email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αγρότης στη Θεσπρωτία «κόπηκε» από επιδότηση λόγω… εκπαιδευτικών προσόντων

Οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έρρεαν άφθονες. Όχι όμως για όλους.. Άνθρωποι του μόχθου είδαν να λαμβάνουν κουτσουρεμένα ποσά και άλλοι να κόβονται.. Η μαρτυρία αγρότη από χωριό της Θεσπρωτίας που έφτασε στο Epiruspost αποδεικνύει ότι η ενημέρωση στον κλάδο έφτανε με το σταγονόμετρο και συνήθως αργά.

Ο ίδιος επέστρεψε από τα εξωτερικό και θέλησε να αξιοποιήσει τις ελιές που διέθετε στον τόπο του.

Τότε τον ενημέρωσαν ότι μπορεί να «καταθέσει τα χαρτιά του» για να τύχει και επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.. Έκανε όλη την διαδικασία, ξόδεψε χρήματα για να τακτοποιήσει όλα τα δικαιολογητικά και υπέβαλε την αίτηση σε ένα από τα Κέντρα Υποδοχής του Νομού Θεσπρωτίας.

Στην πορεία και μετά από αρκετό διάστημα έμαθε ότι η αίτησή του απορρίφθηκε. Κι αυτό γιατί δεν είχε απολυτήριο Λυκείου!!!

Αυτή ήταν μια από τις αλλαγές που είχαν επέλθει την οποία ο ίδιος δεν γνώριζε αλλά και κανείς δεν τον ενημέρωσε ώστε να μην μπει στην διαδικασία υποβολής αίτησης και χάσει και τα χρήματά του.

Εκ των υστέρων λοιπόν πληροφορήθηκε ότι για να επιδοτηθεί κάποιος δεν αρκεί να είναι απόφοιτος Γυμνασίου –όπως είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα- αλλά πρέπει να έχει τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου..

Στην Ελλάδα βέβαια μπορεί απόφοιτος Γυμνασίου, ακόμη και Δημοτικού, να διοριστεί στο δημόσιο όμως δεν μπορεί να τύχει επιδότησης αν επενδύει στον αγροτικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρέωσε την χώρα να ορίσει συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα και η Ελλάδα παρότι είχε επιλογές, επέλεξε αυτή του Λυκείου. Για ορισμένα τουλάχιστον μέτρα ενίσχυσης όπως αυτό των νέων αγροτών.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνεχίζει να καλλιεργεί τις ελιές του και να παράγει, χωρίς επιδότηση και χωρίς απολυτήριο Λυκείου.. «Αν γνώριζα ότι χρειάζεται δεν θα είχα μπει στην διαδικασία να κάνω τα χαρτιά μου» αναφέρει και φυσικά με όσα αποκαλύπτονται αυτό το διάστημα δεν έχει παρά να εκφράσει την οργή του..

Οι αποκαλύψεις για παρατυπίες, κακοδιαχείριση και «τεχνικές λύσεις» που ευνόησαν επιδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα έφεραν την Ελλάδα αντιμέτωπη με πρόστιμα- μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους άνω των 1,4 δισ. ευρώ μόνο για την τελευταία τετραετία.

Η εβδομάδα θα δοκιμάσει τις  πολιτικές αντοχές όλων καθώς για ακόμα μια φορά, η Βουλή ετοιμάζεται να μετατραπεί σε πολιτικό πεδίο μάχης, με όλα τα κόμματα να επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν ή να αμυνθούν απέναντι στη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.

Εξεταστική ή προανακριτική, με τις αποκαλύψεις να συνεχίζονται και να επιβεβαιώνουν το μεγάλο πάρτι σε βάρος των πραγματικών αγροτών της χώρας.

epiruspost.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Κρήτη και τα προϊόντα της στη SIAL Paris 2026

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη Διεθνή Έκθεση SIAL Paris 2026,...

ΚΑΕΚ… Ψηφιακός έλεγχος, αναλογικοί τίτλοι

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και η παράταση για την Ενιαία Αίτηση...

Επιστροφή ενοικίου: Πόσα θα πάρετε τον Νοέμβριο – Οι παγίδες και τα παραδείγματα

Με την επιστροφή ενοικίου έως το τέλος Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι ενοικιαστές θα λάβουν μια...

Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα πάρουν λειτουργεί το mydiesel – Τα 4 βήματα

Η νέα ψηφιακή διαδικασία βασίζεται στην έκδοση ηλεκτρονικού κουπονιού, το οποίο θα χρησιμοποιείται την...

De minimis ζωοτροφών: Προς Νοέμβριο μεταφέρονται οι πληρωμές των 53,7 εκατ. ευρώ – Τα ποσά ανά ζώο

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ