email:

[email protected]

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Πανελλαδικό Συνέδριο για τα προβλήματα της αλιείας

Συνάντηση με συλλόγους αλιέων στην Καλαμαριά.

Τη διοργάνωση Πανελλαδικού Συνεδρίου για την Αλιεία ανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ανταποκρινόμενος σε αίτημα συλλόγων αλιέων τους οποίους συνάντησε στην Καλαμαριά, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνάντηση παρίσταντο οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης και οι Γενικοί Γραμματείς Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος και Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων αλιέων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, το συνέδριο θα γίνει με το νέο έτος και θα εκπροσωπηθεί στο σύνολό του ο κλάδος των αλιέων , ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

“Θα είναι η πρώτη οργανωμένη συζήτηση για την αλιεία και δε θέλω να μείνει κανένας εκτός, δεν πρέπει να απουσιάζει κανένας. Αυτό το συνέδριο θέλω να είναι ένα όπλο για όλους μας, για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε ότι ο κλάδος δεν είναι αποπαίδι της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε, επίσης, ότι αντιμετωπίζει θετικά πρόταση που ετέθη να συμπεριληφθούν στο νέο, αναθεωρημένο, κανονισμό του ΕΛΓΑ κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, αφού, βέβαια προηγηθεί συζήτηση Επιτροπής που θα συστήσουν οι αλιείς με τον ΕΛΓΑ.

Επίσης, ο ΥπΑΑΤ συμφώνησε με πρόταση των αλιέων να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς σε ό,τι αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, η οποία πρέπει να ασκείται μόνο μετά την παροχή σχετικής άδειας, ώστε να προστατεύεται το επάγγελμα των παράκτιων αλιέων.

Βασικό θέμα της συνάντησης με τους συλλόγους αλιέων ήταν η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς και το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ. Όπως είπε ο Δήμαρχος ΓιάννηςΔαρδαμανέλης, το έργο θα δώσει ανάσα στους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν το δικό τους “σπίτι”, ενώ θα δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης είπε ότι η συνάντηση είναι ευκαιρία για να δοθεί λύση στα προβλήματα του κλάδου, που αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής. Όπως είπε ο κ. Κελέτσης, απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να στηριχθεί η αλιεία καθώς, για ευνόητους λόγους, τα ελληνικά σκάφη πρέπει να πλέουν στο Αιγαίο.

Στη συνάντηση ετέθησαν, επίσης, θέματα που αφορούν τη μετάκληση εργατών- ψαράδων από τρίτες χώρες, καθώς και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την εισβολή του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, ζήτημα που θα θέσει ο υπουργός στην ΕΕ, όπου θα επιδιώξει συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου, ώστε να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, οι υφυπουργοί και οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ συναντήθηκαν, επίσης με την Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανήματων Ελλάδος.

Επαφές Σταμενίτη με νέους παραγωγούς

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, επισκέφθηκαν οικογενειακή θερμοκηπιακή μονάδα στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τη δραστηριότητα της οποία συνεχίζουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας αξιοποιώντας μάλιστα το πρόγραμμα των νέων αγροτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης τόνισε: «Ένας απο τους κεντρικούς στόχους της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέχρι το 2027 να έχει αυξήσει τον αριθμό των νεοεισερχομένων κατ’ επάγγελμα αγροτών κατά 60.000. Ήδη ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης προσχώρησε στην ανακοίνωση της ένταξης όλων των επιλαχόντων νέων γεωργών, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε».

Σχετικά Άρθρα

Η ECDM Expo SEΕ 2023 έδειξε πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι στο εμπόριο και τη διαφήμιση!

Το γεγονός της χρονιάς για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ στη Νοτιοανατολική...

«Λίγοι οι 300.000 εργάτες γης» φωνάζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να νομιμοποιήσει...

Ανοδικές προβλέπονται οι τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου

Εκτιμήσεις και απόψεις ελαιοκομικών οργανώσεων ΑγροΕκφραση: 30-9-2023 Την ανοδική τάση της τιμής του ελαιολάδου και στο...

Κίνδυνος για την παραγωγή Φέτας λόγω Daniel

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής. Τον...

«Πάρτι από τους κερδοσκόπους»: Φόβοι για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στην Κρήτη με φόντο τον Θεσσαλικό Κάμπο

Μετά τη μεγάλη καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel” εκφράζονται φόβοι για: - ανατιμήσεις μέχρι...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here