email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

«Λίγοι οι 300.000 εργάτες γης» φωνάζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να νομιμοποιήσει 300.000 περίπου εργάτες που εργάζονται ήδη και παραμένουν παράνομα στην Ελλάδα
Η νέα καλλιεργητική σεζόν στον κλάδο της παραγωγής κηπευτικών υπό κάλυψη έχει ξεκινήσει στην Ιεράπετρα και τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής της ελιάς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν εξασφαλιστεί τα εργατικά χέρια που απαιτούνται, ώστε να μη μείνουν θερμοκήπια ακαλλιέργητα και ελαιώνες αμάζευτοι.

Οι αγρότες της Ιεράπετρας πληροφορήθηκαν από το πρωτοσέλιδο της “Ν.Κ.” και το neakriti.gr ότι επιτέλους η κυβέρνηση έκανε στροφή στην πολιτική για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες, από τις οποίες τα τελευταία χρόνια προσπαθούσε ο κάθε παραγωγός με χίλια βάσανα να φέρει εργάτες με το σύστημα της μετάκλησης, που τις περισσότερες φορές δεν απέδιδε καρπούς. Τώρα, διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεση να νομιμοποιήσει 300.000 περίπου εργάτες που εργάζονται ήδη και παραμένουν παράνομα στην Ελλάδα.

«Αρχικά χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση που είχαμε κάνει πριν 2,5 χρόνια στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, που μας επισκέφτηκε στον Συνεταιρισμό μας. Του είχαμε προτείνει νομιμοποίηση των εργατών γης από τρίτες χώρες. Εκείνων που εργάζονται ήδη στα θερμοκήπιά μας τα τελευταία χρόνια και έχουν μάθει τη δουλειά μας, ώστε να μην αισθάνονται ότι τους καταδιώκουν, να εισπράττει το κράτος τις ασφαλιστικές τους εισφορές κι εμείς να μπορούμε να τους πληρώνουμε με εργόσημα για να καταχωρίζουμε το κόστος της εργασίας τους στα έξοδά μας. Τώρα θέλουν να νομιμοποιήσουν μόνο 300.000. Διαφωνούμε κάθετα, γιατί οι ανάγκες του πρωτογενούς τομέα είναι μεγαλύτερες. Ας νομιμοποιήσουν λοιπόν όσους χρειαζόμαστε, χωρίς να αποκλείεται να είναι και πάνω από 400.000 εργάτες γης. Παράλληλα, ζητούμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να καλεί εργάτες γης και από άλλες χώρες, όπως από την Αίγυπτο, με την οποία έχουμε υπογράψει διακρατική συμφωνία.

Συμφωνούμε και με εκείνους που έχουν καταθέσει προτάσεις για προσέλκυση εργατών γης μέσω του πρώην ΟΑΕΔ, με συγκεκριμένα κίνητρα από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ειδικά από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες», μας δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Α.Σ. “Κάμιρος” κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομιμοποιήσει έως και 300.000 μετανάστες για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δεξιές κυβερνήσεις όταν προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες εισροές μεταναστών.

Το σχέδιο

Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι το σχέδιο στοχεύει στην άμβλυνση των έντονων ελλείψεων στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές, και περιλαμβάνει μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή όσους δεν έχουν έγγραφα.

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης υποστήριξε ότι αυτή η πρωτοβουλία δε θα ενθαρρύνει περισσότερο την παράτυπη μετανάστευση, αλλά θα ενισχύει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση, ενώ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους παραγωγικούς τομείς.

Το σχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί. Οι μεταναστευτικές ροές της Ελλάδας πολλαπλασιάστηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, με 715 αφίξεις. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, άλλα 7.000 άτομα έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, φτάνοντας τη χωρητικότητα των μεταναστευτικών δομών φιλοξενίας στα όριά της.

Σχετικά Άρθρα

Γυναίκες Λιομαζώχτρες: «Γυναίκες σκυφτές σαν σε ικεσία γονατιστές μες στον πλατύ, βαθύγνωμο ελαιώνα…»

Γράφει η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη e-mail: agelimaria@yahoo.gr    Στα χωριά του Ξηρομέρου οι βασικές εργασίες των κατοίκων...

Το φθηνότερο αγροτικό αυτοκίνητο στο κόσμο κοστίζει μόνο 2.500€

Δεν αποτελεί τον ανταγωνιστή του επερχόμενου Tesla Cybertruck, αλλά είναι σίγουρα το φθηνότερο ηλεκτρικό...

Το παράδοξο με το κρητικό γάλα: «Χάνει» ο κτηνοτρόφος, πληρώνει ακριβά ο καταναλωτής, πλουτίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες

Aρμέγουν με χασούρα τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι και βλέπουν πως στο ράφι ο...

Τα φάγανε στην μοιρασιά των επιδοτήσεων σε ΚΥΔ και παρενέβη η Οικονομική Αστυνομία

Σε ΚΥΔ που δραστηριοποιείται σε νομό της νότιας Ελλάδας πραγματοποίησαν έφοδο οι αστυνομικές αρχές...

Μελισσοκομία: Παρεκκλίσεις που ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 241/147010/16-05-2023 ΥΑ

Αυγενάκης: Το ποιοτικό μέλι διεθνώς είναι ταυτισμένο με το ελληνικό – Συναντήσεις με εκπροσώπους...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ