email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Μάχη επιβίωσης αγροτών-κτηνοτρόφων λόγω ανεξέλεγκτης αύξησης του κόστους παραγωγής

Συναντήσεις με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα του Ρεθύμνου, πραγματοποίησαν ο συντονιστής του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φάνης Κουρεμπές και ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενοι από τους υποψήφιους βουλευτές Θοδωρή Δουλουμπέκη και Χρυσούλα Μανουσάκη. Αρχικά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Περάματος με δημοτικούς συμβούλους, αγρότες και κτηνοτρόφους από το Δήμο Μυλοποτάμου και Ανωγείων, όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη νέα ΚΑΠ. Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και σύσκεψη  με τον Πρόεδρο της Γ. Γλεντζάκη, μέλη του ΔΣ και εργαζόμενους, καθώς και με εκπροσώπους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, των μελισσοκόμων κλπ.

Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των ανθρώπων της υπαίθρου που σήμερα δίνουν μάχη επιβίωσης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του κόστους παραγωγής και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας οικονομίας. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η νέα ΚΑΠ προβλέπει σοβαρή μείωση των άμεσων ενισχύσεων στην ελαιοκαλλιέργεια και στη κτηνοτροφία, ειδικά στην Κρήτη, και άρα αυξάνεται η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων της υπαίθρου.

Ο Φάνης Κουρεμπές παρουσίασε τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρωτογενή τομέα, που δίνουν έμφαση στην:

1. Αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, προς όφελος των νέων γεωργών, των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, με ενίσχυση της κτηνοτροφίας, με στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, με επένδυση στην αγροτική εκπαίδευση και την προώθηση της καινοτομίας και με ενδυνάμωση του επενδυτικού Πυλώνα ΙΙ, για τον πράσινο και ψηφιακό εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα.

2. Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, την οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν, την ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας, τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή.

3. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους με δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ελέγχων για την προστασία των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από νοθείες κλπ.

4. Ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.

5. Οργανωτική αναδιάρθρωση και επαρκή στελέχωση του ΥΠΠΑΤ και των Εποπτευόμενων Οργανισμών του και πρόβλεψη δημιουργίας τοπικών γραφείων αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.

6. Δημιουργία τράπεζας γης και αλλαγή του κληρονομικού δικαίου που αφορά την αγροτική γη και σε προγράμματα αναδασμών, για δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων και μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο Α. Ξανθός, τέλος, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα ισχυρό μέτωπο των αγροκτηνοτρόφων, της Αυτοδιοίκησης, των Συνεταιρισμών, των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του Ρεθύμνου και της Κρήτης, για τη διεκδίκηση μέτρων αντισταθμιστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Με προτεραιότητα στην αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών των παραγωγών, στη μείωση του κόστους παραγωγής με γενικευμένη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, στη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών και στη διασύνδεση των εξαιρετικών τοπικών μας προϊόντων με τη μεταποιητική βιομηχανία και τον τουρισμό. Μόνο έτσι μπορεί να προκύψει σοβαρή προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία, δυνατότητα συνέχισης και ανάπτυξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και προοπτική αξιοπρεπούς επιβίωσης των ανθρώπων της υπαίθρου

rethemnosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Προσφυγή στο ΣτΕ για τη σωτηρία της πρώτης λιμνοδεξαμενής στην Ελλάδα…

Ο Μανώλης Πατεράκης από τους Λαμπιώτες στη Διάφανη Πόλη μιλάει για το φράγμα του...

Εκδήλωση μέθεξης στον παραδοσιακό πολιτισμό της Κρήτης

Παρουσιάζεται το βιβλίο «λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου» -...

Ο Αυγενάκης στην 83η επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης

Αυγενάκης στην 83η επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης: Χρέος μας να δώσουμε τις δικές...

Ενημέρωση για τα βιολογικά από ΟΠΕΚΕΠΕ

Ενημέρωση των δικαιούχων του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020 για την ανάρτηση...

Πήρε το νόμο στα χέρια του ένας κτηνοτρόφος από το Κιλκίς

Ένα απρόσμενο φονικό είχαμε σε κτηνοτροφική μονάδα στο Σ.Σ. Μουριών ν. Κιλκίς αργά το...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ