email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Αγωνία σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου για την ελαιοπαραγωγή

Εκτιμήσεις φορέων της χώρας για την παγκόσμια παραγωγή και τις τιμές

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

 Συνεχίζεται και εντείνεται, σε όλες σχεδόν τις Μεσογειακές χώρες η αγωνία και η ανησυχία για στην ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, αλλά και για τις εξελίξεις στην κατανάλωση ελαιολάδου. Και αυτό γιατί, όπως είναι φυσικό, από τις εξελιξεις αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ύψος των τιμών παραγωγού αλλά και καταναλωτή.spain 16 9 Επίκεντρο του ενδιαφέροντος από πλευράς παραγωγής είναι οι εξελίξεις στην παραγωγή της Ισπανίας η οποία ενώ υπό κανονικές συνθήκες αποτελεί σχεδόν το μισό της παγκόσμιας, φέτος φαίνεται να είναι αρκετά μειωμένη. Και αυτό γιατι ενώ έχει ήδη υποστεί σημαντικές ζημιές κατά την άνθηση από καύσωνες, διέρχεται μια ακόμη   δοκιμασία λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας.

  Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον για την κατανάλωση, ιδίως στις Ευρωπαϊκές χώρες, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στην οικονομία των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση.

 Στην Ισπανία καίτοι η ανησυχία για την συνεχιζόμενη ξηρασία αρχίζει να μετριάζεται από τις ελπίδες που παρέχει η μετεωρολογική πρόβλεψη για επικείμενες καταιγίδες, δεν παύει   να υπάρχει κάποια σημαντική αβεβαιότητα για την ερχόμενη ελαιοπαραγωγή.

  Αρχικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν κατά την διάσκεψη των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ισπανίας στις 14 Ιουλίου, η επόμενη σοδειά υπολογίστηκε (Πιν.1) γενικά μειωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης τετραετίας κατά -16% σε επίπεδο Κόσμου και κατά -37% (918.000 τον.) στην Ισπανία. Αυξημένη εκτιμήθηκε μόνο στην Ελλάδα κατά +39% και στην Τουρκία +39%. Πρόσφατα, σύμφωνα με έρευνα μεγάλης Ισπανικής ιστοσελίδας, οι εκτιμήσεις των μεγάλων Αγροδιατροφικών οργανώσεων της χώρας έχουν ως έξης:

Σύμφωνα με την πολύ μεγάλη εξαγωγική αγροδιατροφική Acesur η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή εκτιμάται σε τόνους ως έξης: Ισπανία 1.150.000, Πορτογαλία: 150.000, Ιταλία: 260.000,
Τυνησία: 240.000, Ελλάδα: 310.000, Τουρκία: 280.000, υπόλοιπες χώρες 450.000 και συνολικά σε επίπεδο κόσμου σε 2.830.000 τον. που είναι 21% χαμηλότερη από την παραγωγή 2021/22

 Κατά την Συνεταιρική DCOOP: «κάθε μέρα που περνά χωρίς βροχή, κάνει τις εκτιμήσεις πιο απαισιόδοξες και αυξάνει την πιθανότητα η ελαιοπαραγωγή της χώρας να μειωθεί κατά 30% σε σχέση με την παραγωγή του 2021/22. 

  Σύμφωνα με την μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση Sovena η παραγωγή της Ισπανίας μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 1,0εως 1,2 εκατ. τόνους

  Κατά την Συνεταιρική Deoleo η παραγωγή Ιταλίας και Πορτογαλίας θα είναι χαμηλότερη κατά 20%, της Τυνησίας και Τουρκίας υψηλότερη κατά 12% ενώ η παραγωγή της Ελλάδας που προμηθεύει κυρίως την Ιταλική αγορά, εκτιμάται αυξημένη κατά 70%.

  Τελικά, σύμφωνα με την Ιστοσελίδα, θα πρέπει να αναμένουμε και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας και της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας κατά τις επόμενες εβδομάδες για να έχουμε καλύτερες πληροφορίες. Πάντως, τα δεδομένα στις χώρες της Μεσογείου σύμφωνα με εμπορικούς φορείς δεν θα αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη Ισπανική παραγωγή, αφού εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, που μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν αυξημένη παραγωγή, οι υπόλοιπες χώρες έχουν περίπου ίδια η και χαμηλότερη.

SEDIK.GR

Σχετικά Άρθρα

Στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

122 συμμετοχές παραγωγών – 722 ξενοδοχειακές μονάδες και εταιρίες διανομής – 1.273 καταστήματα τροφίμων...

Ο Αυγενάκης στη Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ με “δώρα” για τους αγρότες

Αυγενάκης προς κόμματα: Αποδείξτε με πράξεις ότι στηρίζετε τους αγρότες προωθώντας τις αλλαγές στην...

Σύσκεψη με κ. Καλαντζάκη Θεοδόσιο – πρώην Δήμαρχο Ιεράπετρας

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση στα γραφεία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου...

Γιατί ναυάγησε η συμφωνία μετάκλησης εργατών γης με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές

Ανενεργή παραμένει εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε δηλαδή που υπεγράφη, η συμφωνία μετάκλησης...

Άνοιξε ο δρόμος για τις πληρωμές του Πάσχα

Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ολόκληρη αναλυτικά η εγκύκλιος https://diavgeia.gov.gr/doc/930%CE%A346%CE%A8%CE%A7%CE%9E%CE%A7-%CE%A5%CE%936?inline=true

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ