email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από τον Αύγουστο για ψευδείς αγροτικές επιδοτήσεις

Σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων με διαδικασίες… εξπρές, για όσους εισέπραξαν με ψευδή δικαιολογητικά αγροτικές ενισχύσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, μέσω του εποπτεύοντος εισαγγελέα της, Δημήτρη Γκύζη.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, οι πρώτες δεσμεύσεις αναμένονται τον Αύγουστο και έχουν προκύψει από καταγγελίες που έχουν επεξεργαστεί, και θα διαβιβάσουν άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ, περιφερειακές εισαγγελίες της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, νόμος που διέπει τη λειτουργία του ελληνικού FBI δίνει τη δυνατότητα στον εποπτεύοντα εισαγγελέα να προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ακόμα και όσο η υπό διερεύνηση υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής.

Αυτός εξάλλου είναι και ο βασικός λόγος που η ΕΛ.ΑΣ. μπήκε στην έρευνα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκινώντας, προ ημερών, σχετικές διαδικασίες για απόκτηση αντίγραφου της βάσης με τα περίπου 650.000 ΑΦΜ. 

Η αντιγραφή του αρχείου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία και κατηγοριοποίηση των ΑΦΜ, με βάση έξι έως επτά, «κριτήρια κινδύνου».

Για τα λεγόμενα «κόκκινα ΑΦΜ», όσους δηλαδή πήραν επιδότηση με πλαστά δικαιολογητικά, θα κινηθούν διαδικασίες δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Μόνη περίπτωση να μη συμβεί αυτό είναι, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να επιστρέψουν οικειοθελώς τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σ’ αυτή την περίπτωση εξαλείφεται το αξιόποινο ή μπορεί να τύχουν ελαφρυντικών περιστάσεων της μεταμέλειας.

Τονίζεται, ωστόσο, πως τα παραπάνω ισχύουν για αυτούς που δεν έχουν προβεί σε πλαστογραφίες ή η δράση τους δεν εντάσσεται σε κάποια εγκληματική οργάνωση. 

https://www.liberal.gr/

Σχετικά Άρθρα

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Βρέθηκε απαγχονισμένος 60χρονος κτηνοτρόφος, τα προβλήματα με την ασθένεια των προβάτων του

Τραγωδία σημειώθηκε στην Πηνειάδα Τρικάλων, όπου ένας 60χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας τριών παιδιών, εντοπίστηκε νεκρός...

Οδηγίες της Περιφέρειας Κρήτης για την προστασία του ελαιολάδου από επιμολύνσεις ορυκτελαίων

Με αφορμή την έναρξη της ελαιοσυλλογής, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της...

Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από αγροτικό μηχάνημα στο χωράφι του

Τη ζωή του έχασε 83χρονος αγρότης ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες στο χωράφι του στις...

Market Pass: Πρώτη πληρωμή έως 1.000 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα

Πριν από τα Χριστούγεννα του 2026 επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή του νέου...

«Ξεδίψασε» η Κρήτη – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ξηρασία στο νησί

Πλεόνασμα υγρασίας παρατηρείται στην Κρήτη κατά τις 15 Οκτωβρίου, μετά και τις έντονες βροχοτώσεις...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ