email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 19 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Πεθαίνει η ύπαιθρος: 47 σχολεία κλείνουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας 47 σχολικών μονάδων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για το σχολικό έτος 2026-2027 αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια.

Πίσω από κάθε σχολείο που κλείνει βρίσκεται μια κοινότητα με ολοένα και λιγότερα παιδιά, οικογένειες που εγκαταλείπουν τα χωριά τους και περιοχές που βλέπουν τον πληθυσμό τους να συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Η απόφαση αφορά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Ειδικά και Μειονοτικά Σχολεία σε Δράμα, Έβρο, Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η αναστολή λειτουργίας βασίζεται στον μικρό αριθμό εγγραφών και στη γεωγραφική κατανομή του μαθητικού πληθυσμού.

Ένα ακόμη πλήγμα για την ελληνική ύπαιθρο

Το κλείσιμο ενός σχολείου δεν σημαίνει μόνο ότι οι μαθητές θα μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες. Για πολλά μικρά χωριά, το σχολείο αποτελεί σημείο αναφοράς και βασικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής.

Η διακοπή της λειτουργίας του συχνά συνοδεύεται από περαιτέρω μείωση του πληθυσμού, καθώς νέες οικογένειες δυσκολεύονται να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος δημογραφικής και οικονομικής υποχώρησης.

Δημογραφική κρίση και εγκατάλειψη της περιφέρειας

Τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή γεννητικότητα και η μετανάστευση των νέων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των σχολείων.

Οι συνεχείς αναστολές λειτουργίας σχολικών μονάδων αποτελούν ένδειξη αυτής της πραγματικότητας και επαναφέρουν τη συζήτηση για την ανάγκη ουσιαστικών πολιτικών στήριξης της ελληνικής περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών.

Σχετικά Άρθρα

Γεωργία: Πώς θα γίνει ένα πιο ελκυστικό επάγγελμα έως το 2050

Η προσέλκυση και διατήρηση των επόμενων γενιών αγροτών θα εξαρτάται από την ποιότητα ζωής...

Αγρότες στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου: Πανελλαδικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) απευθύνει πανελλαδικό κάλεσμα στους αγρότες για μαζική συμμετοχή στο...

Δυσεύρετα και πανάκριβα τα εργατικά χέρια για την ελαιοκομιδή

Αναγκαία μία διαφοροποιημένη από την ηπειρωτική Ελλάδα, νησιωτική αγροτική πολιτική, με έμφαση στις αποζημιώσεις...

Κρήτη: γλέντι στον αμπελώνα με σπάνια κρασιά από τις Μέλαμπες και συνταγές του τόπου

Παρέα με την οινοποιό Ηλιάνα Μαλίχιν, μια χούφτα αμπελουργών και τον μάγειρα Μιχάλη Χάσικο...

Στον Υπουργό όλοι μαζί οι φορείς για να σώσουν τις περιουσίες του κόσμου

Οι αντιδράσεις πιέζουν την Κυβέρνηση, την ώρα που η προθεσμία των ενστάσεων εκπνέει στις...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ