email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Πωλείται έναντι 3.200 δολαρίων το κιλό: Το πιο περιζήτητο κρέας στον κόσμο σιτεύει για έως 15 χρόνια

Έως και 15 χρόνια, χωρίς να χάνει τίποτα σε ποιότητα, αποθηκεύεται και σιτεύει το κρέας της μικρής φάρμας Polmard στο Saint Mihiel της Γαλλίας. Η διαδικασία που ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι της φάρμας για το σίτεμα, ονομάζεται «χειμερία νάρκη».

Βοδινό σε χειμερία νάρκη
Ο αγρότης, κτηνοτρόφος και κρεοπώλης έκτης γενιάς, Alexandre Polmard, είναι ο τελευταίος ιδιοκτήτης της φάρμας. Η οικογένειά του παράγει τεμάχια βοδινού κρέατος από το 1846. Η επιχείρηση, όμως, έγινε πασίγνωστη μεταξύ των απανταχού foodies τη δεκαετία του 1990, όταν ο πατέρας και ο παππούς του επινόησαν την επαναστατική μέθοδο σιτέματος του κρέατος που ονόμασαν «χειμερία νάρκη». Στο υπερσύγχρονο εργαστήριο του αγροκτήματος στο Saint Mihiel φυσάει κρύος αέρας με ταχύτητα έως και 120 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας αποθηκεύεται εκεί σε περιβάλλον -43 C. Αυτό επιτρέπει την ωρίμανσή του για πάνω από μία δεκαετία, χωρίς την απώλεια σε ποιότητα. Αν μη τι άλλο, η ποιότητα και η τιμή του βοδινού αυξάνονται αναλογικά με τον χρόνο ωρίμανσης. Έτσι, ένα κιλό μπριζόλες πλευρών σε χειμερία νάρκη 15 ετών, πωλείται έναντι 3.200 δολαρίων.

«Είμαι ο πρώτος κρεοπώλης στον κόσμο που χρησιμοποιεί την πολύ εξειδικευμένη διαδικασίας παλαίωσης. Δε θα πω ότι το βόειο κρέας μου είναι το καλύτερο στον κόσμο, επειδή κάθε κρέας είναι διαφορετικό. Είναι σαν το κρασί», δήλωσε ο Alexandre Polmard στο περιοδικό Time. Ο ίδιος, για να δημιουργήσει το πιο αποκλειστικό κρέας στον κόσμο, εκθρέφει βοοειδή Blonde d’Aquitaine. Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα στο αγρόκτημα της οικογένειας Polmard, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το στρες. Μετά τη σφαγή ακολουθεί η διαδικασία της χειμερίας νάρκης που επιτρέπει στο κρέας να ωριμάσει για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ότι συνηθίζεται. Κατά κανόνα, το μοσχαρίσιο κρέας ξηρής ωρίμανσης σιτεύει για μερικές εβδομάδες. Η χειμερία νάρκη Polmard καθιστά δυνατή την ωρίμανσή του για 15 χρόνια, ίσως και επ’ αόριστον.

ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης, του συνόλου των εγγεγραμμένων κτηνοτροφικών εκτροφών στη Λέσβο

Υπό τον κεντρικό συντονισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ολοκληρώθηκε σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου 2026, η...

Έκτακτη ανακοίνωση Κτηνοτροφικού Αμαρίου ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων

Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/09/2026 ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ...

ΥΠΕΘΟΟ – ΑΑΔΕ: Νέες προθεσμίες για την ηλεκτρονική τιμολόγηση των επιχειρήσεων της δεύτερης περιόδου και τη Β’ φάση των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης

Με κοινές αποφάσεις του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημητρίου Μαρκόπουλου, και του Διοικητή...

OLYMPIA FORUM VII – Γιάννης Ανδριανός: «Εργαζόμαστε για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, τεχνολογικά ώριμο και εξωστρεφές»

Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των παραγωγών...

Ξεκινά η διαδικασία για τη στήριξη με 50 εκατ. ευρώ των παραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό του 2025

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ