email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Το παράδοξο με το κρητικό γάλα: «Χάνει» ο κτηνοτρόφος, πληρώνει ακριβά ο καταναλωτής, πλουτίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες

Aρμέγουν με χασούρα τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι και βλέπουν πως στο ράφι ο κόσμος πληρώνει το γάλα που αυτοί παράγουν, σε τιμές συνεχώς αυξανόμενες. Και αυτό το διαπιστώνουν τόσο για το φρέσκο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, όσο και για τα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται με τον “λευκό χρυσό”, τόσο των αιγοπροβάτων της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, όσο και των αγελάδων.

Μάλιστα, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας συνέταξε προς την κυβέρνηση κείμενο διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας πως οι καταναλωτές πληρώνουμε το ελληνικό φρέσκο γάλα όλο και πιο ακριβά, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός στα γαλακτοκομικά προϊόντα! Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΚ, την ώρα που το αγελαδινό γάλα “φεύγει” από τους παραγωγούς προς τις βιομηχανίες από 0,47-0,48 ευρώ/λίτρο, φτάνει στο ράφι του σούπερ-μάρκετ από 1,12 ευρώ/λίτρο (ιδ. ετικέτας) έως 2,28 ευρώ/λίτρο (επώνυμα).

Την ίδια ώρα, ξεκινούν και στην Κρήτη να παράγουν αιγοπρόβειο οι αιγοπροβατοτρόφοι, χωρίς να έχουν ακόμα καθοριστεί συγκριμένες τιμές. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως στο ράφι τα τυριά της Κρήτης, που παράγονται με το γάλα των αιγοπροβάτων, έχουν φτάσει σε τιμές που “καίνε” τις τσέπες των μικρομεσαίων νοικοκυριών, οι οποίες αγοράζουν ολοένα και λιγότερο ντόπιο τυρί και αναζητούν “φτηνή λύση” στα τυριά που φτιάχνονται από σκόνες γάλακτος ή ακόμα και χωρίς καθόλου γάλα και ουσιαστικά έρχονται να υποκαταστήσουν τα τυριά…

Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Όπως καταγγέλλει, παρατηρείται μια «τακτική πίεσης των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί».

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο “ράφι” των σούπερ-μάρκετ.

«Επισημαίνεται από το Δ.Σ. ότι, αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούουμε τον “κώδωνα” του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας.

Εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για:

– Την τακτική πίεσης των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα, δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.

– Τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο “ράφι” των σούπερ-μάρκετ.

Επισημαίνεται από το Δ.Σ. ότι, αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούουμε τον “κώδωνα” του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας.

Διεκδικούμε οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι: για το πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό τουλάχιστον, για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 €/κιλό τουλάχιστον.

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, όπως οι νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, έχουμε προτείνει έγκαιρα, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια»…

Μεταξύ, άλλων, ο ΣΕΚ διεκδικεί για την Κρήτη και τα νησιά ως Συνδεδεμένη Ενίσχυση 30 ευρώ ανά θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές 25 ευρώ ανά θηλυκό ζώο, για τις υπόλοιπες περιοχές 20 ευρώ ανά θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10 ευρώ ανά αρνάδα. Και βάζουν και τα αιτήματά τους για τον τομέα της βοοτροφίας.

Στο ίδιο κείμενό της η διοίκηση του ΣΕΚ διεκδικεί επίσης:

– Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών-πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των πτηνοκτηνοτρόφων.

Και την ειδική ρύθμιση όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια των κτηνοτρόφων, ώστε να αποπληρώνονται με βάση τη δυνατότητα που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, αφού γίνει διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρώνεται σε δέκα χρόνια.

Απουσιάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί – «Είμαστε θύματα μαζί με τους καταναλωτές»

«Η κατάσταση είναι σε βάρος των συμφερόντων τόσο των καταναλωτών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, όσο κι εμάς των παραγωγών του γάλακτος», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Ο συνδικαλιστής προς το παρόν αποφεύγει να ανακοινώσει την τιμή με την οποία πουλάνε το γάλα τους στην παρούσα φάση οι γαλακτοπαραγωγοί της Κρήτης, γιατί δεν υπάρχει ακόμα, όπως λέει, ξεκάθαρη εικόνα στην αγορά. Αλλά δηλώνει με σιγουριά ότι τα τυριά της Κρήτης στη λιανική κατανάλωση είναι ακριβά για τις αγοραστικές δυνατότητες των καταναλωτών, χωρίς αντίστοιχα να πληρώνεται ο κόπος των παραγωγών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον δρόμο της γραβιέρας, που έχει φτάσει μέχρι και τα 20 ευρώ το κιλό στην Κρήτη, ακολουθεί και ο ανθότυρος με παρόμοιες τιμές στο ράφι.

Στο φρέσκο γάλα, γίνονται προσπάθειες εδώ και χρόνια, αλλά μεμονωμένες, για την εμφιάλωση και τη διακίνησή του στην αγορά, τόσο στο κατσικίσιο όσο και στο πρόβειο.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη να βγουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ελέγξουν την κατάσταση. Δυστυχώς, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και την ίδια ώρα έρχονται και ξένα κτηνοτροφικά προϊόντα από τρίτες χώρες, τα οποία ελληνοποιούνται από τους επιτήδειους που λυμαίνονται την αγορά», είπε ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «το παιχνίδι των τιμών σε ό,τι αφορά το αιγοπρόβειο, όπως και το αγελαδινό γάλα της χώρας μας το παίζουν μεγάλες επιχειρήσεις από άλλες περιοχές της χώρας, που καθορίζουν και τις όποιες εξελίξεις».

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Ένα βραβευμένο ποίημα- ύμνος για την ελιά

Από τον μαντιναδολόγο Χαρίδημο Σιγανό ΑΠΟΨΗ του νότου 13-02-2024:Γράφει: Ο Γιάννης Φραγκιαδάκης Ο Χαρίδημος Σιγανός από...

Κομισιόν: Το σχέδιο για μείωση της γραφειοκρατίας στους αγρότες

Τι αναφέρει η επιστολή που απέστειλε στη βελγική προεδρία Υπό την πίεση των συνεχιζόμενων αγροτικών...

Σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τα Επιμελητήρια Κρήτης

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...

Δουλεύει σκληρά στα 84 της χρόνια για να βοηθήσει τον γιο της στα θερμοκήπια

«Πονούνε τα χέρια, τα πόδια και η μέση. Αλλά τι να κάνουμε αφού πρέπει...

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες, διαπιστώνουν Ευρωπαίοι  Επίτροποι

Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών Επαναφέρει ο...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ