email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

«Συμμετοχή Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ – Π.Ε.Γ.Δ.Υ – Π.Ε.Κ.Δ.Υ στην εναρκτήρια συνάντηση για την διαβούλευση της νέας ΚΑΠ 2028-2034»

Στην εναρκτήρια συνάντηση για τη δημόσια διαβούλευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) 2028–2034, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Εθνικής και Περιφερειακής Εταιρικής Σχέσης», που πραγματοποιήθηκε στις 21-4-2026, συμμετείχαν η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. δια του προέδρου της κ. Νικολάου Κακαβά και του τακτικού εκπροσώπου της στην εταιρική σχέση – διαβούλευση και μέλους του Δ.Σ. κ. Θεόδωρου Κοκκίνη, η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. δια του προέδρου της κ. Χρήστου Ρούκου και η Π.Ε.Κ.Δ.Υ. δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μήλιου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης και τη διευρυμένη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων στον σχεδιασμό της νέας Κ.Α.Π.

Παράλληλα, ανέδειξαν κρίσιμες προκλήσεις όπως η αντιμετώπιση των  επιπτώσεων των επιζωοτιών, της κλιματικής κρίσης, καθώς και η αύξηση του κόστους νερού, γεωργικών εφοδίων και ζωοτροφών. Τόνισαν ότι το ήδη δυσμενές διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους Έλληνες αγρότες επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τις επιλογές της Ε.Ε. για σύναψη εμπορικών συμφωνιών με χώρες της MERCOSUR, την Ινδία κ.ά.

Επεσήμαναν ότι η μείωση των διαθέσιμων πόρων και η ενοποίηση των δύο πυλώνων της Κ.Α.Π. θα περιορίσουν τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και θα αυξήσουν την ανάγκη εθνικής συμμετοχής, η οποία δεν διασφαλίζεται διαχρονικά.

Έθεσαν επίσης τον προβληματισμό τους για το καθεστώς χορήγησης των ενισχύσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη σαφών και δίκαιων κριτηρίων, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια πόρων και να στηριχθεί ουσιαστικά η παραγωγή.

Πρότειναν την άμεση ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για τις βοσκήσιμες γαίες, τον τερματισμό της αλόγιστης διάθεσης αγροτικής γης – ακόμη και γης υψηλής παραγωγικότητας – για εγκατάσταση Α.Π.Ε., καθώς και τη διαμόρφωση ενιαίου εθνικού φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, αντί αποσπασματικών και αναποτελεσματικών σχημάτων.

Τόνισαν ότι η επιτυχία της Κ.Α.Π. δεν αποτιμάται μόνο σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως από την παραμονή του αγρότη στην παραγωγή, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των εκμεταλλεύσεων, την ανανέωση των γενεών και την αξιοπιστία στη διαχείριση των πόρων.

Υπογράμμισαν ότι χωρίς διαφάνεια, καθαρούς κανόνες και εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αγροτική πολιτική, επισημαίνοντας πως το πρόσφατο σκάνδαλο της «ΟΠΕΚΕΠΙΑΔΑΣ» ανέδειξε χρόνιες παθογένειες ενός συστήματος, τις οποίες η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. είχε εγκαίρως καταγγείλει και ΄΄πολεμά΄΄ ακόμη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των γεωτεχνικών δομών της χώρας και της γεωργικής συμβουλής, με ουσιαστική συμμετοχή των γεωπόνων και κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων. Τονίστηκε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα απαξιωμένο ΥΠ.Α.Α.Τ., το οποίο απαιτεί συνολικό επανασχεδιασμό και ενίσχυση.

Κλείνοντας, οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν για τη συμμετοχή τους ως «εταίροι» στον σχεδιασμό της νέας Κ.Α.Π. 2028–2034 και δήλωσαν την πρόθεσή τους για ενεργό και παραγωγική συμβολή σε όλα τα στάδια της διαβούλευσης, προς όφελος των αγροτών, της κοινωνίας και της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

ΑΑΔΕ: myBusinessSupport: Ενίσχυση de minimis για δυσμενείς καιρικές συνθήκες, παγετό και λειψυδρία

Σε λειτουργία τίθεται η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης κρατικών...

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης του κόκκινου σκαθαριού στους φοίνικες του Ρεθύμνου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα φυτοπροστασίας των φοινίκων που αναπτύσσονται στο παραλιακό μέτωπο και...

Σταδιακή η αποκατάσταση στον πυρόπληκτο δήμο – Καθοριστικός ό ρόλος του Αγιοβασιλειώτικου δρόμου 

Σε φάση σταδιακής αποκατάστασης μπαίνει ο δήμος Αγίου Βασιλείου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και, βεβαίως, τη τραγική...

Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι παρατείνονται τα...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της πλατφόρμας myAGRO: Η χώρα δεν μπορεί να είναι άλλο αιχμάλωτη του ρουσφετιού

Επίσκεψη στην ΑΑΔΕ, όπου παρουσιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα myAGRO που τέθηκε σε λειτουργία, πραγματοποίησε...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ