email:

[email protected]

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Επικοινωνία

[email protected]

Μεγαλώνει το Κρητικό μέτωπο κατά των δασικών χαρτών και της ΚΥΑ Λιβανού για τα βοσκοτόπια

Επιστολή για το θέμα των δασικών χαρτών και την ΚΥΑ αναφορικά με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων απέστειλαν την Τρίτη από κοινού η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης και οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα: «Πρόσφατα (Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021) και μετά από αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων του Νομού μας πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερωτική συνάντηση με θέματα συνάντησης:
1.Το κρίσιμο και υπό εξέλιξη ζήτημα των δασικών χαρτών, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Eνέργειας
2.Την ΚΥΑ που εκδόθηκε προσφάτως για τις επιδοτήσεις των Κτηνοτρόφων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Στη συνάντηση συμμετείχαν: οι εκπρόσωποι των βουλευτών της Π.Ε. Ρεθύμνης, κ.κ. Ανδρέα Ξανθού και Γιάννη Κεφαλογιάννη, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνης, Νίκος Κακογιαννάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Ρεθύμνης, (Κώστας Δανδουλάκης, Ευθύμης Κωνσταντινίδης, Νίκος Μανουσάκης, Μανόλης Χνάρης) οι τέσσερις κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Π.Ε. Ρεθύμνης ( Ανωγείων, Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου), οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και οι νομικοί σύμβουλοι της Π.Ε. Ρεθύμνης και των κτηνοτροφικών συλλόγων.
Κατά την ανωτέρω συνάντηση:
Διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η άμεση και επείγουσα ανάγκη αποσαφήνισης του μείζονος ζητήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος επί εκτάσεων υπαγόμενων στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επί του θέματος αυτού, ομόφωνα, οι παριστάμενοι συμφώνησαν στην αποσύνδεση του χαρακτήρα μίας έκτασης ως δάσος ή δασική έκταση, οποιασδήποτε μορφής, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τη διέπει.
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ΄ όψη την απουσία του τεκμηρίου της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των ανωτέρω εκτάσεων στην Κρήτη, κρίνεται σκόπιμη η θεσμοθέτηση της δυνατότητας αναγνώρισης της κυριότητας των δήμων και των ιδιωτών επί δασών και δασικών εκτάσεων κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που προβλέπεται στα διαλαμβανόμενα του άρθρου 4 ν. 3127/2003.

Επισημάνθηκε η ανάγκη της μη δικαστικής διεκδίκησης του Ελληνικού Δημοσίου σε εκτάσεις που δεν κατέχει τίτλους κυριότητας.

Επισημάνθηκε, ακόμη, η άμεση ανάγκη ρύθμισης της δυνατότητας δήλωσης των ανωτέρω ιδιοκτησιών εκ μέρους των δήμων και των ιδιωτών, στις περιπτώσεις που ελλείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που προσομοιάζει σε αυτόν της κτηματογράφησης (ένορκες καταθέσεις δύο μαρτύρων, δήλωση Ε9, δήλωση ΟΣΔΕ κλπ), χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ΚΥΑ, υπήρχε ομοφωνία των παριστάμενων στο γεγονός ότι οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτρόφοι) έτυχαν άνισης και άδικης μεταχείρισης λόγω αυτής της ΚΥΑ, που τέθηκε σε ισχύ λίγο πριν ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων – επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο από αυτό που ίσχυε, όταν κατέθεταν τους φακέλους τους. Ως εκ τούτου ζητάμε να καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά, που αντιστοιχούν στους φακέλους με τα δικαιολογητικά, που έχουν υποβάλει στο Υπουργείο και εγκαίρως την επόμενη φορά να γνωρίζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί το σύνολο των αιτήσεων, ώστε να υπάρξει ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των παραγωγών – κτηνοτρόφων. Επιπροσθέτως, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν εκ νέου το αίτημα κάλυψης του κόστους παραγωγής, που απειλεί τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Με εκτίμηση,

Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, Δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος».

Σχετικά Άρθρα

Λιβανός: Πολύ επιτυχημένη η τελευταία πληρωμή – χωρίς πρόβλημα οι πραγματικοί παραγωγοί

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ - ΛΙΒΑΝΟΣ: Χωρίς πρόβλημα οι πραγματικοί παραγωγοί!!!!! Στα νέα προγράμματα...

Μητσoτάκης στα Μέγαρα για επίσκεψη σε μονάδες – απών ο Λιβανός…

Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την παροχή στήριξης για όσο θα διαρκέσει η...

Οικονομικές ενισχύσεις ζητούν οι αγρότες που έχουν πληγεί από την πανδημία

Ενώ τα προβλήματα στον κλάδο των κηπευτικών, λόγω της μικρής ζήτησης, των χαμηλών τιμών...

Τράγος το σκασε κι έκανε βόλτες στο κέντρο του Ρεθύμνου

Αναστάτωση προκάλεσε η παρουσία ενός τράγου στο κέντρο του Ρεθύμνου που το έσκασε από...

Σύσκεψη για την ένταξη της σταφίδας στα σχολικά κυλικεία

Νέα συνάντηση με αντικείμενο την προώθηση της κρητικής σταφίδας στα κυλικεία των σχολείων του...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here