email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Με μεγάλη επιτυχία το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό διήμερο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό διήμερο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερα από 40 ελαιουργεία του νομού και πλήθους ενδιαφερομένων για τον κλάδο, ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2026. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο Πολυκέντρο Βουκολιών και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΔΗΚ, του Δήμου Πλατανιά και του Επιμελητηρίου Χανίων.

Πρώτη Ημέρα: Διεθνής Εμπειρία και Τεχνογνωσία

Την πρώτη ημέρα, ο επίτιμος καλεσμένος κ. Μάρκο Σκάνου, διεθνούς φήμης σύμβουλος ελαιοποίησης από την Τοσκάνη, μοιράστηκε την πολυετή εμπειρία του για τις σύγχρονες τάσεις στην ελαιοποίηση και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης του ελαιοκάρπου.

Ο κ. Σκάνου, τόνισε την σημασία του ελαιουργείου στην αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η μετατροπή του ελαίου που βρίσκεται μέσα στο καρπό συντελείται μέσα στο ελαιουργείο, επομένως κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τον ελαιουργό θα καθορίσει το προϊόν για πάντα». Ο κ. Σκάνου ανέδειξε την ευελιξία των ελαιουργείων ως κρίσιμο παράγοντα καθώς ο ελαιουργός δεν μπορεί να ελέγχει εξωγενής παράγοντες όπως η κλιματική αλλά, ή οι ασθένεις, μπορεί πάντα όμως να προσαρμόσει τις πρακτικές και τα μηχανήματα του.

Κλείνοντας, ο κ. Σκάνου υπογράμμισε τη σημασία της ποιότητας έναντι της μαζικής παραγωγής, προτρέποντας τους ελαιουργούς μας να εστιάσουν στην ποιότητα έτσι ώστε το Κρητικό ελαιόλαδο να αποκτήσει την υπεραξία που του αξίζει.

Δεύτερη Ημέρα: Τεχνική Εξειδίκευση και Γευσιγνωσία

Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε τρεις στοχευμένες εισηγήσεις:

  1. Κρίσιμα Σημεία Ελαιοποίησης: Ο κ. Νικόλαος Κουτσούκος, Πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, ανέλυσε τα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε επιμολύνσεις και υποβάθμιση του προϊόντος. Τόνισε την κρίσιμη σημασία του νερού σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (ποιότητα, καθαριότητα και τρόπος χρήσης), ενώ έθεσε ως επιτακτική ανάγκη τη σχολαστική καθαριότητα των μηχανημάτων για την αντιμετώπιση των ελαττωμάτων.
  2. Οργανοληπτική Αξιολόγηση: Ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας Γευσιγνώστης και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, παρουσίασε την οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένων ελαιολάδων,  συνδέοντας οργανοληπτικά ελαττώματα με συγκεκριμένα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Υπογράμμισε τη σημαντική έλλειψη γνώσεων των ελαιουργών ως προς τη γευσιγνωσία, γεγονός που τους εμποδίζει να αντιληφθούν τι προϊόν παράγουν και να εντοπίσουν έγκαιρα προβλήματα στη διαδικασία.
  3. Ελαιοτουρισμός: Το σεμινάριο έκλεισε με την εισήγηση της Προέδρου του Συλλόγου, κ. Ελευθερίας Μαμιδάκη, για τον Ελαιοτουρισμό. Η κ. Μαμιδάκη τόνισε ότι τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης για τους τουρίστες του νησιού και πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος για τα ελαιουργεία.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δοκιμάστηκαν συνολικά 630 αντιπροσωπευτικά δείγματα ελαιολάδου, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια σπάνια ευκαιρία πρακτικής εξάσκησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση του ΣΕΔΗΚ και στο πρόγραμμα Leader, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρό του και Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Γιάννη Μαλανδράκη. Στόχος είναι η δημιουργία των «Δρόμων Ελιάς» στο νομό, μια πρωτοβουλία στην οποία τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, ενισχύοντας την τουριστική ταυτότητα και την οικονομία της περιοχής.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους φορείς που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου στα Χανιά.

Σχετικά Άρθρα

Η ΑΑΔΕ ζητά χρήματα από παραγωγούς από το 2023 – Ένσταση μόνο ψηφιακά μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναστάσης Κατσαβός Ξαφνικά… χρεωμένοι βρέθηκαν αγρότες οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ ότι έγιναν έλεγχοι...

ΑΑΔΕ: Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5/2026 για αγρότες που μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η ρύθμιση αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι έως και...

Το ΑΚΚΕΛ με τεκμηριωμένο υπόμνημα στην Επιτροπή Γεωργίας DG AGRI τάσσεται κατά της μείωσης της νέας ΚΑΠ

Το ΑΚΚΕΛ με τεκμηριωμένο υπόμνημα στην Επιτροπή Γεωργίας DG AGRI τάσσεται κατά της μείωσης...

“Χάσαμε το αρνί από το τραπέζι μας”- Καμπανάκι των κρεοπωλών

Σε δραματικό τόνο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά κρέατος και δη γύρω από...

Κρήτη: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και έντονες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κρήτη ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται το τελευταίο...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ