email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Συστάσεις στους ελαιοπαραγωγούς λόγω ξηρασίας

«Τα δεδομένα για τους ελαιώνες και στην Κρήτη εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και του ζεστού καιρού για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι τα χειρότερα εδώ και πολλά χρόνια και είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο στρεσαρισμένα δέντρα. Ειδικά στους ξηρικούς ελαιώνες, η εικόνα είναι απογοητευτική», επισήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη, ο αναπλ. καθηγητής Αγροοικολογίας – Ελαιοκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, Μανώλης Καμπουράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτήν την κατάσταση προκύπτει αναμφίβολα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς, που δεν θα έχουν για δεύτερη χρονιά συγκομιδή, και ίσως αυτό συνεχιστεί και για τρίτη χρονιά, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικές ενέργειες ώστε να υπάρχει παραγωγή έστω του χρόνου. «Είναι πολύ σημαντικό, όπου είναι εφικτό, να γίνει η συγκομιδή μετά την πρώτη βροχή, αν και τα περιθώρια στενεύουν. Ήδη στις πρώιμες περιοχές στα βόρεια παράλια της Κρήτης η συγκομιδή έχει αρχίσει. Χρειάζεται όμως προσοχή ώστε να πάρουμε τον καρπό χωρίς ζημιά στα δέντρα λόγω ραβδισμού», ανέφερε ο κ. Καμπουράκης εκτιμώντας ότι δεδομένης της κατάστασης, η ελαιοπεριεκτικότητα είναι ικανοποιητική, περίπου στο 20%. «Ως προς την ποιότητα του λαδιού, δεν περιμένουμε τη μέγιστη, αλλά χωρίς την επίδραση του δάκου, ευτυχώς δεν θα είναι τόσο κακή».

Ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αν και υπάρχει ξήρανση πολλών δέντρων, το φύλλωμά τους θα αναγεννηθεί, γι’ αυτό απαιτείται ελαφρύ κλάδεμα – καθάρισμα, αλλιώς θα υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις. «Όχι υπερβολικές λιπάνσεις τον χειμώνα και προσοχή στην ποσότητα των αζωτούχων λιπασμάτων γιατί θα είναι εις βάρος της επόμενης χρονιάς καθώς δεν θα υπάρξει ανθοφορία στα δέντρα», πρόσθεσε.

Η ανομβρία έχει, ωστόσο, επιπτώσεις και στα άγρια χόρτα, πολλά από αυτά βρώσιμα, που φιλοξενούν ωφέλιμα έντομα για το ελαιόδεντρο. «Πρόκειται για την ιδιαίτερα χρήσιμη «λειτουργική χλωρίδα». Μάλιστα τα ψυχανθή εμπλουτίζουν με άζωτο το έδαφος, δηλαδή μας δίνουν τζάμπα λίπασμα, κάτι που τώρα δεν υφίσταται. Ευτυχώς, υπάρχει σποροκλίνη στο έδαφος οπότε με την πρώτη βροχή τα χόρτα θα ξαναφυτρώσουν. Γι’ αυτό οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να οργώσουν γιατί θα ζημιώσουν και τα φυτά που μας ωφελούν», τόνισε ο κ. Καμπουράκης. Ο ίδιος καυτηρίασε, επίσης, τις άτοπες παρεμβάσεις με προϊόντα φυτοπροστασίας, με βλαβερές επιπτώσεις στο προϊόν ως προς τα χημικά υπολείμματα, το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη του παραγωγού.

rethnea.gr

Σχετικά Άρθρα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα Τρίκαλα και νέος “κύκλος” ερευνών

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την αιφνιδιαστική έφοδο...

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 9 Νοεμβρίου έως 13 Νοεμβρίου

Κατά την περίοδο 9 Νοεμβρίου έως 13 Νοεμβρίου, θα καταβληθούν 64.500.000 ευρώ σε 59.600...

Δηλώσεις ΟΣΔΕ: Αιχμές για σκόπιμες καθυστερήσεις – Αντιδράσεις από τα ΚΥΔ της Κρήτης

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην οριστικοποίηση των δηλώσεων του...

Κραυγή αγωνίας από τους αμπελουργούς της Κρήτης – Μέτρα για τη Σουλτανίνα και ελέγχους στην αγορά ζητά η βουλευτής Ε. Βατσινά

Ε. Βατσινά: «Αντί για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, η κυβέρνηση επικαλείται προγράμματα της ΚΑΠ, μελλοντικές...

Πλακιωτάκης: Στο επίκεντρο οι καταστροφές στο Λασίθι και η κλιματική θωράκιση

Την ανάγκη για δίκαιη πράσινη μετάβαση και ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας υπογράμμισε ο Γιάννης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ