email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Λείπουν τουλάχιστον 10.000 εργάτες από τον πρωτογενή τομέα στο νησί

Το μείζον ζήτημα της έλλειψης των εργατικών χεριών έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η ανομβρία και η ξηρασία στη φετινή ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί επιδίδονται σε έναν καθημερινό αγώνα για να διασφαλίσουν το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό για το λιομάζωμα σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Οι αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες αγγελιών, έχουν πάρει «φωτιά», προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλά μεροκάματα, μετακινήσεις, καφέδες και φαγητό, χωρίς ωστόσο σημαντικά αποτελέσματα για τους ελαιοπαραγωγούς, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.

Η έλλειψη εργατικών χεριών και συνεπώς η αυξημένη ζήτηση για εργάτες γης, έχει μάλιστα εκτοξεύσει τα μεροκάματα στα ύψη συγκριτικά με το 2ο23, σε μια περίοδο που η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό μειώνεται σημαντικά, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα καθώς επίσης και ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού.

Τα μεροκάματα αυτή την περίοδο ξεκινούν από 60 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Για την Ποιότητα Ζωής της Υπαίθρου κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ο οποίος όμως ταυτόχρονα, μιλώντας στο Cretaone.gr, εφιστά την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς για δήθεν εργαζόμενους που εκμεταλλεύονται την περίσταση και παίρνουν το μεγάλο πλέον, μεροκάματο χωρίς να το… «δουλεύουν».

Πολλές ελιές θα μείνουν αράβδιστες

Η περίοδος της συγκομιδής της ελιάς, που ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από ένα μήνα, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο, με τον κ. Ιερωνυμάκη να εκτιμάει πως θα μείνουν πολλές ελιές στους ελαιώνες της Κρήτης, αράβδιστες.

«Η ζημιά έχει γίνει ούτως ή άλλως από την παρατεταμένη ξηρασία που έκαψε πολλά ελαιόδεντρα κυρίως στην Ανατολική Κρήτη», τόνισε στο Cretaone.gr o κ. Ιερωνυμάκης, ενώ πρόσθεσε «η ξηρασία που έκαψε πολλές ελιές σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών θα οδηγήσει πολλές οικογένειες, που στηρίζουν το εισόδημα τους από την συγκομιδή της ελιάς, να αναγκαστούν μέχρι να τελειώσει η ελαιοκομική περίοδος να μαζέψουν ότι μπορούν μόνες τους. Εκτιμώ ότι θα μείνουν πολλές ελιές αράβδιστες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λείπουν τουλάχιστον 10.000 εργάτες από τον πρωτογενή τομέα

Την ίδια στιγμή ο κ. Ιερωνυμάκης εκτίμησε ότι απουσιάζουν αυτή τη στιγμή συνολικά από τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, δηλαδή από γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κ.α., τουλάχιστον 10.000 εργάτες, γεγονός που έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του νησιού.

Μάλιστα ο Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Για την Ποιότητα Ζωής της Υπαίθρου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης, επανέλαβε τη θέση του για τη «μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόταση που έχουμε κάνει από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και τον Στέλιο Βοργιά και δεν δώσει ισχυρά κίνητρα εργασίας, το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα επιλύεται, αλλά συνεχώς θα αυξάνεται» είπε ο κ. Ιερωνυμάκης και συμπλήρωσε ότι «δεν λύνεται το πρόβλημα με εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες όπως Μπαγκλαντές, Πακιστάν κλπ, καθώς οι άνθρωποι είναι ανείδικευτοι, δεν γνωρίζουν τη δουλειά ούτε τη γλώσσα». 

«Οι άνθρωποι που κάνουν αγροτική εργασία πρέπει να αμείβονται πολύ καλά. Να δοθούν ισχυρά κίνητρα εργασίας από το κράτος, χρήματα που τα δίνει ούτως άλλως ανούσια για να κάθονται οι άνθρωποι και οι νέοι στους καναπέδες» είπε, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι που είναι στα κρίσιμα πόστα είναι άσχετοι, δεν έχουν καμία σχέση με τη γη και την αγροτική παραγωγή. Μπορεί να είναι καλοί λογιστές αλλά δεν γνωρίζουν τα ζητήματα καθώς δεν έχουν δουλέψει στον πρωτογενή τομέα», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: cretaone.gr

Σχετικά Άρθρα

Κτηνοτρόφοι Ηρακλείου: Η γη της Κρήτης ανήκει στους Κρητικούς-ΔΣ και Γενική Συνέλευση

Ανακοίνωση από την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σήμερα 1/08/26 κάναμε συμβούλιο το Δ.Σ του κτηνοτροφικου...

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των κρητικών επιχειρήσεων

Το τοπίο των διεθνών αγορών συνιστά ένα «εμπόλεμο» περιβάλλον, ταχύτατα μεταβαλλόμενο, με πολλές απρόβλεπτες...

Παράδοση φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης σε πυρόπληκτους και πυροσβέστες από τον Δήμο Μυλοποτάμου

Περισσότερες από 1.200 μερίδες ζεστού φαγητού, καθώς και εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωση μέσα σε...

Μ. Σχοινάς στην Άνδρο για τον Ι. Παλαιοκρασσά:«Τον θυμόμαστε ως παράδειγμα δημόσιου άνδρα που υπηρέτησε με ήθος και ευθύνη»

Τη σπουδαία πολιτική και ευρωπαϊκή παρακαταθήκη του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης...

Ντόρα Μπακογιάννη: «Θα ξαναχτίσουμε σπίτια και επιχειρήσεις, θα ξαναφυτέψουμε τις ελιές»

Τις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ