email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

SOS από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κρήτης – Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες

  • Ζητούν να ξεκινήσει νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος
  • Ο άνυδρος χειμώνας ανεβάζει τον κίνδυνο πυρκαγιών στο νησί
  • Αναγκαία τα προληπτικά μέτρα για να μην βρεθούμε μπροστά σε πύρινες καταστροφές

Να ξεκινήσει πρόωρα η αντιπυρική περίοδος ζητούν οι φορείς πολιτικής προστασίας για να προλάβουν ολέθριες επιπτώσεις από τον κίνδυνο η καύση αγροτικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

«Για έναν πολύ ξηρό χειμώνα, με ανομβρία, σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους, όπου σίγουρα διαμορφώνουν ένα σκηνικό το οποίο δεν είναι ευνοϊκό για την καύση των αγροτικών υπολειμμάτων», αναφέρει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV ο γ.γ. της Ένωσης Πυροσβεστών Ηρακλείου, Γιώργος Παπαδομανωλάκης.

https://youtube.com/watch?v=3MndLwbxnv0%3Fenablejsapi%3D1

«Πρέπει οι αγρότες να είναι προσεκτικοί να παρακολουθούν τον καιρό και πολύ πιθανόν να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό του καιρού να έχουμε πρόωρη αντιπυρική περίοδο. 1η Μαΐου είναι η εκκίνηση της περιόδου, ωστόσο μπορεί να γίνει και πιο πριν, έτσι ώστε να γίνει ρητή απαγόρευση της καύσης στην ύπαιθρο», τόνισε ο κ. Παπαδογμανωλάκης.

Ο άνυδρος χειμώνας έχει μετατρέψει την ύπαιθρο της Κρήτης σε μία απέραντη αποθήκη καύσιμης ύλης, την στιγμή που οι αγρότες καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους χωρίς να υπολογίζουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τον κίνδυνο που παραμονεύει, αν συνυπολογίσει κανείς τις αλλεπάλληλες εστίες φωτιάς που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες ημέρες, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο περιφερειακός διοικητής ΠΟΥ Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς: «Πραγματικά υπάρχει εκδήλωση πυρκαγιών, όσον αφορά την περίοδο που διανύουμε και λόγο των συνθηκών τις αντιμετωπίζουμε πριν επεκταθούν ιδιαίτερα».

Η πληθώρα κρουσμάτων που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα είναι απόλυτα χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί. Σε κάθε περίπτωση η καύση υπολειμμάτων στην ύπαιθρο γίνεται καθ’ υπέρβαση, ακόμη και εκτός της αντιπυρικής περιόδου με τους εκπροσώπους της ΥΠ να υπενθυμίζουν τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση.

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Κυβερνητικό σόου Χρυσοχοΐδη, ενώ το νότιο Ρέθυμνο καιγόταν και θρηνούσε θύματα

Την ώρα που το νότιο Ρέθυμνο βρισκόταν αντιμέτωπο με μία από τις πιο δύσκολες...

Το ΑΚΚΕΛ για την «πιστοποίηση» ΟΠΕΚΕΠΕ/ΑΑΔΕ από τη DGAGRI

Το ΑΚΚΕΛ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να παρουσιάσει ως «επιτυχία» την επαναφορά...

Ακριβότερα προϊόντα, φτωχότερος παραγωγός

Ιωάννης Περουλάκης Αρχές Αυγούστου και η δημόσια συζήτηση για την ακρίβεια έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά...

Άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις φωτιές στη δυτική Αττική, στο 100% η στήριξη για πρώτη και δεύτερη κατοικία λέει ο Κατσαφάδος

Η πρώτη φάση των αυτοψιών στις πυρόπληκτες περιοχές αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες....

Το κρητικό ελαιόλαδο πίσω από ένα βρετανικό brand 5 εκατ. λιρών – Μια απίστευτη ιστορία επιτυχίας

Μια παραγγελία της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Waitrose, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ