email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Στην Ισπανία ενισχύουν τους παραδοσιακούς ελαιώνες, στην Ελλάδα “ξεριζώνουν” την ελαιοπαραγωγή

Ενώ στην Ελλάδα συνεχίζεται η πλήρης αδιαφορία παραγόντων και πολιτικών για την τύχη της ελαιοκαλλιέργειας στην νέα ΚΑΠ και οι ελαιώνες εξομοιώνονται σχεδόν πλήρως με ασκεπείς εκτάσεις και βοσκότοπους, με αποτέλεσμα στην πράξη να εγκαταλείπονται και να προσφέρονται ως βορρά στις πυρκαγιών, στην Ισπανία συμβαίνει το αντίθετο!

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, Luis Planas (Λούις Πλάνας), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της χώρας, εντάσσει τους παραδοσιακούς ελαιώνες στις   συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ παράλληλα, όπως είπε, οι ελαιώνες αυτοί θα μπορούν να επωφεληθούν και από τα οικολογικά συστήματα.

Το μετρό αυτό, όπως εξήγησε, είναι η «καλύτερη λύση» για την καλλιέργεια αφού εναρμονίζεται με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και παράλληλα επιτρέπει να χορηγούνται οι ενισχύσεις απευθείας στους παραγώγους, μειώνοντας την γραφειοκρατία άλλων μέτρων.

Οι όροι για παροχή ενίσχυσης

   Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας, η «Συνδεδεμένη Ενίσχυση» θα χορηγείται σε ελαιώνες με ιδιαίτερες δυσκολίες και υψηλή περιβαλλοντική αξία «με βάση την έκταση». Στόχος θα είναι «η αποφυγή εγκατάλειψης ελαιώνων που έχουν καλλιεργητικές δυσκολίες και περιορισμούς αλλά υψηλή περιβαλλοντική αξία   των οποίων η διατήρηση είναι απαραίτητη από κοινωνική και οικολογική άποψη». 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, προκειμένου ένας ελαιώνας να δικαιούται αυτή την ενίσχυση, πρέπει τα ελαιόδεντρα του να έχουν πυκνότητα φύτευσης μέχρι 8 δέντρα ανά στρέμμα για ελαιώνες με κλίσεις κάτω από 25% , ή περισσότερα για κλίσεις άνω από 25%. Και στις δύο περιπτώσεις, η ενίσχυση θα χορηγείται μόνο σε εκμεταλλεύσεις ξερικές .

Οι θέσεις των αγροτικών οργανώσεων

Το μέτρο επικρότησε η Ένωση Μικρών Αγροτών (UPA) Ανδαλουσίας της οποίας ο Γενικός Γραμματέας κ. Cristóbal Cano, το χαρακτήρισε το μετρό ως ένα “ιστορικό ορόσημο” το οποίο όπως είπε μπορεί να βελτιωθεί στο μέλλον ώστε να ωφελεί ένα μεγαλύτερο αριθμό εκμεταλλεύσεων

  Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι, κάποια τροποποίηση των κριτηρίων της πυκνότητας των δέντρων και της κλίσης, μπορεί να γίνει ώστε να ωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός αγροκτημάτων.

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να καθοριστεί και μια φθίνουσα κλιμάκωση της ενίσχυσης ώστε να ωφελούνται τα μικρά πλέον ευαίσθητα αγροκτήματα, αφού, όπως είπε, γραμμική εφαρμογή της, στρεβλώνει την ίδια την φιλοσοφία της.

Από την άλλη πλευρά με κοινή δήλωση τους οι οργανώσεις: Νέων Αγροτών (Asaja), Συντονιστικής Αγροτοκτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) και Αγροδιατροφικών Συν/σμων, επισημαίνουν ότι η νέα ενίσχυση δεν ωφελεί τους παραδοσιακούς ελαιώνες της επαρχίας Jaén, γιατί τα κριτήρια που ορίζει δεν ευνοούν τους ελαιώνες που κινδυνεύουν να εγκαταλειφτούν αλλά τους ελαιώνες με μεγάλες εδαφικές εκτάσεις. Όπως επισημαίνουν «ελαιώνες με 8 δέντρα ανά στρέμμα, έχουν την ίδια δυσκολία με αυτούς που έχουν 9-10 δέντρα ανά στρέμμα, όπως είναι πολλοί αιωνόβιοι η και χιλιόχρονοι ελαιώνες της επαρχίας Jaén.

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Σχετικά Άρθρα

Ερώτηση 5 Ανεξάρτητων Βουλευτών της Αριστεράς με πρωτοβουλία Ζεϊμπέκ για πορεία υλοποίησης των επενδυτικών παρεμβάσεων

Ερώτηση πέντε (5) Ανεξάρτητων Βουλευτών της Αριστεράς με πρωτοβουλία Ζεϊμπέκ για πορεία υλοποίησης των...

Κάλεσμα από την ΠΟΓΕΔΥ για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ

ΘΕΜΑ: «ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ» Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους...

Γ. Μανούσος: «Το ΟΣΔΕ 2026 δεν μπορεί να μετατραπεί σε νέο Γολγοθά για τους αγρότες – Απαντήσεις τώρα για αιτήσεις και πληρωμές»

Σοβαρά ερωτήματα για την πορεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026 και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του...

ΑΑΔΕ: Από 2/9 η έναρξη υποβολής αιτημάτων πληρωμής για τα σχέδια βελτίωσης

Το πλαίσιο υποβολής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Από...

Στη Νάξο μετακομίζει η πολύτεκνη οικογένεια του Στέφανου και της Βάσως που έφυγε από τη Φουρνά Ευρυτανίας, το «αντίο» της δασκάλας του χωριού

Η οικογένεια του Στέφανου και της Βάσως, με τα έξι παιδιά τους είχε μετακομίσει...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ