τη συνεχή άνοδο των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο, αλλά η συνεχιζόμενη άνοδός τους και μέσα στα επόμενα χρόνια εμπεριέχει τον κίνδυνο να καταστεί το ελαιόλαδο – αν δεν έχει γίνει ήδη – είδος πολυτελείας, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς, όταν δε θα βγάζουν δικό τους λάδι και θα χρειάζεται να το αγοράζουν και οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια παγκοσμίως “βλέπουν” οι Αμερικανοί, εκτιμώντας ότι από τη νέα ελαιοκομική περίοδο θα μπαίνουν στην παραγωγή οι νέες φυτεύσεις.

«Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μπορεί να πουλάει ο παραγωγός το λάδι του σε τιμές ικανοποιητικές, χωρίς από την άλλη να φτάνει το προϊόν του στον καταναλωτή σε τιμές απλησίαστες», λέει στο neakriti.gr για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

Είναι γνωστές οι θέσεις τόσο του συγκεκριμένου Αγροτικού Συλλόγου όσο και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ότι δε θα πρέπει να πανηγυρίζουμε από την ξέφρενη άνοδο των τιμών του ελαιολάδου, γιατί αν το λάδι γίνει απλησίαστο για τους καταναλωτές, αντί για καλό, θα υπάρξει πρόβλημα σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και του προϊόντος.

«Οι τυποποιητές θέλουν την πρώτη ύλη, αλλά ούτε τον παραγωγό πληρώνουν, ούτε και τον καταναλωτή προστατεύουν. Υπάρχουν, δηλαδή, μηχανισμοί του κέρδους, οι οποίοι δημιουργούν αυτές τις συνθήκες και κερδίζουν άλλοι σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών», υποστηρίζει ο Μανόλης Καρκαβάτσος, που λέει πως οι καταναλωτές στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο αδυνατούν να ζήσουν και έτσι δεν μπορούν να αγοράζουν ελαιόλαδο με τις τιμές που διαμορφώνονται.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων λέει ότι «στην ουσία εμείς εγκαταλείπουμε τη γη και την παραγωγή μας. Γιατί είναι αυτές οι συνθήκες που μας δημιουργούν και επειδή έρχονται και εκλογές, ο κόσμος ας λάβει σοβαρά υπόψη του τη δράση των δικών μας αγροτικών συλλόγων και να στηρίζει αυτούς που πραγματικά μάχονται γύρω από τα ζητήματα αυτά, σε πολιτικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, για να μπορούν να έχουν τη δύναμη να παρεμβαίνουν για τα συμφέροντά του»…

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Καρκαβάτσος θεωρεί ότι υπάρχει τρόπος και ο παραγωγός να μπορεί να επιβιώσει και ο καταναλωτής να μπορεί να αγοράσει το ελαιόλαδο, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του λαού, με το ελαιόλαδο να καλύπτει πρώτα την ελληνική αγορά και να εξάγεται μόνο όταν υπάρχει περίσσευμα της παραγωγής του.

Οι “χρυσές” τιμές στην Κρήτη

Όπως γράφαμε και πρόσφατα, ήδη οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου ξεκινούν από 5,5 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 6 ευρώ το κιλό. Θεωρούνται πραγματικά “χρυσές” τιμές ρεκόρ 30 και πλέον χρόνων, ενώ με βάση τις διεθνείς εξελίξεις, θεωρείται πάρα πολύ πιθανό οι καλές τιμές να συνεχιστούν και στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Με βάση, συγκεκριμένα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου από τα 5 και τα 5,5 ευρώ το κιλό τουλάχιστον θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι ιδιαιτέρως ορατό.

Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν βοηθήσει ώστε να θεωρούμε ως ορατή μια νέα μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, όπως και στο νησί μας, όπως αυτή που είχαμε πέρυσι. Σίγουρα θα υπάρχει μείωση της παραγωγής. Το ερώτημα είναι σε ποια επίπεδα θα έχουμε τη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, κάτι που δεν μπορεί σήμερα να απαντηθεί. Πάντως, όπως αποκάλυψε το neakriti.gr, σίγουρα σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νησί θα υπάρξει σχινοκαρπία αλλά και ακαρπία, λόγω των καιρικών συνθηκών της αστάθειας, των βροχοπτώσεων και της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, η ανθοφορία καταστράφηκε και οι ελιές άνθισαν για δεύτερη φορά και η σχινοκαρπία θεωρείται δεδομένη.

Ανάκαμψη της παραγωγής “βλέπουν” οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πρωτογενείς εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Olive Oil Times, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανακάμψει την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο 2023-2024. Οι οικονομολόγοι του USDA προβλέπουν ότι η παραγωγή θα φτάσει στην Ε.Ε. τους 2,03 εκατ. τόνους το 2023-2024, από 1,5 εκατ. τόνους το 2022-2023, ξεπερνώντας ελαφρώς τον μέσο όρο της πενταετίας των 2 εκατομμυρίων τόνων.

Σύμφωνα με το USDA, μια σημαντική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό περιοχή στον κόσμο, θα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, που εκτιμάται στους 3,2 εκατομμύρια τόνους.

Όπως εκτιμούν οι Αμερικανοί αναλυτές, «ενώ η αναμενόμενη ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες ανθοφορίας και τα επίπεδα βροχόπτωσης την άνοιξη και το φθινόπωρο, η αυξανόμενη παραγωγή στη Γηραιά Ήπειρο αποδίδεται και στις νέες φυτείες που αναμένεται να μπουν στην παραγωγή».

Η πρόβλεψη αυτή φαίνεται, πάντως, να βρίσκεται σε αντίθεση με πλήθος πληροφοριών και δημοσιευμάτων που έρχονται από την Ισπανία και κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή στην Ανδαλουσία και σε άλλες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του USDA δε δημοσιεύονται δεδομένα για συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε., όπως σχολιάζει το ypaithros.gr.

Συγκεκριμένα, για την παραγωγή 2023-2024 οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Ε.Ε. θα παράγει 2.030.000 τόνους ελαιολάδου, από 1.504.500 τόνους την περίοδο 2022-2023, με μέσο όρο πενταετίας τους 2.000.000 τόνους. Για τις χώρες εκτός Ε.Ε. η εκτίμηση αναφέρει ότι η Τυνησία θα παράγει 250.000 τόνους, από 180.000 τόνους κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο και 228.000 τόνους ως μέσο όρο πενταετίας. Και η Τουρκία 280.000 τόνους κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο, μειώνοντας την παραγωγή της, δηλαδή από τους 380.000 τόνους που είχε βγάλει πέρυσι, και συνεπώς διαμορφώνοντας τον μέσο όρο της πενταετίας στους 246.400 τόνους ελαιολάδου.

Παγκοσμίως, οι εκτιμήσεις των Αμερικανών κάνουν λόγο για 3.200.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024. Αυξημένη δηλαδή από τα 2.729.500 της ελαιοκομικής περιόδου 2022-2023. Και ο μέσος όρος της πενταετίας θα διαμορφωθεί στα 3.140.000 τόνους ελαιολάδου (πηγή: USDA, IOC).

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Πρωτοπορεί ο Τομέας Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Τμήματος Γεωπονίας

Στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που στοχεύουν στην εφαρμογή και διάδοση της Κυκλικής Οικονομίας στην...

SafeAgroBee, γεμάτο στοιχεία διεθνές συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε στις 6/7/2024 το Διεθνές συνέδριο «SafeAgroBee: Βιωσιμότητα της μελισσοκομίας στη λεκάνη της Μεσογείου»,...

«Βρέχει» λεφτά τη Δευτέρα, ποιοι πάνε στα ATM

Ξεκινάει από αύριο Δευτέρα 15 Ιουλίου νέα εβδομάδα πληρωμών στην Ελλάδα. Θα μοιραστούν πολλά εκατομμύρια...

60 χιλιάδες τόνοι ελαιόλαδο στην Κρήτη αλλά με πολλά ερωτηματικά λόγω καύσωνα

Τα ελαιόδεντρα της Κρήτης είναι αφυδατωμένα. https://www.youtube.com/watch?v=LG663wHSeUQ

Στο “κόκκινο” και την Δευτέρα η Κρήτη -Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον  ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ