email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Τα βοσκοτόπια της οργής – επιστολή ΠΟΓΕΔΥ στην ΑΑΔΕ για τις επαναλαμβανόμενες «αστοχίες»

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για τις πληρωμές ενισχύσεων βοσκοτόπων του έτους 2025 δεν αφήνουν πλέον περιθώρια για υπεκφυγές. Για ακόμη μία φορά, η δημόσια συζήτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον όρο «διοικητικές αστοχίες». Όμως όταν οι αστοχίες επαναλαμβάνονται με την ίδια δομή και τα ίδια αποτελέσματα, παύουν να είναι τεχνικές και αποκτούν σαφές πολιτικό αποτύπωμα.

Στον πρωτογενή τομέα είναι πλέον κοινό μυστικό ότι υπάρχει σοβαρή και διαρκής απόκλιση ανάμεσα στους πραγματικούς κτηνοτρόφους και στα ΑΦΜ που εμφανίζονται να απολαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις. Η απόκλιση αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με λάθη πληκτρολόγησης, ούτε με «ατελή συστήματα», ούτε με υπηρεσιακές παραλείψεις χαμηλού επιπέδου.

Η ΠΟΓΕΔΥ, ως θεσμικός εκπρόσωπος των γεωτεχνικών επιστημόνων του Δημοσίου, βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με κύμα αναφορών από την περιφέρεια. Για τον λόγο αυτό απέστειλε σήμερα επίσημη επιστολή προς την ΑΑΔΕ, απαιτώντας δημόσια και τεκμηριωμένη απάντηση για το ποιοι και πόσοι πληρώθηκαν, με ποια δηλωθέντα ζώα και ποια τιμολόγια ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, και για το ποιος είχε την ευθύνη και την εποπτεία της κατανομής των βοσκοτόπων.

Διότι η κατανομή των βοσκοτόπων δεν υπήρξε μια απλή υπηρεσιακή πράξη ρουτίνας. Παρουσιάστηκε ως κομβικό στοιχείο μιας μεγάλης «μεταρρύθμισης», η οποία σύμφωνα με τις ίδιες τις κυβερνητικές εξαγγελίες τελούσε υπό κεντρική πολιτική καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων διεθνούς βεληνεκούς, με έντονο γαλλόφωνο αποτύπωμα και άμεση διασύνδεση με τον πυρήνα του κυβερνητικού συντονισμού.

Η ΠΟΓΕΔΥ αρνείται να δεχθεί ότι οι σημερινές αποκαλύψεις μπορεί να συνδέονται με εποπτεία αυτού του επιπέδου. Διότι αν οι επαναλαμβανόμενες «αστοχίες» στα βοσκοτόπια συνέβησαν υπό τέτοια πολιτική σκέπη, τότε δεν μιλάμε για αδυναμία εφαρμογής, αλλά για πλήρη αποτυχία της ίδιας της μεταρρύθμισης. Και μια τέτοια αποτυχία δεν εκθέτει μόνο υπηρεσίες ή στελέχη, αλλά αγγίζει ευθέως την κυβερνητική αξιοπιστία και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο ένα κεφάλαιο όπου οι ίδιες παθογένειες βαφτίζονται «εκσυγχρονισμός» και οι ίδιες πρακτικές επανεμφανίζονται ως «τεχνικά λάθη». Κάθε τέτοια υπόθεση βαθαίνει την κρίση εμπιστοσύνης, αδικεί τους πραγματικούς παραγωγούς και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου.

Η διαφάνεια δεν είναι πρόβλημα. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της πολιτικής αξιοπιστίας. Γι’ αυτό απαιτούνται τώρα καθαρές απαντήσεις:

–        ποιος αποφάσισε,

–        ποιος επόπτευσε, και

–        αν τηρήθηκαν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, όσα προβλέπει η ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους.

Η ΠΟΓΕΔΥ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει θεσμικά και δημόσια, όχι για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά για να αποτρέψει η χώρα να οδηγηθεί, για ακόμη μία φορά, σε ένα πολιτικό και θεσμικό ναυάγιο που θα βαφτιστεί εκ των υστέρων «αστοχία».

Σχετικά Άρθρα

Η ΑΑΔΕ ζητά χρήματα από παραγωγούς από το 2023 – Ένσταση μόνο ψηφιακά μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναστάσης Κατσαβός Ξαφνικά… χρεωμένοι βρέθηκαν αγρότες οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ ότι έγιναν έλεγχοι...

ΑΑΔΕ: Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5/2026 για αγρότες που μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η ρύθμιση αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι έως και...

Το ΑΚΚΕΛ με τεκμηριωμένο υπόμνημα στην Επιτροπή Γεωργίας DG AGRI τάσσεται κατά της μείωσης της νέας ΚΑΠ

Το ΑΚΚΕΛ με τεκμηριωμένο υπόμνημα στην Επιτροπή Γεωργίας DG AGRI τάσσεται κατά της μείωσης...

“Χάσαμε το αρνί από το τραπέζι μας”- Καμπανάκι των κρεοπωλών

Σε δραματικό τόνο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά κρέατος και δη γύρω από...

Κρήτη: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και έντονες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κρήτη ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται το τελευταίο...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ