email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ο Τσιάρας λέει ότι θέλει να απαλλάξει από τα βάρη τους αγρότες

Κ. Τσιάρας στη Βουλή: Θέλουμε να απαλλαγεί ο αγροτικός κόσμος από τα βάρη του παρελθόντος

Αυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου

«Θέλουμε να δώσουμε ανάσα στον αγροτικό κόσμο να απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Παράλληλα με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο κ. Τσιάρας, αυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου πέραν του 6ου έτους ηλικίας που προβλέπει ο Κανονισμός του, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών έτους 2023. «Κάνουμε πράξη αυτό που είχε δεσμευτεί στην Λάρισα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Αυξάνουμε τα όρια ηλικίας και δίνουμε τέλος σε μια υπόθεση που δημιούργησε προβλήματα στον αγροτικό κόσμο», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Επίσης, με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2025 η προθεσμία για την υποχρέωση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης, προκειμένου να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, εγκαίρως οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν τις σχετικές άδειες.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που εξειδικεύτηκαν χθες στο πλαίσιο της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι καταργείται ο ΕΦΚ. «Η απαλλαγή από τον ΕΦΚ είχε σταματήσει το 2016, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Επαναφέραμε ουσιαστικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Έχουν δοθεί περισσότερα από 240 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια. Πλέον, με έναν σταθερό μηχανισμό, επιστρέφεται ο ΕΦΚ, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως,  εξήγησε η κυβέρνηση λύνει τα ζητήματα των κόκκινων αγροτικών δανείων, «τα οποία ήταν μια θηλειά στο λαιμό, όχι μόνο 21 χιλιάδων αγροτών, φυσικών προσώπων αλλά και περισσότερων από 700 αγροτικών συνεταιρισμών». Όπως εξήγησε, «με μια, όσο γίνεται, πιο γενναία ρύθμιση θα δοθεί τέλος και στην ομηρία ανθρώπων που έτυχε να μπλεχτούν σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό και η περιουσία τους είναι ακόμα δεσμευμένη, εδώ και δέκα χρόνια, αλλά και σε απλούς ανθρώπους, αγρότες, οι οποίοι είδαν, για μια με δύο χρονιές, να μην πηγαίνει καλά η παραγωγική διαδικασία ή έτυχε να βρεθούν σε μια δυσκολία της ζωής, και τώρα βρίσκονται υπό τον βρόγχο ενός κόκκινου δανείου» .

Για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «είμαστε κοντά στον κλείσιμο του κύκλου» και ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει οι προβλεπόμενες κινήσεις για να υπάρξει οικονομική ανακούφιση στους κτηνοτρόφους. «Σώσαμε το μεγαλύτερο μέρος  του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Όταν χώρες με αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο έχουν οδηγηθεί σε θανάτωση υπερδιπλάσιων ζώων αντιλαμβάνεστε από τον κίνδυνο που -ελπίζω- έχουμε ξεφύγει», τόνισε απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι αναγκάστηκε να πάρει μια σκληρή απόφαση, «διότι με βάση τις συστάσεις της επιτροπής έπρεπε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα». «Πρόθεση μας είναι να λύσουμε το συγκεκριμένο θέμα κι αυτό θα κάνουμε τον επόμενο χρόνο», σημείωσε και δήλωσε διατεθειμένος να ενημερώσει τα κόμματα σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει σχέδιο για την επάρκεια και υλοποίησης του αρδευτικού νερού και έκανε λόγο για έργα, τα οποία «θα αλλάξουν τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα».

 Επισυνάπτεται video με την ομιλία του ΥπΑΑΤ:

2024.09.17 Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα για ΝΣ ΠΟΠ- ΠΓΕ- ΕΠΙΠ (youtube.com)

Σχετικά Άρθρα

Κτηνοτρόφοι Ηρακλείου: Η γη της Κρήτης ανήκει στους Κρητικούς-ΔΣ και Γενική Συνέλευση

Ανακοίνωση από την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σήμερα 1/08/26 κάναμε συμβούλιο το Δ.Σ του κτηνοτροφικου...

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των κρητικών επιχειρήσεων

Το τοπίο των διεθνών αγορών συνιστά ένα «εμπόλεμο» περιβάλλον, ταχύτατα μεταβαλλόμενο, με πολλές απρόβλεπτες...

Παράδοση φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης σε πυρόπληκτους και πυροσβέστες από τον Δήμο Μυλοποτάμου

Περισσότερες από 1.200 μερίδες ζεστού φαγητού, καθώς και εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωση μέσα σε...

Μ. Σχοινάς στην Άνδρο για τον Ι. Παλαιοκρασσά:«Τον θυμόμαστε ως παράδειγμα δημόσιου άνδρα που υπηρέτησε με ήθος και ευθύνη»

Τη σπουδαία πολιτική και ευρωπαϊκή παρακαταθήκη του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης...

Ντόρα Μπακογιάννη: «Θα ξαναχτίσουμε σπίτια και επιχειρήσεις, θα ξαναφυτέψουμε τις ελιές»

Τις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ