Περιζήτητο έχει καταστεί το αιγοπρόβειο γάλα της Κρήτης, που φημίζεται για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
Εδώ και ένα χρόνο και εν μέσω έκρηξης του κορονοϊού άρχισε η κάθοδος μεγάλων εταιρειών από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί μας και τα πρώτα deal δεν άργησαν να έρθουν. Σήμερα 6 τουλάχιστον μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες κονταροχτυπιούνται για το ποια θα κλείσει τις περισσότερες συμφωνίες στο νησί για να εξασφαλίσει πρώτη ύλη. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος καθώς υπάρχουν και πολλά τυροκομεία στο νησί μας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ το 2020 παρήχθησαν στην Κρήτη κοντά 60.000 τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος με τις τάσεις μάλιστα να είναι ανοδικές παρά την δύσκολη συγκυρία με τις τιμές των ζωοτροφών.
Οι παραγωγοί από την άλλη εισπράττουν σήμερα για το πρόβειο μια τιμή στα 80 λεπτά περίπου κατά μέσο όρο, ενώ στο γίδινο η τιμή αυτή είναι στα 60 λεπτά.
Εκείνο που πρέπει να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι μας είναι οι κάθε λογής τυχάρπαστοι αετονύχηδες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο νησί και οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τη μεγάλη ζήτηση για γάλα.
Εμείς από την πλευρά μας ας ελπίσουμε το ενδιαφέρον για το ποιοτικό γάλα της Κρήτης να ενταθεί ακόμα περισσότερο, για να βγουν κερδισμένοι οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας.