email:

[email protected]

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Επικοινωνία

[email protected]

Γλέντζάκης: Αν δεν στηρίξει τον κλάδο μας η Κυβέρνηση πάμε για αφανισμό

Μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διανύει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, αφού οι αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και τις τιμές των ζωοτροφών και των λιπασμάτων δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που οδηγεί, όπως λένε, τον κλάδο σε αφανισμό.

Τα απτά αποτελέσματα είναι ήδη στα ράφια της αγοράς αφού παρατηρούνται ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, αν δε ληφθούν μέτρα στήριξης, όπως υποστηρίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Μιλώντας στον Team fm, o Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης τόνισε: «Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ίσως τις δυσκολότερες των τελευταίων χρόνων. Ενέργεια, καύσιμα, ζωοτροφές, λιπάσματα επιβαρύνουν τον πρωτογενή τομέα.

Πλήττεται παρά πολύ ο κτηνοτροφικός τομέας και αν δεν έχουμε στήριξη από την κυβέρνηση ο κλάδος μας οδηγείται στον αφανισμό. Ήδη στα σουπερ μαρκετ υπάρχουν ελλείψεις γαλακτοκομικών προϊόντων, σε τυριά, και αλλά είδη γάλακτος.

Δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την αγορά. Οι γραβιέρες έχουν σχεδόν εξαντληθεί, οι φέτες το ίδιο, και θα συνεχιστεί αυτό. Τα πρόβατα υποσιτίζονται και δεν μπορούμε να παράξουμε τις ποσότητες που παράγαμε , είναι λογικό.
Θα δούμε πολλές ελλείψεις».

Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η διαφορά στις τιμές. «Άλλες χρονιές τέτοια εποχή αγοράζαμε 180-190 ευρώ τον τόνο και χθες το ξεφορτώσαμε με 400 ευρώ. Μια διαφορά που δεν μπορεί να καλυφθεί. Τυροκομείο, μεταποιητής, κτηνοτρόφος, καταναλωτής, είναι μια αλυσίδα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον κτηνοτρόφο να παράξει προϊόντα για να τα βρίσκουν οι καταναλωτές στα ράφια. Αγνό τυρί και αγνό κρέας δηλαδή, να μην πηγαίνουμε σε προϊόντα δεύτερης διαλογής». Δυστυχώς, συμπλήρωσε, δεν πέφτει η τιμή των ζωοτροφών. «Ένας κτηνοτρόφος που θέλει έστω και ένα σακί ζωοτροφή την ημέρα χρειάζεται 7 χιλιάδες ευρώ το χρόνο περίπου μόνο για ζωοτροφές. Είναι αστρονομικό ποσό. Δε μπορεί επίσης να κοστίζει 40-50 ευρώ το λίπασμα. Χρειάζονται σοβαρά μέτρα για τους σοβαρούς αγρότες και κτηνοτρόφους».

Το θέμα δεν αφορά μόνο έναν κλάδο, αλλά μια παραγωγική αλυσίδα, είπε. «Δεν είναι μόνο οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα. Στο λιμάνι του Ρεθύμνου έχει πέσει η κίνηση 50%. Είναι μια αλυσίδα με μειωμένο τζίρο. Ένας κρίκος αν δεν πάει καλά, σπάει η αλυσίδα. Το τυροκομείο μας πέρυσι τέτοιο καιρό είχε 8 χιλιάδες ευρώ ρεύμα και φέτος έχει 23 χιλιάδες. Το κράτος οφείλει να βοηθήσει. Το σύστημα το φτιάχνει το κράτος, εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλεντζάκης.

Β’ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΛΑΔΙ – ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Ο κ. Γλεντζάκης αναφέρθηκε στο θέμα της δακοκτονίας, καθώς οι «φωνές» για το ότι ο τρόπος που υλοποιείται το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει, πληθαίνουν. Όπως τόνισε ο ίδιος, «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ο τρόπος δακοκτονίας δεν καλύπτει τα ελαιόδεντρα. Πρέπει η Περιφέρεια και όλοι οι φορείς να δούμε πως μπορούμε να γίνεται με σωστότερο τρόπο η δακοκτονία και αν πρέπει να γίνει αλλαγή φαρμάκων επίσης, αν δεν έχουν αποτέλεσμα. Όχι να περιμένουμε να πιάσει 40 βαθμούς για να σκοτωθεί ο δάκος. Θα έχουμε β’ διαλογής λάδι όσοι μαζέψουν φέτος ελιές. Στο δυτικό Ρέθυμνο δεν θα μαζέψει κανείς φέτος».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

Σε καλό δρόμο είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός για να σταθεί στα «πόδια του», μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. σύμφωνα με τον κ. Γλεντζάκη. «Προσπαθούμε, δώσαμε 500 χιλιάδες ευρώ στους εργαζόμενους, ρυθμίσαμε τα δάνεια στις τράπεζες, ήρθαμε σε μια συμβιβαστική λύση. Ξεκινήσαμε με 500 τόνους γάλα, φέτος πήγαμε στις 3.5 χιλιάδες τόνους. Είναι μια προσπάθεια ομαδική και ευχαριστώ τον κτηνοτροφικό κόσμο για την εμπιστοσύνη του. Είμαι προβληματισμένος για τη νέα σεζόν βέβαια. Οι εργαζόμενοι είναι στο πλευρό μας και αυτό είναι σημαντικό και προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε λύσει προβλήματα και συνεχίζουμε».

goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Σε ποιες πληρωμές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ-ανακοίνωση

Στοιχεία για τις πληρωμές που έκανε τις τελευταίες μέρες έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δείτε αναλυτικά παρακάτω https://www.opekepe.gr/images/documents/Dec2022/PAYMENTS_OPEKEPE_09112022-07122022.pdf

Πληρώθηκαν τα ψίχουλα της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους κατά...

50 χιλιάδες ευρώ το κιλό: Το παράνομο κυνήγι του φυτού της ελληνικής γης που αξίζει χρυσάφι

Στις περιοχές της Ελλάδας πέριξ του Γράμμου οι κάτοικοι το αποκαλούν «δρακάκι». Κάποιοι προτιμούν...

Λάθη στη δήλωση ΟΣΔΕ

Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι αμπελουργοί δεν ευθύνονται για τα λάθη που έγιναν κατά τη δήλωση...

Βογκάει η κτηνοτροφία της χώρας-με άδειες τσέπες οι κτηνοτρόφοι τα Χριστούγεννα

Ενώ ο Γιώργος Γεωργαντάς είχε από καιρό υποσχεθεί πως τα 89 εκατομμύρια ευρώ θα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here